Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pjesmu cvrčaka utišava buka s gradilišta

23.07.2021. 11:49


Sukošan je rekordne 2019. bez nautičara iz Marine Dalmacija posjetilo oko 38.000 turista, dvanaest puta više nego broji stanovnika. Usprkos činjenici da pjesmu cvrčaka u Sukošanu ove sezone utišava zvuk s gradilišta jučer, 22. srpnja 2021., shodno podacima iz sustava eVisitor u ovom općinskom središtu boravilo je 3.308 prijavljenih gostiju bez nautičara, što je čak oko 85 posto gostiju s obzirom na 2019. godinu.
Ondje se u uvali Zlatna luka gradi obalni zid ukupne dužine 432 metara, od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, s produbljivanjem jaza zajedno sa šetnicom i parkirališnim mjestima. Projekt je to vrijedan 8,3 milijuna kuna, a novac je stigao iz europske blagajne.


Viša sila uzrok radovima
– Općina Sukošan, kao i Županijska lučka uprava Zadar, ima sustav nadzora europskog projekta i nismo u mogućnosti ni zaustavljati ni započinjati radove kako mi hoćemo, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
Ministar Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver za lučku infrastrukturu i sanaciju pomorskog dobra u ožujku su u zadarskoj luci Gaženica između ostalog s Davorom Škibolom, ravnateljem ŽLU-a potpisali i ugovor za projekt »Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu prema UPU Unutar granica lučkog područja«, u iznosu od četiri milijuna kuna.
– Nakon provedene javne nabave za izvođača radova koju je provela ŽLU Zadar i žalbenog roka radovi su započeli krajem lipnja i izvode se tijekom ljeta s pauzom od 1. do 15. kolovoza. Naime, do kraja tekuće godine treba izvesti radove u iznosu oko četiri milijuna kuna s obzirom na sredstva koju je za ovu godinu Županijska lučka uprava Zadar dobila od Ministarstva, objašnjava sukošanski načelnik.
Iako su u velikom broju gradova i općina diljem zemlje gradilišta prestala s radom i bageri utihnuli, to zbog »više sile« nije slučaj u Sukošanu. Prema trenutnom Zakonu o gradnji, gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke o zabrani radova, usprkos negodovanju domaćih i iznajmljivača.


Sreća u nesreći
– Moram istaknuti primjereno razumijevanje i strpljenje mještana, radovi se izvode uz određene dnevne pauze. Ako se svi radovi ne završe do idućeg ljeta neće se izvoditi tijekom turističke sezone, kazao je Martinac lijepu vijest te dodao kako se ovog ljeta neće raditi na Rudini kod ugostiteljskih objekata, restorana i konoba na obali.
Martinac, čija je obiteljska kuća na Ždralovcu, među prvim je na udaru buke građevinskih strojeva, 15-ak metara od gradilišta.
Naime, splitska tvrtka Akropolis d.o.o. radove izvodi na dijelu obale u luci Sukošan na Ždralovcu, jugoistočno od Škvera. Sreća u nesreći, osim mještana i vikendaša na turistički nadasve atraktivnom Ždralovcu ima samo nekoliko iznajmljivača apartmana.
– Površina zahvata u akvatoriju je oko 7.100 metara četvornih. Projekt obuhvaća uklanjanje mula na Ždralovcu te izvedbu novog mula duljine 12 metara i širine 1,80 metara. Postojeći Keranov mul zadržava prijašnje gabarite, objašnjava Martinac.
Također će se produbiti lučki akvatorij u svrhu osiguranja potrebne dubine za korištenje komunalnih vezova na dubinu minus 1,5 metara.




Šetnica i 120 parkirnih mjesta
– Završetkom projekta povećat će se kapacitet komunalnih vezova, čiji je nedostatak predstavljao značajan problem u luci s Rivom, Rudinom i Ždralovcem, ističe Martinac.
Šetnica će biti široka tri metra sa zelenilom, a uz 432 metara šetnice bit će i 120 parkirnih mjesta, od toga 10 za invalide.
– Prvu i drugu fazu uređenja obalnog pojasa od Sportskog centra do Rive financirala je Općina Sukošan, za drugu fazu podignuli smo i kredit u iznosu od pet milijuna kuna. Za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu koja je unutar lučkog područja, investitor je Županijska lučka uprava Zadar koja je radila i projektnu dokumentaciju, zaključio je Ante Martinac.