Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrata

Autor: Željana Gardijan

22.08.2008. 22:00


Nad Vinjanima Gornjim podignuo se oblak brončane prašine nakon postavljanja vrata na crkvi Svetog Roka jer im se ispod biblijskih scena Majke Božje, svetaca zaštitnika sv. Ante, sv. Roka, sv. Kate i sv. Nikole, u podnožju s desne strane dopisalo i ime premijera dr. Ive Sanadera – “svetog” donatora. No, nije samo otvaranje ovih vrata opteretilo misli premijera. Ona koja su se širom otvorila inflaciji kao i ona kroz koja kao na traci ulaze i izlaze zakoni, teška su poput olova.
Postavlja se pitanje zašto bi premijer koji posebno ima sluha za kulturu i kojemu na pomolu nema ozbiljnijeg suparnika, dozvolio da se na brončana vrata lijepe crkvice ugravira natpis koji upravo njega osobno predstavlja kao donatora, a radi se o proračunskom novcu. Naknadna pojašnjenja glasnogovornika Vlade kako se podrazumijeva da su vrata postavljena kao donacija Vlade, a ne premijera osobno, samo su dodatno oduzela sjaj plemenitom obećanju premijera godinu ranije kako će crkvica dobiti vrata.
S obzirom da se radi o 330 tisuća kuna, čulo se od građana da je, s obzirom na skupocjenu zbirku satova, to svota sasvim dohvatljiva i samom premijeru. Umjesto da, ako je to nekome bio cilj, pobere simpatije i poštovanje vjerničkog puka, Sanaderov je potpis na brončanim vratima izazvao brojne kritike da se kiti tuđim perjem.
Radi se, naime, kako je pojašnjeno, o sredstvima koja su iz proračuna donirana još prošle jeseni, a crkva izgrađena 1882. godine samo je jedna od 450 koje se obnavljaju novcem iz državnog proračuna koji je ove godine na toj stavci predvidio 66 milijuna kuna.
Moglo je na vratima koja je izradila prof. Jasenka Kapitanović ili pored njih, jednostavno pisati da su dar Vlade, a isto bi provincijal fra Željko Tolić, kao i svi u Vinajnima Gornjim, znali da su na vratima Sanaderovi prsti. Jer, ipak je on prvi čovjek Vlade koja je osigurala novac za zatvaranje crkve vratima od bronce.
To što se premijer, iako su ga očekivali, nije pojavio na svečanom misnom slavlju u ovom mjestu, zajedljivima je moglo poslužiti za komentar kako je sasvim dovoljan zlatopis njegova imena na vratima crkve, no onima koji su skloniji realnom sagledavanju situacije logičnije bi bilo objašnjenje da se premijer, i dok se odmara, zamara puno težim brigama nego što je tajna donacije brončanih vrata.
Druga polovica kolovoza, kao da je nakon ljetne fatamorgane odjednom izronila u svoj svojoj naturalističkoj stvarnosti koja bi mogla donijeti još više “kopača kontejnera” i uzdrmati hrvatsko gospodarstvo na način da ga prisili na put koji vodi prema još većem raslojavanju na bogate i siromašne, a da istodobno Vlada kao i vodstvo Hrvatske gospodarske komore slegnu ramenima i priznaju kako nema čarobnog štapića, što je uostalom na histeriju zbog galopirajuće inflacije i priznao Nadan Vidošević. Hoće li Sanader inflaciji koja je u srpnju s rastom cijena hrane, energenata i stanovanja dosegnula rekordnih 8,4 posto zatvoriti vrata po uputama koje je svojevremeno iznosio guverner HNB-a Željko Rohatinski, teško je reći, no lako je shvatljivo da premijerovo famozno Povjerenstvo za praćenje rasta cijena nije napravilo ništa.
Sveta tržišna ekonomija još je, prema mišljenju guvernera, ostavila manevarskog prostora Vladi da utječe na cijene hrane i izračun cijene benzina, no Sanader kao da nije vjerovao da će se inflacija otrgnuti s lanca. Ili je znao, no uzda se u pomoć sv. Roka.