Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dio Hrvatske odlazi u svijet

22.08.2010. 22:00
Dio Hrvatske odlazi u svijet


Završna večer već tradicionalne Ljetne škole hrvatskog folklora, održana je i ove godine u Biogradu na moru. Školu već nekoliko godina uspješno organizira Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a namijenjena je voditeljima i članovima hrvatskih folklornih društava iz iseljeništva, hrvatskim manjinama iz susjednih zemalja, kao i našim domaćim folklornim društvima. Osnovni cilj škole je prenošenje temeljnih znanja o hrvatskom folkloru i našoj tradicijskoj kulturi uopće.
Kao i ranijih godina škola je trajala 12 dana, a pohađalo ju je 32 polaznika, uglavnom mladih iz gotovo svih dijelova svijeta. Tako ih je bilo iz Kanade, SAD-a, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i, dakako, Hrvatske. Upoznavanje i druženje imalo je veliki značaj za ove mlade ljude, a svakodnevne naporne vježbe te posebno zahtjevniji plesni koraci bili su za mnoge od njih veliki izazov, koji su, ako je suditi po završnoj priredbi, odlično svladali.
– Nije nam bilo teško, jer je želja da se bolje upoznamo te ponesemo sa sobom nova prijateljstva, ali i dio Lijepe naše, njezinih običaja te tradicije i bogate kulturne baštine, puna veća od napora, kazali su nam neki od njih.
Valja reći da je ovu Školu hrvatskog folklora utemeljio ugledni hrvatski etnokoreolog i znanstvenik dr. Ivan Ivančan još 1963. godine. Ona se do danas profilirala u prepoznatljivu instancu koju vodi poznati etnolog i polonist profesor Andrija Ivančan sa stručnim timom. Tako se svake godine u školi obrađuju određena područja, a ove godine učili su se plesovi, pjesme, narodne nošnje i glazbala hrvatskog jadranskog područja. Uz voditelja škole prof. Ivančana predavači su bili i drugi hrvatski eminentni stručnjaci iz te domene.
Na biogradskoj rivi tako se moglo vidjeti pravo bogatstvo i ljepota mladosti, običaja i napjeva kao i instrumenata spomenutog područja, a održana je i prigodna modna revija nošnji iz Istre, Suska, Paga, Krka, Silbe, Korčule, Makarske, Splita, Vrbnika, Boke Kotorske te, dakako, domaće biogradske nošnje, kao i uzorci najfinijih materijala od kojih su izrađivane.
Uz sve nošnje i nastupe u njima, u suvremenoj odjeći nastupila su i dva dječaka. Riječ je o Mihaelu i Jakovu, dvojici mladih Zagrepčana, vrsnim sviračima hrvtaskih tradicijskih glazbala, tambure samice i gajdi. Pred brojnom biogradskom publikom i gostima izveli su program kojim su pobijedili u izlučnom natjecanju Talent Show.