Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radije na nogostup nego u garažu

Autor:

22.08.2009. 22:00
Radije na nogostup nego u garažu

Foto: Adam VIDAS



Zadrani se, pak, osim stanara i onih koji imaju mjesečnu kartu, vrlo teško odlučuju za garažu, kazao je Jurlina, naglasivši da je smiješno vidjeti velike, skupe automobile kako se “guraju” na nogostupima i blokiraju promet zbog isto tako smiješno niske cijene u obližnjoj garaži
Tijekom ovih vrućih, ljetnih mjeseci gradski je promet znatno povećan, a nesnosne prometne gužve te nedostatak parkirnih mjesta u bilo kojem dijelu grada svakodnevni su prizor. Poznato je također da je nedostatak parkirališta na Poluotoku kronični problem o kojemu je bilo riječi u više navrata i zbog kojeg su građani u svakoj prilici ukazivali na taj nedostatak. Upravo je to razlog zbog kojeg je najnovija situacija oko gotovo prazne novoizgrađene prve zadarske javne gareže na TIZ-u potpuno nerazumljiva. Naime, nakon što se parkiralište na Branimirovoj obali te ono besplatno kod zgrade Erste banke i Maraschino bara napuni, ostali vozači svoje automobile bez problema nepropisno parkiraju na obližnjim nogostupima te tako postaju “lak plijen” zadarskoj “pauk” službi.
Radije strah od “pauka” nego dati 3 kune
Evidentno je tako da u posljednje vrijeme upravo na tom području “pauk” vreba u svako doba i to ne samo dana, nego i tijekom noći, a sve to kako bi se često blokiranje prometa zbog nemarnih vozača koliko-toliko spriječilo. Tim više što svima njima tek nekoliko metara dalje na raspolaganju stoji čak 650 parkirališnih mjesta, raspoređenih na pet etaža: podrum, prizemlje i tri kata. No, većina se ipak radije odluči strahovati od “pauka” negoli platiti 3 kune po satu u javnoj garaži. Pa iako je riječ o izuzetno pristupačnom, potpuno novom, veoma ugodnom i lijepo uređenom prostoru, koji uza sve to ni po cijeni ne odskače od običnog parkirališta u drugoj gradskoj zoni, Zadrani ga redovito zaobilaze. Nameće se stoga zaključak da građani jednostavno još uvijek nemaju naviku uživanja u svim blagodatima, jer nemaju razvijenu kulturu plaćanja za pojedine “komode”. Pretpostavlja to i Anton Jurlina, voditelj javne garaže u Obalama i lučicama, koji navodi kako se zbog otmjenog vanjskog izgleda garaže građani možda pribojavaju da je sat parkiranja puno skuplji nego što zapravo jest. Osim toga, parkiranje se tamo naplaćuje 24 sata, zbog čega prostor garaža i tijekom noći zjapi prazan. S obzirom na trenutačno znatno povećan opći promet u gradu, zahvaljujući stranim turistima i promet u javnoj garaži se donekle povećao, no on još uvijek nije onakav kakav bi trebao biti.
Stranci biraju garažu
– Posljednjih mjesec dana promet u garaži se itekako povećao, no on još uvijek nije niti blizu onoliki koliki bi mogao i trebao biti. Zanimljivo je i to da se stranci bez premišljanja parkiraju u garažu, čim vide natpis odmah skrenu i vidi se da su jako dobro upućeni i u proceduru naplate. Zadrani se, pak, osim stanara i onih koji imaju mjesečnu kartu, vrlo teško odlučuju za garažu, kazao je Jurlina, naglasivši da je smiješno vidjeti velike, skupe automobile kako se “guraju” na nogostupima i blokiraju promet zbog isto tako smiješno niske cijene u obližnjoj garaži.
No, ipak sve su ovo nagađanja jer, kako navodi Jurlina, pravi razlog zbog kojeg građani izbjegavaju ova parkirališna mjesta je nepoznat. Tim više jer su se u situaciji kada mjesta za parkiranje više nema niti na nogostupima, Zadrani uredno sjetili garaža.
– Nije istina da ljudi ne znaju za garaže, jer kada je, primjerice, na Branimiru bio koncert T-mobilea i kada mjesta za parkiranje više nije bilo nigdje, i Zadrani su pohrlili u garažu. Tada je garaža bila gotovo 90 posto puna i to najviše zadarskim vozilima, kazao je Jurlina, dodavši da je upravo iz ovog razloga “pauk” u posljednje vrijeme na ovom području zaista uporan, a kako bi nemarne vozače konačno riješio navike nepropisnog parkiranja, bit će do daljnjeg dežuran tijekom dana i noći.