Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ispisana povijest njegova rodnog mjesta

Autor:

22.08.2009. 22:00
Ispisana povijest njegova rodnog mjesta


Monografija “Povljane” novo je djelo književnika i leksikografa Ante Tičića, predstavljena mnogobrojnoj publici na središnjem Trgu u Povljani. Ovo značajno djelo povljanskog sina predstavili su njegovi dragi prijatelji, u ime Matice hrvatske prof. Božidar Šimunić, književnik Tomislav Marijan Bilosnić, don Ivo Kverić, dok je u ime odsutnog prof. Julija Derossija pozdravnu riječ uputio Šime Vičević, student filozofije.
Prof. Šimunić je u svom govoru istaknuo da je Tičić književnik koji je nizom svojih djela proslavio Povljanu, njenu kulturnu baštinu, ali i drage Povljance, težake i ribare.
– Njegova „Monografija Povljane„ novo je djelo, ispisana povijest njegova rodna mjesta, te prikazana nizom starih fotografija. Ovo je prva povjesnica Povljane, prva knjiga koja riječima i fotografijama govori o ljudima, kulturi, religiji ovog malog mjesta. I dobro je što monografija postoji, jer dobro znamo kako ono što nije zapisano i ne postoji. Stoga, Tičićevo novo djelo je doslovno Sveto pismo njegova rodnog mjesta, rekao je Šimunić.
Don Kevrić je naveo kako je u Povljani službovao 70-tih godina prošloga stoljeća.
– Drago mi je što poznajem Povljanu, drage mještane i njihovu radost i tugu. Povljana je u proteklih desetak godina doslovno srasla u jedno lijepo uređeno mjesto. Međutim, ono što je svakome mjestu važno jest da ima i vlastitu monografiju. Sada Povljana to i ima. U toj knjizi ispisana je povijest njegova rodna mjesta u kojoj on istražuje povijesnu istinu za danas i za sve slijedeće generacije, rekao je don Kevrić.
– Tičićeva „Monografija Povljane” je važno djelo koje ne zaustavlja prošlost, već potiče buduće generacije da upoznaju ono što jesmo i ono što bismo trebali biti, rekao je Bilosnić.
Vičević je naveo kako je Tičić svojom Monografijom opisao povijest svog zavičaja, na taj način odužio se svom mjestu, mještanima te svoje ime u ovom djelu ovjekovječio zauvijek.
Ante Tičić se potom zahvalio svojim mještanima koji su mu pomogli pričom i starim fotografijama da napiše tu Monografiju.
– Zahvaljujem se Državnom arhivu, Zadarskoj nadbiskupiji, župi i Općini Povljana, koji su mi pomogli da istražim povijesne dokumente o svom rodnom zavičaju. Posebno se zahvaljujem Matici hrvatskoj – ogranak Zadar, koja je izdavać ovog mog djela.
Važno je još reći kako je Tičić autor i 15-ak zasebnih djela, 20-ak skupnih knjiga i antologija. Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Napisao je himnu Povljane. Član je mnogih kulturnih asocijacija te je i dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje i nagrade za životno djelo, koje mu je 2006. godine dodijelila Općina Povljana. Njegova „Monografija Povljane” novo je djelo, a njeno predstavljanje sa zanimanjem je popratilo više od stotine Povljanaca i njihovih gostiju.
Organizator ove zanimljive večeri je općinska Turistička zajednica, a lijepim pjesama obogatili su je i nastupi „Dua ?ir”, kojeg čine Igor Karavanić i Neven Tičić.