Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plivajte bezbrižno, more je izvrsno

23.07.2021. 10:39


Kao i svake godine, Zavod za javno zdravstvo Zadar započeo je s ispitivanjem kakvoće mora za kupanje na plažama 18. svibnja 2021. godine.
Kako saznajemo od dipl. ing. Benita Pucara, voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dosad su obavili pet uzorkovanja, a ispitivanja se, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, obavljaju svakih 15 dana, odnosno dvaput mjesečno.


98 točaka mjerenja
Ovogodišnji monitoring uključuje ispitivanja na 98 točaka. Prema dostupnim podacima, mjerenja na svim točkama pokazuju izvrsnu kakvoću mora osim hotelskog kupališta Sašćica u Salima na Dugom otoku koje je 17. srpnja pokazalo zadovoljavajuću kakvoću mora, plaže Mandre na Pagu na kojoj je 28. lipnja more bilo zadovoljavajuće kakvoće, ali je već 13. srpnja pokazalo izvrsnu kakvoću te 15. i 16. srpnja na plaži Jadran u Zadru gdje je more bilo nezadovoljavajuće kakvoće.
– Plaža Jadran nakon sanacije mješovitog kanalizacijskog ispusta i obavljenih ispitivanja sigurna je za kupače, napominje Pucar.
Hrvatska se već godinama nalazi u samome vrhu europskih zemalja po čistoći mora, a takvu najvišu ljestvicu drži i najveći broj plaža Zadarske županije te se i ove sezone na njima očekuju najbolji rezultati.
– Primjenom važeće Uredbe preuzete obveze iz Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju vodom za kupanje rezultati ispitivanja kakvoće mora usporedivi su s rezultatima u ostalim europskim državama. Prema tim rezultatima, 2019. i 2018. godine, hrvatsko more je na petom mjestu po kakvoći. Ispred Hrvatske su Cipar, Malta, Grčka i Austrija, govori Pucar.


Dojave građana
Uredbom su propisani standardi kakvoće mora te su određene granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja, Enterokoki i Escherichia coli, za kategorije izvrsno, dobro i zadovoljavajuće.
– Prilikom uzorkovanja prate se i meteorološki uvjeti, temperatura te prisutnost vidljivih onečišćenja. Pokazatelji koji se određuju u laboratoriju su slanost mora te mikrobiološki pokazatelji koji se određuju su indikatori fekalnog zagađenja: – enterokoki kao pokazatelj starijeg onečišćenja i Escherichia coli kao pokazatelj svježijeg onečišćenja, objašnjava Pucar.
Ovisno o eventualno prisutnim onečišćenjima na plažama, građani dojavljuju.
– Ove smo godine imali 5 do 6 poziva u trenutku kad se dogodila prirodna pojava cvjetanja mora. Isto tako, građani su nam dojavili nedavno onečišćenje na plaži Jadran. Obveza Zavoda je reagirati na dojavu onečišćenja na točkama koje su u sklopu monitoringa. Eventualna onečišćenja na ostalim plažama moraju se prijaviti Državnom inspektoratu RH, Područnom uredu Split, Službi vodopravne inspekcije koji onda, ovisno o procjeni, obavještavaju nas da obavimo izvid i uzorkovanja, kazuje Pucar.




Kategorizacija kvalitete morske vode
Kategorizacija kvalitete morske vode razvrstana je u četiri kategorije – I. kategorija (izvrsna kakvoća), II. kategorija (dobra), III. kategorija (zadovoljavajuća), dok je pod IV. kategorijom more »nezadovoljavajuće«, odnosno loše kakvoće. U slučaju ove IV. kategorije, prema Europskoj direktivi o upravljaju kakvoćom vode za kupanje, voda za kupanje na točki koja je svrstana pod »loše« tijekom pet uzastopnih godina, trebala bi se uvesti trajna zabrana kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja. Međutim, država članica može uvesti trajnu zabranu kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja i prije isteka petogodišnjeg razdoblja, ako smatra da postizanje »zadovoljavajuće« kakvoće nije moguće ili je preskupo.
Kupači se o kakvoći mora mogu informirati i putem internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo, kao i preko aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti kakvoće mora na plažama Zadarske županije.