Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Filipović se predozirao?

Autor: Minja Gugić

22.08.2009. 22:00
Filipović se predozirao?

Foto: Vedran SITNICA



Večeras smo kratko uspjeli porazgovarati telefonom sa Antom Žonijem Maksanom koji nam je potvrdio kako je upravo on pronašao Filipovićevo mrtvo tijelo. Rekao je da ne zna od čega je umro te da će se više o svemu zasigurno znati danas nakon što bude obavljena obdukcija na Odjelu patologije zadarske Opće bolnice
Nenad Filipović (43), prvooptuženi za krvave pljačke „Fine” i „Zagrebačke banke” u Zagrebu, za što je u međuvremenu nepravomoćno oslobođen, pronađen je danas prije podne mrtav u domu Ante Žonija Maksana u Pakoštanima.
Beživotno Filipovićevo tijelo pronašao je Maksan nakon što su se zabrinuli za gosta koji se cijelo jutro nije javljao na telefon.
Jučer smo kratko uspjeli porazgovarati telefonom sa Antom Žonijem Maksanom koji nam je potvrdio kako je upravo on pronašao Filipovićevo mrtvo tijelo. Rekao je da ne zna od čega je umro te da će se više o svemu zasigurno znati danas nakon što bude obavljena obdukcija na Odjelu patologije zadarske Opće bolnice.
– Filipović i ja se znamo jer sam ja bio njegov ratni zapovjednik. Nije ljetovao kod mene, već je došao u četvrtak i zamolio me može li samo prespavati nekoliko dana i to je zapravo sve što vam mogu reći – zaključio je Maksan.
Kako doznajemo, na Filipovićevom tijelu prvim pregledom nisu pronađeni tragovi nasilja pa bi uzrok smrti trebao biti utvrđen nakon obdukcije u zadarskoj općoj bolnici.
Jučer se u zadarskoj policiji nisu mogle dobiti konkretnije službene informacije o Filipovićevoj smrti, tek nam je glasnogovornik ravanateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio da je bivši optuženik pronađen mrtav.
Nije isključeno da je u pitanju predoziranje drogom, budući da je Filipović bio dugogodišnji ovisnik. Do svibnja ove godine pune tri godine proveo je u pritvoru Zatvora u Zagrebu gdje je čekao rasplet suđenja za seriju krvavih pljački u kojem je bio prvi na popisu optuženika. Svo to vrijeme vrlo je vjerojatno apstirnirao od droge, a u nekoliko navrata tijekom postupka žalio se na nedostanu liječničku zaštitu u pritvoru. Da je boravak iza rešetaka koristio za vježbanje bilo je očito u prvo vrijeme suđenja, no na kraju je na slobodu izašao s poprilično opuštenom masom.
Prema dostupnim informacijama Filipović koji je bio vojni specijalac na kokain se navukao još 1993. godine. I prije ulaska u vojsku bio je u sukobu sa zakonom, a 2004. godine završio je odsluženje šestogodišnje osude za razbojništvo. U svibnju 2006. uhićen je zbog sumnji u umješanost u pljačku „Fine” u Zvonimirovoj ulici gdje su ubijena dvojica zaštitara, te „Zagrebačke banke” u kojoj je teške ozlijede zadobio hrabri građanin Dragutin Golik Zmija, također hrvatski branitelj. Tijekom suđenja moglo se čuti kako je Filipović bio ljut na svog „kompanjona” Ognjena Grubića (osuđenog nepravomoćno na 30 godina zatvora op.a.) zbog tog ubojstva. Svjedoci su u svojim iskazima spominjali „kokainske seanse” tijekom kojih su se Filipović i članovi njegove bande navodno hvalili počinjenim razbojništvima, no to nije bilo dovoljno za osudu.
Filipović je svoj zavidni ratni put započeo u srpnju 1991. godine, a već iduće godine odlazi na Južno bojište gdje mu je zapovjednik bio Ante Gotovina. Do 1994. godine borio se u bojni „Matija Vlačić” kojoj je na čelu bio Ante Žoni Maksan. Filipović je borio i na bojištima u BiH . Gotovina i Maksan kumovi su Filipovićevoj kćerki.