Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Područna škola Ploča trenutačno nema kapaciteta za veći broj djece

23.07.2021. 11:45


Gradski pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić sastao se s predstavnicima roditelja učenika Područne škole Ploča, koji nastavu od 5. do 8. razreda pohađaju u Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima. Roditelji se, naime, zalažu da njihova djeca nastavu pohađaju bliže kući, u Područnoj školi Ploča.
Područna škola Ploča trenutačno nema dovoljno kapaciteta primiti više učenika. Njima se trenutačno ne može osigurati provođenje normalne nastave, uređivanje školske dvorane i informatičke učionice.


Od 1. do 4. razreda
– Održali smo sastanak s predstavnicima roditelja i ravnateljicom Osnovne škole Krune Krstića, koji žele da područna škola, koja sada obuhvaća obrazovanje djece od 1. do 4. razreda, postane područna škola s razrednim odjelima od 1. do 8. razreda. U jednom izrazito otvorenom razgovoru zaključili smo da to u ovom trenutku nije moguće jer bi djeca bila zakinuta za kvalitetne obrazovne programe. Područna škola na Ploči je mala te ne može zadovoljiti potrebe većeg broja djece. U ovom trenutku nema dovoljno kapaciteta za opremanje informatičke učionice, kao ni za uspostavljanje nastavnih kabineta i školske dvorane, kazao je Nekić i istaknuo kako bi gotovo svako njihovo uključivanje u organizirani oblik izvannastavnih aktivnosti, naročito sportskih, bilo teško izvedivo jer bi ta djeca morala ponovno putovati u matičnu školu.
– Razmišljali smo o poboljšanju autobusnih linija i prijevoza do škole, kako bi djeca bila što sigurnija na putu. U tom smislu bih želio istaknuti kako je Grad Zadar napravio još jedan veliki iskorak, jer djeca od 1. do 4. razreda imaju pravo na prijevoz ako su od škole udaljena minimalno tri kilometra. Djeca od 5. do 8. razreda isto pravo ispunjavanju ukoliko žive na minimalno pet kilometara udaljenosti od škole, kazao je Nekić, dodajući kako više od 1000 učenika ima besplatan prijevoz.


Nova škola na Crvenim kućama
– Prelazak preko opasnih i prometno frekventnih raskrižja želimo riješiti organiziranim prijevozom učenika. Tendencija roditelja je da im djeca budu što bliže kući, što je razumljivo. No, u nekim razrednim odjeljenjima nema dovoljno djece da bi se formirao razred jer dio učenika nastavu pohađa u i Osnovnoj školi Smiljevac, kazao je Nekić, te naglasio kako je moguće rješenje problema izgradnja nove škole na Crvenim kućama.
– Mislim da će se to pitanje, jednim dijelom, najbolje riješiti izgradnjom škole na Crvenim kućama. Morao bih istaknuti da će realizacijom tog projekta, Zadar u vrlo kratkom roku dobiti dvije nove osnovne škole. To bi bila škola na Crvenim kućama i Katolička osnovna škola s pravom javnosti na Novom Bokanjcu, što je veliki uspjeh za grad Zadar, koji za razliku od drugih gradova u Hrvatskoj ne bilježi pad broja učenika, a povećava školske kapacitete. Projekt izgradnje škole na Crvenim kućama zasada je u fazi pretprojekcije dokumentacije, jer je prošlo dosta vremena otkad je izrađen glavni izvedbeni projekt. Ta škola je prioritet Gradske uprave. Krajnji nam je cilj osigurati jednosmjenski rad u svim školama u gradu, jer zadnjih par godina ne bilježimo negativni demografski trend, zaključio je Nekić i istaknuo kako je ove godine 50 – ak učenika više u osnovnih školama.