Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sporni imovinskopravni odnosi koče uređenje Foruma

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.08.2009. 22:00
Sporni imovinskopravni odnosi koče uređenje Foruma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na Poljani Ivana Pavla II. na česticama zemljišta uknjiženo je nekoliko različitih vlasnika, tako da je Grad Zadar u cilju rješavanja navedenih imovinskopravnih odnosa prije godinu i pol dana pokrenuo parnicu pred Općinskih sudom u Zadru. Sudski postupak još uvijek je u tijeku
Realizacija projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., koja je prije više od dvije i pol godine započela arheološkim istraživanjima na zadarskom Forumu, još uvijek je na čekanju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Naime, na Poljani Ivana Pavla II. na česticama zemljišta uknjiženo je nekoliko različitih vlasnika, tako da je Grad Zadar u cilju rješavanja navedenih imovinskopravnih odnosa prije godinu i pol dana pokrenuo parnicu pred Općinskih sudom u Zadru. Sudski postupak još uvijek je u tijeku, a Grad Zadar kao stranka u postupku detalje ne može iznositi u javnost.
Zahtjevan i skup projekt
No, kako je Poljana Ivana Pavla II. jedna od najvažnijih gradskih javnih površina, Gradu Zadru je u interesu da se imovinskopravni odnosi što prije riješe, kako bi se nastavila realizacija projekta uređenja zadarskog Foruma.
Prema riječima Ivane Perić iz Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom u Gradu Zadru, sudski postupak koji je pokrenuo Grad Zadar pred Općinskim sudom u Zadru kako bi se riješili imovinskopravni odnosi na zadarskom Forumu, traje već godinu i pol dana.
– Grad Zadar kao stranka u postupku s detaljima ne može izlaziti u javnost. Poznato je da je na zemljišnim česticama na zadarskom Forumu uknjiženo više vlasnika, a da bi se to riješilo, Grad Zadar je pokrenuo parnicu na Općinskom sudu. Spomenuta situacija koči nastavak projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., koji je na čekaju nakon završetka arheoloških istraživanja, što traje već duže vrijeme, govori Ivana Perić, ističući da je Gradu Zadru u interesu da se što prije krene s radovima na zadarskom Forumu koji, kao najvažniji javni prostor u Zadru, mora biti što prije uređen kako i dolikuje spomenutoj lokaciji iznimne kulturnopovijesne vrijednosti.
Podsjetimo, uređenje Poljane Ivana Pavla II. iznimno je zahtjevan i skup projekt koji se sastoji od nekoliko faza. Prije dvije i pol godine uređenje zadarskog Foruma započelo je arheološkim istraživanjima, nakon čega je uslijedila prva faza radova, odnosno konstruktivno saniranje cisterne. Nakon toga radovi su stali, a dio prostora na zadarskom Forumu i danas je ograđen.
Gradska cisterna
Druga faza, koja čeka rješenje imovinskopravnih odnosa, predviđa uređenje s popločavanjem nekadašnjeg Zelenog trga.
Inače, vizija novog izgleda, odnosno arhitektonskog rješenja Poljane Ivana Pavla II. podrazumijeva površinu koja se proteže od južnog portikata Foruma prema Ulici Zadarskog mira 1356. Prema viziji arhitekta Ante Uglešića, koji je idejni autor cijelog projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., prvi element bio bi gradska cisterna koja, za oko 70 centimetara izdignuta od portikata Foruma, čini jedan uzvišeni trg. Trg je zamišljen kao prostor koji bi funkcionirao kao okupljalište, gdje bi se održavale različite priredbe. Plato koji se pruža nešto niže ima elemente parkovnoga rješenja s klupama i zelenilom, a treći segment uključuje dio koji se proteže uz Ulicu Zadarskog mira 1358. s naznakom srednjovjekovnoga bedema. U četvrtom je dijelu predviđena zelena površina, gdje bi se uz djelomično rekonstruiranu baziliku trebao nalaziti park arheoloških fragmenata, djelomično osvijetljenih s tla, a uz posljednji će prostor, onaj uz zgradu Rašica, biti postavljena nadstrešnica s mogućnošću njenog korištenja za lokale, odnosno suvremene taverne. Poznato je i to da je jedna od mogućnosti i ta da se omogući pristup unutarnjem dijelu cisterne, koji bi se možda mogao koristiti i kao galerija.