Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Podgradina se sjetila svojih 49 stradalih branitelja

Autor:

22.08.2009. 22:00
Podgradina se sjetila svojih 49 stradalih branitelja

Foto: Tomislav JERAK



Željeli smo na ovaj način učiniti nešto za Podgradinu. Ponajviše za našu mladež i time napraviti pozitivan pomak u mjestu koje se i nakon rata, nepriznavanjem njegovog postojanja, suočavalo s novim teškoćama – mišljenja je Ivan Nekić, umirovljeni hrvatski branitelj
Obilježavajući prvu godišnjicu osnutka Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina, u subotu je u istoimenom mjestu organizirana prigodna manifestacija kojom su se branitelji osim osnivanja udruge, prisjetili i 49 stradalih suboraca iz svoga kraja. Program je započeo atletskom utorkom za predškolce te učenike osnovne škole razvrstanih po dobi i spolu, u ukupno pet kategorija. Po završetku sportskog dijela, uslijedila je lutrija s raznovrsnim nagradama, a nešto stariji mještani su, kao njima najzanimljiviji dio fešte, popratili nastup grupe Bambus iz Biograda. Igralište pored osnovne škole je osim subotnjih događanja ugostilo i većinu Podgradinjana.
Dragovoljačka udruga osnovana je 2008. godine te broji 90 članova. Ponajviše angažmanom Ivana i Ivice Nekića – predsjednika i tajnika udruge, te Vinka Žuže u funkciji potpredsjednika, slikovito mjesto s oko 900 stalnih stanovnika, posvjedočilo je jednoj od nažalost rijetkih manifestacija koje nakon Domovinskog rata gotovo u pravilu zaobilaze Podgradinu.
– Željeli smo na ovaj način učiniti nešto za Podgradinu. Ponajviše za našu mladež i time napraviti pozitivan pomak u mjestu koje se i nakon rata, nepriznavanjem njegovog postojanja, suočavalo s novim teškoćama – mišljenja je Ivan Nekić, umirovljeni hrvatski branitelj i sudionik rata sa samo 16 godina.
U vremenu kada brojne braniteljske udruge često ne nailaze na razumijevanje nadležnih institucija, a dio njihovih članova nezadovoljni su kao i Podgradinjani svojim statusom, do željenog potpunog upisivanja naselja u zemljopisne karte, aktivnosti U.D.B.D.R.P. pomažu bilježenju barem pokoje svjetlije stranice u njenoj novijoj povijesti.