Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Majka mira našega

Autor: Marija Ćurko

22.08.2009. 22:00
Majka mira našega

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U traženju mira potrebno je polaziti od Krista koji je naš mir i naša nada. Kršćani su oni koji nose Krista u svijet, a time i mir. I stoga nećemo doći do mira ako ne shvatimo vrijednost Kristova križa, poručio je mons. Prenđa
Svečano misno slavlje u povodu blagdana Kraljice Mira u istoimenoj crkvi na Stanovima u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Nakon euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija s Gospinim kipom.
Nadbiskup je u uvodnim mislima na poseban način pozvao na molitvu za mlade, koji su, kaže, naša budućnost, potrebni biti učvršćeni u vjeri i Isusu Kristu. Mir, sloga i ljubav, izdvojene su kao vrijednosti koje izgrađuju obitelj uz zagovor Bogorodice. Također se čuo poziv na molitvu za duhovna zvanja, svećenička i redovnička u ovoj Svećeničkoj godini.
Računati na Boga
Mons. Prenđa u svojoj propovijedi govorio je o počecima štovanja Marije, Kraljice Mira.
– Marija je po Duhu Svetom začela jedinorođenoga Sina Božjega i on je postao naš mir. Zato Kraljica Mira najprije znači Majka mira našega, a to je u drugom čitanju izrekao apostol Pavao kad je kazao da je Krist naš mir. Postao je mir naš po križu i krvi otkupiteljskoj koju je prolio za spasenje svijeta. Krist je učinio da on mir naš, bude trajno prisutan među nama, kazao je predvoditelj euharistije govoreći zatim o shvaćanju mira i potrebi unutarnjeg mira, to jest onog koji dolazi iz čovjekovog srca kako bi ga onda prenosio bližnjima i ljudima oko sebe. Tako se, naime, stvara ozračje mira u sebi, u drugima i na širem području.
– Mi računamo na svoga Boga koji je Knez mira i na onoga koji je došao da po svojoj krvi razdvojene poveže i da otkupljenog čovjeka povede k Ocu, to jest novoj nadi i stvarnosti koju možemo živjeti već na zemlji. Zato je nama upućeno pitanje: “Što svatko od nas čini da zavlada mir u nama, obitelji, okolici gdje živimo, u našem gradu, domovini i svijetu?” Zato je potrebno dozvati Krista i otvoriti mu vrata, kao što je rekao veliki papa Ivan Pavao II.: “Ne bojte se otvoriti vrata Isusu Kristu!” On je Knez mira i donosi mir jer povezuje čovjeka s Bogom i otvara ga vječnosti. Čovjek nije zatvoren u svoju prolaznost, nemoć i svoj grijeh i zlo, već je uzdignut, otkupljen i spašen, ali mora dopustiti da Bog uđe u njegovo srce. I to je odgovor kako graditi danas s njim.
Povezanost s križem
Mir koji Krist daje je istinski mir. U mjeri u kojoj smo otvoreni Isusu Kristu, znat ćemo graditi mir i onoliko koliko nas Krist zahvati bit ćemo širitelji mira među drugima i za druge. Tamo gdje je razdor počnite moliti i dozivati Gospodina da dođe u vaše srce i onda će se ono razdvojeno ponovno ujediniti, povezati i pomiriti, istaknuo je mons. Prenđa upozorivši potom na krive načine traženja mira, jer jedino Bog daje mir u čovjekovom životu i međusobnim odnosima.
– U traženju mira potrebno je polaziti od Krista koji je naš mir i naša nada. Kršćani su oni koji nose Krista u svijet, a time i mir. I stoga nećemo doći do mira ako ne shvatimo vrijednost Kristova križa, poručio je predvoditelj euharistije dodajući kako je čovjekov život duboko povezan s križem, unutarnjim križem trpljenja i patnje koji nas ujedinjuje s Kristom.
– Kad bismo uklonili znak Kristova križa, pokazali bismo da ne računamo na Krista, da nam on nije važan i da možemo na drugi način stvarati svoj svijet i život, upozorio je mons. Prenđa uputivši na potrebu povezanosti s križem te na posljedice koje nastaju odvajanjem od njega, u obitelji i društvu, u odnosu prema nerođenima i nevinima, itd.
– Križ je najvažniji u našem srcu, po kojem ispovijedamo svoju vjeru u Krista raspetoga i uskrsloga. Isto tako, križ je za nas znak otkupljenja, sveti znak i želimo ga svugdje gdje dolazimo i živimo, na svakom mjestu. To je ljudsko pravo, ono što treba njegovati i sačuvati. Po tome smo kršćani i prepoznati kao sinovi i kćeri Božje, jer nas je Krist upravo po križu i svojoj muci otkupio, stoji u zaključku propovijedi.