USKOK istražuje slučaj zapošljavanja u zadarskoj bolnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Ekonomist Ivan Čulina (25) saslušan u policiji
Prijavio sam se kao i svi drugi, ostvarujući na ispitu 37 od mogućih 50 bodova te sam po zakonu trebao biti pozvan na usmeni. Umjesto toga, pojavili su se neki dokumenti o tome da sam prisustvovao testu, zbog čega sam sve to prijavio DORH-u, kaže Ivan Čulina
Vedran SITNICA
U Općoj bolnici Zadar medijsku prašinu podignuo natječaj za radno mjesto administrativnog referenta

Županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić, javno je prozvao ravnatelja zadarske Opće bolnice, Željka Čulinu, iznoseći na njegov račun vrlo ozbiljne optužbe o namještanju natječaja za zapošljavanje. Vijećnik kaže kako je stanje u zadarskoj bolnici u mnogim segmentima sve gore te da nitko za događaje koje istražuje i policija ne preuzima odgovornost.

Naime, provjeravajući u kojoj je fazi postupak navodno nezakonitog zapošljavanja u Općoj bolnici Zadar, saznajemo da je predmet preuzeo USKOK te da je, po njihovu nalogu, u zadarskoj policiji već obavljen razgovor s 25-godišnjim Ivan Čulinom iz Pridrage koji je ovaj slučaj prijavio.

Kazao nam je to jučer sam Čulina, ističući zadovoljstvo što USKOK radi na ovom predmetu jer se »ovakve stvari moraju spriječiti radi svih mladih koji će se kandidirati za posao«. Naime, Ivan Čulina, kao diplomirani ekonomist, pokušao se nedavno zaposliti u zadarskoj bolnici u kojoj se još 2019. prijavio za staž kao prvostupnik ekonomije. No, kako kaže, umjesto rada u svojoj struci, raspoređen je na šalteru, na što je pristao, kao i na rad u trijaži iako je ekonomist. Bila je pandemija i puno posla te je, napominje, nastavio raditi.

«Rečeno mi je da sam najbolje riješio test«

Problemi su počeli kada se javio na natječaj za zapošljavanje četvero kandidata s obzirom da ga nakon pismenog ispita više nitko nije zvao na usmeni iako je na testu ostvario 74 posto bodova. Napominje kako mu je u bolnici rečeno da je ispit najbolje riješio, ali da je natječaj raspisan za »njihovu curu« te da zato uopće ne treba dolaziti, kaže Čulina.

Slučaj je prijavio Ministarstvu zdravlja, ali i Državnom odvjetništvu koje je već dalo nalog za njegovo saslušanje, no u cijeloj priči posebno ga smetaju navodi Bolnice da se incidentno ponašao prema drugim djelatnicima s obzirom da je dobio niz pohvala i da mu je rad na Odjelu pedijatrije pohvaljen i produljen.

- Bio sam na preliminarnom razgovoru u policiji, ne znam što se dalje događa, istraga je u tijeku. Što se tiče optužbi Bolnice, protiv mene se nikad nije vodio kazneni postupak, nikad nisam osuđivan, niti sam ikad bio na sudu, zbog čega bez problema dobivam potvrdu o neosuđivanju, nemam niti kaznu za parking. Dapače, ne samo da nisam izazivao incidente, već sam i pohvaljen na Odjelu pedijatrije na kojemeu mi je rad produljen za još dva mjeseca, ističe Čulina koji, iako je iz istog sela kao ravnatelj bolnice Željko Čulina i poznaje ga, nije niti pomislio obratiti mu se za natječaj.

Imao i prednost kao dijete dragovoljca

- Na natječaj sam se prijavio po svim propisima, udovoljavao sam svim kriterijima i odradio staž, kao i neke druge stvari poput trijaže, a koju nisam smio obavljati. Međutim, ispod pojasa mi je bilo kontaktirati ravnatelja samo zato što smo iz istog mjesta. Prijavio sam se kao i svi drugi, ostvarujući na ispitu 37 od mogućih 50 bodova te sam po zakonu trebao biti pozvan na usmeni. Umjesto toga, pojavili su se neki dokumenti o tome da sam prisustvovao testu, zbog čega sam sve to prijavio DORH-u, pojasnio nam je Ivan.

Kao dijete dragovoljca Domovinskog rata imao je i prednost pri zapošljavanju, a slučaj je prijavio DORH-u upravo zato da se ovo više ne bi dogodilo nikome drugome.

- Morao sam ovo učiniti radi svih mladih koji traže posao i žele ostati u Hrvatskoj, ali i radi mojega oca dragovoljca koji je nedavno preminuo i kojemu dugujem učiniti sve za bolju Hrvatsku za koju se borio. Moramo iskorijeniti korupciju da nam mladi zbog ovakve nepravde, kakva je nanesena meni, ne bježe vani, poručuje na kaju Ivan Čulina.

Zbog njegova slučaja, ravnatelju bolnice obratio se i županijski vijećnik SDP-a, Jure Zubčić, koji od njega traži odgovore o »novoj aferi zapošljavanja u zadarskoj bolnici«.

Zubčić: Jeste li pokrenuli disciplinski postupak?

- Jeste li pokrenuli disciplinski postupak protiv djelatnice Kadrovske službe koja je putem telefonskog razgovora lagala kako je kandidat dobio nula bodova iz usmenog razgovora za posao, a na razgovor nije bio niti pozvan? Jeste li pokrenuli interni nadzor da utvrdite tko je kandidatu Ivanu Čulini upisao bodove iz usmenog razgovora, a na koji nije bio niti pozvan, a na uvidu u rezultate usmenog razgovora su bodovi upisani? Hoćete li kad utvrdite tko je lažirao bodove iz usmenog razgovora i pokrenuti disciplinski postupak protiv tog djelatnika ili djelatnice? Provodite li uopće taj nadzor ili ste vrlo dobro upoznati sa slučajem i ne namjeravate poduzeti ništa? Osjećate li osobnu odgovornost za laži koje ste iznijeli o djelatniku u javnom prostoru, a policija je potvrdila da za slučaj koji navodite nemaju evidentiran niti zapisnik, poručuje Zubčić ravnatelju, pitajući ga i koliko još afera vezano za zapošljavanje mora biti u javnom prostoru da prizna vlastitu odgovornost za sve lošije kadrovsko stanje u zadarskoj bolnici.

- U konačnici, gore navedeni slučaj je predmet istrage policije, dokazano su djelatnici OB Zadar lagali te OB Zadar vodi već jedan sudski spor vezan za natječaje. Smatrate li to dovoljnim da priznate da problem postoji? Molim odgovor na vrlo jednostavno, neki će reći, retoričko pitanje. Namještaju li se natječaji za posao u OB Zadar, pita Zubčić ravnatelja zadarske Opće bolnice, no odgovor još uvijek nije dobio.

Odgovor će stoga dati USKOK-ova istraga koja će pokazati je li u zadarskoj Općoj bolnici, kako je upozorio 25-godišnji mladić iz Pridrage, doista došlo do nezakonitog zapošljavanja ili je prijava neutemeljena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)