Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sikirić i Blažević će nositi igru Zadra

Autor: Matej Lordanić

22.08.2009. 22:00
Sikirić i Blažević će nositi igru Zadra


Ivana Blažević i Glorija Sikirić uz Ana-Mariju Begić iz Medveščaka iznijele su najveći teret turnira. Na svih osam utakmica one su bile jedne od najistaknutijih – kaže Sipina
Hrvatske su kadetske reprezentativke ovoga ljeta, kao i ostale hrvatske selekcije, bile u pogonu. One su nedavno u estonskom Tallinnu ostvarile ono što su priželjkivale prije odlaska na natjecanje. Osvojenim srebrnim odličjem zaslužile su plasman u diviziju A, najviši razred ženske europske kadetske košarke. Igračice izbornika Željka Ciglara, kojemu je pomagala Marija Sipina, odlično su krenule u natjecanje. Na otvaranju su svladale Irsku s velikih 40 poena razlike, zatim je nešto bolje prošla Crna Gora s -30, da bi savršeni omjer 4:0 nakon prvoga dijela zaokružile pobjedama protiv Slovačke i Austrije. Svoj pohod su nastavile sjajnim igrama i u drugoj skupini, pobijedivši i u iduća dva susreta. Poraz su morale potpisati ekipe Letonije i Rumunjske, čime su mlade Hrvatice ostvarile plasman u polufinale, što je najvažnija utakmica čitavoga natjecanja. Naime, pobjedom u polufinalu Hrvatice su ostvarile plasman u diviziju A pa je finalni susret protiv motiviranije i odlučnije reprezentacije Nizozemske bio odigran samo za prestiž. U polufinalu protiv Danske izabranice Željka Ciglara nisu pokazale nimalo treme te su bez većih poteškoća, s konačnih +22, ispratile Dankinje i proslavile plasman među elitu. U finalu su prvi put poražene na turniru, bolje su bile reprezentativke Nizozemske rezultatom 71:59, ali kao što je već rečeno, taj poraz je bio doista bezbolan i bez posljedica. Veliki obol uspjehu hrvatske U-16 reprezentacije dale su tri Zadranke, pomoćna trenerica Marija Sipina te ključne igračice Ivana Blažević i Glorija Sikirić.
– Nama je cilj prije odlaska u Estoniju bio povratak u diviziju A. To smo i ostvarili. Na kraju smo Tallinn napustili porazom, ali finalna utakmica se igrala samo za prestiž. Poraz u finalu doista nije bio važan. Finale se igrao samo za titulu pobjednika divizije B i za zlatno odličje. Nama je najvažnija bila polufinalna utakmica koja se može smatrati finalnom utakmicom, jer dvije najbolje plasirane ekipe iz divizije B ostvaruju pravo na plasman u diviziju A. Ni sreća nas nije pomazila, jer je u finalu u prvoj četvrtini Glorija Sikirić pretrpjela frakturu nosa. U prvoj četvrtini smo ostali bez naše najbolje igračice i prve organizatorice igre. Treba priznati da su naše igračice u tu utakmicu ušle i pomalo umorne i ispuhane nakon pobjede u polufinalu nad Danskom. To je i normalno, jer smo mi i prije finala ostvarili naš cilj, povratak u diviziju A – govori Sipina u početku, uz sve pohvale na račun Ivane Blažević i Glorije Sikirić.
– Ivana i Glorija su, uz Ana-Mariju Begić iz Medveščaka, iznijele najveći teret turnira. Na svih osam utakmica one su bile jedne od najistaknutijih. Uz to, Blažević je najbolji strijelac, a Sikirić među prva tri dodavača i izabrana je u najbolju petorku na prvenstvu.
Prije nekoliko dana počele su pripreme ŽKK Zadar za novu sezonu. Je li realno očekivati da Sikirić i Blažević ove sezone budu nositeljice igre, što su velikim dijelom već bile i prošle sezone?
– One će sigurno nositi igru. I prošle su sezone njih dvije imale zapaženu minutažu. Poznavajući stanje u klubu, realno je očekivati još više minuta na parketu za njih dvije ove sezone. Očekujem da će rezultat u velikoj mjeri ovisiti o njihovoj igri. Ostaje vidjeti kako će se one nositi s tim i hoće li moći izdržati taj pritisak.


EP do 16 (ž)


!,<!,< Godina Plasman Hrvatske Prvak
1993. 12. Litva
1997. 6. Rusija
1999. 9. Španjolska
2001. 3. Francuska
2003. 8. SiCG
2004. 9. Španjolska
2005. 10. Španjolska
2006. 16. Španjolska
2007. – Francuska
2008. – Španjolska
2009. – Španjolska
Napomena: Hrvatska je 2007. i 2008. u diviziji B osvojila 9. mjesto, 2009. drugo mjesto.




 


Juniorke i dalje u diviziji B


Kadetkinje će nakon četiri godine sljedeće ljeto igrati u diviziji A, dok juniorke ostaju u diviziji B, nakon što je na Europskom prvenstvu divizije B osvojila 11. mjesto. Za juniorke je nastupila Katarina Popović, no zbog ozljede koljena ostala je bez znatnije minutaže.