Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na startnoj listi 67 posada

Autor: Zrinka Grancarić

22.08.2009. 22:00
Na startnoj listi 67 posada


Zadarska posada Pavle Kostov i Petar Cupać nakon SP-a u srpnju stigla je do najboljeg plasmana karijere na svjetskoj ljestvici, do sedmog mjesta
Osam posada iz prvih 12 sa zadnje svjetske ljestvice klase 49er dolaze na Europsko prvenstvo u Zadar. Pogled na rezultate Svjetskog prvenstva koje se početkom srpnja održalo u Italiji kaže da će u Zadarskom kanalu između ostalih jedriti drugi, treći i peti s ovogodišnjeg svjetskog ogleda klase 49er, ili još malo preciznije 18 posada koje su na SP jedrile u zlatnoj skupini, što dovoljno svjedoči koliko će žestoko natjecanje biti. Startna lista se još uvijek može mijenjati.
Favoriti broj jedan su svakako Talijani Pietro i Gianfranco Sibello. Braća Sibello već su deset godina u 49er-u, kormilaru je 30 godina, a flokisti 34. 2004. godine ušli su u prvih 15 na svijetu i prvi put nastupili na Olimpijskim igrama. U Ateni su bili 14. Prošle tri godine spadaju u sami svjetski vrh. Jedno vrijeme pratilo ih je prokletstvo četvrtog mjesta. Četvrti su bili na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2007. pa četvrti na SP u Australiji 2008. i četvrti lani na Olimpijskim igrama u Kini. Sve to su nadoknadili ove sezone, u kojoj apsolutno dominiraju regatnim poljima. Pobijedili su tri regate Svjetskog kupa te uzeli konačno i medalju s velikih natjecanja, broncu na Svjetskom prvenstvu u Italiji. S apsolutnim pravom drže broj jedan na svjetskoj ljestvici klase.
Duhoviti Austrijanci
Francuzi Manu Dyen i Stephane Christidis, također vrlo iskusan dvojac, treći su trenutačno na svjetskoj ljestvici. Prije nisu zajedno jedrili, ovo im je prvi zajednički olimpijski ciklus. Tridesetogodišnji Dyen od 2001. natječe se u 49er-u. Najbolji rezultat ostvario je upravo s Christidisem prošloga mjeseca, kad su na SP osvojili osmo mjesto. U kombinaciji s Yannom Rochieruxom Dyen je na prošlim Olimpijskim igrama bio deseti.
Peto mjesto na svjetskoj ljestvici klase drže Austrijanci Nico Luca Marc Delle Karth i Nikolaus Resch. Također je riječ o posadi koja iza sebe ima dva olimpijska ciklusa, dakle osam godina iskustva u 49er-u, iako se možda po godinama ne bi reklo. Obojica su 25-godišnjaci, odnosno preciznije flokist Resch će upravo u Zadru proslaviti svoj 25. rođendan. Ova su dva jedriličara poznata i po svojoj duhovitosti, uvijek su raspoloženi za dobru šalu. Nico i Niko iz Austrije poznaju osjećaj osvajanja velikih medalja. U Portugalu 2007. bili su srebrni na Svjetskom prvenstvu. Na ovogodišnjem SP zauzeli su peto mjesto, a na Olimpijskim igrama u Kini bili su osmi. Ove godine nijednu regatu nisu završili izvan prvih pet.
Kostov i Cupać
Zadarska posada Pavle Kostov i Petar Cupać nakon SP-a u srpnju stigla je do najboljeg plasmana karijere na svjetskoj ljestvici, do sedmog mjesta, a u ovom su društvu svakako među najmanje iskusnima. Pavla i Petra u Zadru svi poznaju, stoga ovom prigodom o našem dvojcu nećemo dužiti, za one koji su manje upoznati samo podatak da su oni u klasi 49er tek tri godine te da su im zasad najbolji rezultati na najvećim regatama lanjsko 11. mjesto na EP i ovogodišnje 14. mjesto na SP. Ove sezone ustalili su se u prvih 15 na svijetu, kad bi se na EP plasirali u prvih deset to bi bio veliki rezultat i ispunjenje zadanog cilja. U 49er-u Europljani dominiraju, u svjetskom vrhu je još samo pokoja australska i američka posada.
Na broju devet svjetske ljestvice nalaze se Britanci John Pink i Richard Peacock, osvajači srebrne medalje na SP u Italiji ove godine. Britanci su u jedrenju nacija broj jedan, jaki su u svim klasama, ulažu golem novac o kojem svi ostali mogu samo sanjati. Britanci su u jedrenju klasa za sebe pa tako i u 49er-u. U Zadar na Europsko prvenstvo dolazi 11 posada, začuđujuće neće biti najzastupljenija nacija, Nijemci dolaze s jednom posadom više. Osim nešto lošijeg nastupa na regati Svjetskog kupa u Francskoj, gdje su bili 21., Pink i Peacock ove su godine sve regate jedrili u prvih devet, imaju i dva druga mjesta na regatama Svjetskog kupa.
Španjolska braća Alonso, srebrni s lanjskog EP-a, zaokružuju top 10 svjetske ljestvice 49er-a. Riječ je o vrhunskoj posadi, koja je prošle godine držala i broj tri na svjetskoj ljestvici, međutim nije uspjela izboriti nastup na OI na svom nacionalnom kriteriju. Za braću Alonso k tome mnogi kažu da će slomiti srca zadarskih cura.
Postolimpijska godina
Posade koje smo izabrali za ovaj članak temeljem prvih deset na aktualnoj svjetskoj ljestvici nikako nisu samo one koje će se nadmetati za vrh. U ovoj vrlo uzbudljivoj klasi i do 20 posada može se ravnopravno nadmetati, ima, naravno, i onih koja su nešto manje jedrili u prošlih godinu dana odmarajući se od napornog olimpijskoj ciklusa za Kinu pa su nešto niže plasirani na svjetskoj ljestvici. Postolimpijska godina uvijek je zanimljiva i teška za prognozirati, dosta je i novih posada, jedna sasvim nova scena i novi omjeri snaga. Posebno srdačno zadarski će JK Uskok pozdraviti dvije legende klase 49er. Britanca Simona Hiscocksa, koji ima dvije olimpijske medalje, te Ukrajinca Luku Rodiona, jednog od rijetkih koji se može pohvaliti da je nastupio na svim OI otkad je 49er stekao olimpijski status. U Sydneyu 2000. bio je deseti, u Ateni 2004. srebrni, dok je u Qingdau 2008. zauzeo 14. mjesto. Ukrajinac možda više nije u naponu snage, ali čast je imati ovako velikog sportaša u gostima. Bez obzira što ima 37 godina Rodion ulazi s novim flokistom u još jedan olimpijski ciklus. Pokazatelj njegove kvalitete su i lanjske dvije bronce, sa SP u Australiji i EP u Španjolskoj. Čuveni Ukrajinac ima četiri medalje sa svjetskih prvenstava – broncu 2001., broncu 2003., zlato 2005. i broncu 2008.


TOP 25 svjetske ljestvice


1. Sibello/Sibello (ITA)
2. Morrison/Rhodes (GBR)
3. Dyen/Christidis (FRA)
4. Outteridge/Jensen (AUS)
5. Delle Karth/Resch (AUT)
6. Martinez/Fernandez (ESP)
7. KOSTOV/CUPAĆ (CRO)
8. Campbell/Asquith (GBR)
9. Pink/Peacock (GBR)
10. Alonso/Alonso (ESP)
11. Evans/Hiscocks (GBR)
12. Lagraviere/Rocherieux (FRA)
13. Cook/Remocker (CAN)
14. Warrer/Ibsen (DEN)
15. Fricke/Huber (GER)
16. Hansen/Hansen (DEN)
17. Peckolt/Peckolt (GER)
18. D’Ortoli/Delpech (FRA)
19. Rodion/George (UKR)
20. Angiella/Zucchetti (ITA)
21. Fletcher/Sign (GBR)
22. Brisenick – Pudenz/Massmann (GER)
23. Lethinen/Torlen (FIN)
24. Fonesca/Duarte (BRA)
25. Lima/Costa (POR)




 


Startna lista EP 49er 2009.


1. Sam Frank (NED)
2. Lethinen/Bask (FIN)
3. Rieger/Rieger (GER)
4. Andrade/Aleixo (POR)
5. Sibello/Sibello (ITA)
6. Storck/Moore (USA)
7. Lefevre/Janssens (BEL)
8. Manuel Jimenez (ESP)
9. Vincent Berthez (FRA)
10. Spillane/Amish (IRL)
11. Fricke/Huber (GER)
12. Tonis Haavel (EST)
13. Dumanić/Serdarević (CRO)
14. Emil Toft Nielsen (DEN)
15. Lange/Lange (GER)
16. Fleury/Claeyssens (FRA)
17. Erik Heil (GER)
18. Ben Paton (GBR)
19. Jensen/Bay (DEN)
20. Dimou/Patenioutis (GRE)
21. Maffessoli/Petissi (ITA)
22. Norregaard/Lang (DEN)
23. Alonso/Alonso (ESP)
24. Kruger/Andersen/Thorsell (DEN)
25. Erichsen/Dethleffsen (GER)
26. Goltz/Gruening (GER)
27. Stelios Noutsos (GRE)
28. Pupyshev/Chegurov (RUS)
29. Robertson/Robertson (GBR)
30. Dyen/Christidis (FRA)
31. Ladha/Inkpen (CAN)
32. Max Richardson (GBR)
33. Monzini/Ciapessoni (ITA)
34. Lindhal/Gronholm (FIN)
35. Alexey Chekrgin (RUS)
36. Lavraviere/Rochierux (FRA)
37. Angielella/Zuchetti (ITA)
38. Daniel Loperfido (ITA)
39. Schadewaldt/Baumann (GER)
40. Peters/Maclean (GBR)
41. Fletcher/Sign (GBR)
42. Mathieu Frei (FRA)
43. Mignone/Pedrali (ITA)
44. Joachim/Gormsen (DEN)
45. Martin Gernhardt (GER)
46. Rashley/Gitrel (GBR)
47. Arne Seemann (GER)
48. Karachev/Kalyapin (RUS)
49. Lukasz Przybytek (POL)
50. Evans/Hiscocks (GBR)
51. Ramm/Lewin (GER)
52. Max Lutz (GER)
53. Pink/Peacock (GBR)
54. Briesnick Pudenz/Massmann (GER)
55. Silvy/Hoffmann (FRA)
56. D’Ortoli/Delpech (FRA)
57. Mason/Peel (GBR)
58. Brotherton/Asquith (GBR)
59. Andrade/Freitas (POR)
60. Karth/Resch (AUT)
61. Lima/Costa (POR)
62. Sharp/Murray (GBR)
63. Kostov/Cupać (CRO)
64. Togni/Togni (ITA)
65. Ilmari/Kuusi (FIN)
66. Padron/Bonilla (ESP)
67. Luka Rodion (UKR)