Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Život treba poštovati od začetka do svršetka

Autor: Velimir Brkić

22.08.2009. 22:00
Život treba poštovati od začetka do svršetka


Govoreći o značenju križa kao temelja svega što vjerujemo, Prenđa je poručio kako križ živi u nama.
– Uklanjanje križa je put prema natrag. Ne bojte ga se nositi na prsima i u svojim srcima, zaključio je Prenđa
U Zemuniku Donjem pred velikim brojem vjernika u subotu je proslavljen blagdan Kraljice Mira – Kraljice Hrvata. Svečano euharistijsko slavlje u zemuničkoj župnoj crkvi predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa uz koncelebriranje župnika don Pave Šindije i 15-ak svećenika Zadarske nadbiskupije. Svetu misu su liturgijskim pjesmama dodatno uveličali članovi crkvenog zbora pod ravnanjem č.s. Vladislave.
U svojoj propovijedi nadbiskup se usredotočio na pojam “mira” kao dara koji primamo iznutra, a ne izvana. Istaknuo je potrebu mira kod pojedinca, u obitelji i u braku, ali i šire, jer to je uvjet izgradnje zajedništva i ljubavi. Upozorio je na izvore nemira u obitelji, a to su: strah, nesigurnost, svađe, nemiri, nepoštovanje, nesloga, nevjernost, rastave.
– Budimo graditelji mira tako da Krista nastanimo u svoja srca. Dajmo taj isti mir dati drugome čovjeku, svojoj obitelji, svom narodu i čitavom čovječanstvu. Budimo prvo vjernici. Ne ide zajedno dobro i zlo u našem srcu. Ne mrzimo jedni druge, poručio je nadbiskup Prenđa, naglašavajući kako Isus unosi mir u ljudska srca te mir dolazi iz srca čovjeka.
Došavši na svijet i žrtvujući se za njega, Isus Krist je jedini autor mira kojeg i nama daje preko žrtve, praštanja i pomirenja. Kao što je i sam oprostio, Gospodin želi da i mi kroz praštanje budemo mirotvorci u našoj sredini.
– Otvorimo svoja srca Isusu Kristu. Mir nije samo odsutnost najgrubljih oblika nasilja u obitelji, društvu, u susjedstvu. Postoje zla koja su jednako razorna i ugrožavaju život ljudske zajednice i naroda te pravo i dostojanstvo ljudske osobe. Mir znači izmirenje, razumijevanje, sposobnost opraštanja i prihvaćanja drugoga. Mir uključuje duhovni preporod čovječanstva u Kristu, u prihvaćanju i razvijanju veza s najbližima i najdražima te s čovječanstvom i stvorenim svijetom. Mir mora biti dosljedan Božjeg stanovanja u našim srcima. Tek tada ćemo moći biti mirotvorci. Važno je shvatiti da dolaskom Božjim u Kristu ulazi mir, naglasio je nadbiskup Prenđa te poručio:
– Trebamo biti svjesni da je mir prijateljstvo, sklad i red, da je mir život, sređeno stanje u srcu, u obitelji, u Crkvi i u društvu te da će se oni koji se mole i bore za takav mir sinovima Božjim zvati. Samo mir koji dolazi od Boga, mir koji dolazi po ljudima dobre volje, u sebi je životan. Samo nas on može obnoviti u dubinama naših srdaca i učiniti nas bliskima i zauzetima, naglasio je Prenđa.
Mons. Prenđa se osvrnuo i na prijepore oko novog Zakona o umjetnoj oplodnji.
– Traži se medicinski potpomognuta oplodnja, a zabranjuje rođenje ili dopušta ubijanje tisuće, stotine tisuća nerođene djece. Život kao dar Božji treba poštovati od njegova začeća do njegova svršetka, poručio je Prenđa.
Govoreći o značenju križa kao temelja svega što vjerujemo Prenđa je poručio kako križ živi u nama.
– Uklanjanje križa je put prema natrag. Ne bojte ga se nositi na prsima i u svojim srcima, zaključio je Prenđa.
Po završetku euharistijskog slavlja uslijedila je veličanstvena procesija ulicama donjozemuničkog centra s Gospinim kipom koji su nosili: Zlatko Biloglav, Mate Tomičić, Marijan Šarić i Tomislav Paleka. U dugoj koloni vjernika bili su i ministranti: Neven Đerđa, Jakov Biloglav, Luka Kožul te Dino i Lovre Paleka. Križ na čelu ophoda nosio je Mate Pinčić, a crkvene barjake Marin Buljat, Ivan Šimunović i Dalibor Pinčić te zemuničke cure, Anđela i Božena Jermen.


Kraljica mira


Zadarski nadbiskup, tadašnji koadjutor Ivan Prenđa u srpnju 1995. godine blagoslovio je novu crkvu u Zemuniku. U svojoj propovijedi nadbiskup Prenđa, podrijetlom iz Zemunika, istaknuo je da je to zdanje dijelilo u ratu sudbinu ovog mjesta i domovine te da su nove slutnje i nova nevremena u kojima živimo dali ime ovoj crkvi: Kraljica Mira – Kraljica Hrvata. Gradnja crkve započela je početkom godine 1991, temeljni kamen blagoslovljen je u travnju iste godine, a građevina je u Domovinskom ratu rukom zla raketirana već u rujnu, kada je vrlo oštećena, ponajviše zvonik i krov.




 


Gostoljubivi Zemuničani


Iako se od 1995. godine i posvete blagdan Kraljice Mira – Kraljice Hrvata slavi i kao zemunička jedinstvena crkvena i pučka fešta, po zaseocima se i dalje obilježavaju i proslavljaju zaštitnici, svojevrsne obiteljske fešte poput Sisveta, Sv. Kate, Sv. Nikole, Sv. Martina i Mitrove. No, to ne znači da pored uobičajenih obilježja svake fešte, kao što su brojni štandovi za prodaju raznorazne bižuterije, dječjih igračaka i crkvenih predmeta u Zemuniku nije, ni krivo ni dužno, glavom platio veliki broj janjaca i znatno manje odojaka. Gostoljubivi Zemuničani u svojim dvorima itekako su znali ugostiti svoje brojne prijatelje i rodbinu iz drugih naselja.