Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Procurili podaci o rezultatima natječaja za plinofikaciju Zadarske županije

Autor: Nives Rogoznica

22.08.2008. 22:00
Procurili podaci o rezultatima natječaja za plinofikaciju Zadarske županije


Riječ je o dokumentu koji nosi oznaku povjerljivosti. Ne mogu niti zamisliti tko bi na ovakav način želio učiniti štetu petogodišnjim naporima Zadarske županije da budemo prvi u projektu plinofikacije, niti tko bi i zašto želio obezvrijediti rad Povjerenstva i na taj način rušiti cijeli projekt, kazao je Olivio Meštrović
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije Olivio Meštrović ostao je nemalo zgranut upitom novinara Zadarskog lista da komentira u bodovima iskazane podatke koji bi trebali predstavljati rezultate javnog natječaja za dodjelu koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina na području Zadra, Biograda na Moru i Benkovca.
Na e-mail adresu Zadarskog lista stigla je, naime, poruka u kojoj se donosi bodovna tablica u kojoj je imenima osam tvrtki punuđača pridružen broj bodova koji se kreće u rasponu od 69 bodova za tvrtku HEP-Plin do 131 boda za tvrtku Gruppo Societa’ Gas Rimini.
Pošiljatelj maila bodovnu je tablicu okarakterizirao kao službene rezultate Povjerenstva za pripremu i provedbu javnog nadmetanja.
Na čelu rečenog povjerenstva upravo je Olivio Meštrović, dok su njegovi članovi, uz predstavnika Energetskog instituta “Hrvoje Požar” Roberta Bošnjaka, još i dužnosnici gradova na području kojih treba biti izgrađen plinovod: član zadarskog Gradskog poglavarstva Kristijan Magaš, gradonačelnik Biograda Ivan Knez i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Benkovcu Paulina Kulaš.
Olivio Meštrović nije želio komentirati odgovaraju li bodovni rezultati istini niti kalkulirati o tome je li uopće riječ o istinitim rezultatima koji su procurili, ili, pak, o lažiranim podacima.
– Stručno povjerenstvo je završilo s radom, iako moram reći da se radilo duže od prvotno najavljenih mjesec dana, što je rezultiralo dokumentacijom od ukupno 3.000 stranica. Rad povjerenstva je doveden do faze u kojoj se može s Poglavarstvom razgovarati o ponudama. Tada će biti prezentirani i dobiveni rezultati koji se mogu interpretirati jedino ako se poznaje metodologija. Dati bilo kakav drugi komentar na sadržaj maila, bilo bi neozbiljno. Treba, međutim, reći da je ovo što se dogodilo vrlo ozbiljna stvar, jer je riječ o dokumentu koji nosi oznaku povjerljivosti. Ne mogu niti zamisliti tko bi na ovakav način želio učiniti štetu petogodišnjim naporima Zadarske županije da budemo prvi u projektu plinofikacije, niti tko bi i zašto želio obezvrijediti rad Povjerenstva i na taj način rušiti cijeli projekt, kazao je Meštrović, navodeći kako rezultati ionako nemaju stvarnu vrijednost dok ih Skupština Zadarske županije ne potvrdi glasujući o dodjeli koncesije.
Županijska skupština bi odluku trebala donijeti do 19. studenog, a rezultati rada Stručnog povjerenstva prvi bi put trebali u javnost izići na nekom od jesenskih zasjedanja Županijskog poglavarstva, također je kazao Meštrović.
Ponude za dodjelu koncesije otvorene su početkom lipnja, a poslali su ih čakovačka tvrtka Međimurje plin , HEP-Plin iz Osijeka, austrijski EVN AG iz Graza,
riječki Enerego, Tankerska plovidba i Kepol Terminal iz Zadra, zagrebačka Gradska plinara, talijanska Gruppo Societa’ Gas Rimini, pariški GDF International, te GKP Komunalac iz Koprivnice.