Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Onuaku u Bnei Herzliyaji, Mavra i Carter i dalje nepoznanica

23.07.2021. 07:09


Ako je postojao ijedan navijač KK Zadar koji je sanjao da će najbolji igrač iz prošle trofejne sezone, Chinanu Onuaku, i u nadolazećoj sezoni braniti boje Zadra demantij je stigao jučerašnjom objavom izraelskog prvoligaša Bnei Herzliyaja da američki centar nigerijskih korijena postaje njihovim igračem. Radi se o momčadi koja je prije dvije sezone izborila plasman u najviši rang izraelske košarke, a prošlu sezonu zaključila je na 11. mjestu, doslovno iščupavši ostanak u elitnom izraelskom rangu.


Dominantan centar
Onuaku koji je u osam mjeseci provedenih na Višnjiku uistinu plijenio pažnju svojim bogatim košarkaškim repertoarom, ali i osebujnim karakterom i pojavom pokupio je uglavnom sva igračka priznanja u HT Premijer ligi. Uz titulu najboljeg igrača odnio je i nagrade za najboljeg centra i obrambenog igrača lige, te se našao u najboljoj petorci lige, kao i najboljoj obrambenoj i stranoj petorci. U prosjeku je za 21 minutu provedenu na parketu ostvarivao učinak od 12.4 poena, 7.6 skokova, 1.9 asistenciju, 1.1. ukradenu loptu i 0.9 blokada dok su njegove brojke u finalnoj seriji protiv Splita bile još upečatljivije (26 min – 13.4 poena, 10.4 skoka, jedna asistencija i blokada po utakmici). Sve to su istaknuli i Izraelci u svojoj objavi te su ga predstavili kao centra s iznimnim napadačkim i obrambenim sposobnostima kojega krasi izvrsna blok i skok igra. Također su u Bnei Herzliyaji izdvojili da je Chinanu ujedno i mlađi brat centra Arinze Onuakua koji je ranije igrao za Maccabi iz Tel Aviva. Iznimno zadovoljstvo s najnovijom akvizicijom iskazao je i sportski direktor izraelskog prvoligaša Zofi Abdia.
»Jako sam sretan što smo uspjeli pridodati Chinanua našem rosteru. On je dominantan centar koji je ostavio traga gdje god je igrao, visok je, pametan i inteligentan i u kojoj god je momčadi igrao doveo ju je do uspjeha.«


Uži lancun
Onuaku je tako postao treći igrač prošlosezonskog šampionskog Zadra, poslije Jure Planinića i Jana Palokaja, koji je pronašao novu košarkašku sredinu, a na Višnjiku se i dalje nadaju da će uspjeti zadržati ključni tandem šampionskog Mršićevog rostera. Dominik Mavra i Justin Carter su u notesu Ivana Perinčića označeni kao primarne mete u ljetnom prijelaznom roku, no kako vrijeme odmiče sve je manje izvjesno da će se taj plan i uspjeti realizirati. Naravno, novac kao glavni pregovarački alat nije Perinčićev saveznik, a bez dovoljno širokog financijskog lancuna KK Zadar će u odnosu na minulu sezonu doslovno pasti ‘s konja na magarca’ i u tom kontekstu će se lista prioriteta morati reducirati, što će onim, doduše rijetkim, navijačima koji spadaju u ‘klasu optimist’ kad je u pitanju kvaliteta rostera za sezonu 2021./22. donijeti razočaranje. Iz gradske ‘sise’ će se po najavama novih kontrolora gradske vlasti u kantu na Višnjiku izmusti puno manje ‘mlijeka’ nego što je to bio slučaj prethodnih sezona, a hoće li to biti dovoljno za konkurentnost u nikad jačoj ABA ligi kao i na oba domaća fronta ostavljeno je na brigu novom treneru i sportskom direktoru Perinčiću.




Žilavec: Onuaku košta 200 tisuća eura po sezoni
Direktor KK Zadar, Željko Žilavec, objasnio je u izjavi koju je dao za Antenu Zadar zašto se Onuaku nije mogao zadržati na Višnjiku i u nadolazećoj sezoni.
– Njegovu cijenu na tržištu nismo mogli pratiti, radi se o 200 tisuća eura po sezoni, ako ne i više. Želimo mu svu sreću, a mi se okrećemo dalje u potragu za novim igračima. Nećemo žuriti s novim pojačanjem, pogotovo na centarskoj poziciji jer trebamo naći kvalitetnog centra – kazao je Žilavec.