Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grad Pag pod istragom zbog fiktivnih kredita?

22.08.2010. 22:00
Grad Pag pod istragom zbog fiktivnih kredita?


Grad Pag je od Hypo banke navodno dobio kredit za kupnju Kneževog dvora, dok je fiducijarni ugovor sklopljen kao osiguranje za kredit namijenjen izgradnji kanalizacije
Prema neslužbenim informacijama, Grad Pag je pod istragom u slučaju Afere Hypo zbog mogućeg sudjelovanja u sumnjivim kreditnim transakcijama za koje austrijski istražitelji sumnjaju kako se radilo o fiktivnim kreditima koje je Hypo Grupa odobravala fizičkim i pravnim osobama. Popis fizičkih i pravnih osoba u Hrvatskoj koje su dobile takve kredite je velik, ali od gradova je pod sumnjom samo Grad Pag. Gradsko poglavarstvo Grada Paga je navodno pod istragom zbog kredita od 2,1 milijuna eura. Premda se nigdje ne navodi za koju je namjenu Grad Pag podigao kredit od Hypo Banke, može se pretpostaviti kako se radi o kreditu za kupnju ili obnovu Kneževog dvora. Naime, Hypo banka je u vlasničkim knjigama Općinskog suda u Pagu upisana kao vlasnik Kneževog dvora zbog toga što je između Grada Paga i Hypo banke potpisan fiducijalni ugovor. Međutim, od bivšeg člana gradske vlasti doznajemo kako hipoteka Hypo banke na Kneževom dvoru nije povezana s kupnjom tog objekta.
Popis sumnjivih kredita
– Grad Pag je od Hypo banke dobio kredit za kupnju Kneževog dvora, ali fiducijarni ugovor je sklopljen kao osiguranje za kredit koji je dobiven za izgradnju kanalizacije, navodi naš izvor blizak gradskoj vlasti.
Pretpostavlja se kako je navodno sporni kredit Grad Pag dobio 2004. godine, kada je Grad Pag od riječkog poduzeća Brodokomerc kupio Knežev dvor.
Istragu o sumnjivim kreditnim plasmanima Hypo Grupe austrijski su istražitelji pokrenuli na temelju dokumenta “Projekt Fokus” kojeg je u studenom 2009. godine izradila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC) iz Munchena. Na temelju tog dokumenta, austrijski su istražitelji izradili popis sumnjivih kredita koje je u Hrvatskoj plasirala Hypo Grupa, te su tim tragom krenuli u istragu.
Istraga se zahuktava i u Austriji, gdje se protiv nekadašnjeg člana Uprave Hypo banke i jednog od protagonista najveće financijske afere u Austriji, vodi istraga zbog navodno nezakonite dokapitalizacije Hypo banke i drugih optužbi. Striedinger je u velikom razgovoru za Austrijsku novinsku agenciju (APA) podsjetio na riječi kojima su svojevremeno Ivo Sanader i Mate Granić pozivali Hypo banku.
Sanaderovi pozivi
“Hrvatska je zemlja koja ima budućnost i hrvatska će strana sve učiniti kako bi se omogućio dolazak Hypo banke” – izjavio je Striedinger. I Granić i Sanader su jako željeli da Hypo banka dođe u Hrvatsku, a s Wolfgangom Kultererom, trenutno pritvorenim dugogodišnjim direktorom Hypo banke, spojio ih je tadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock.
– Riječ je o dobrim, iskrenim izjavama potpore koje smo prihvatili i mi i druge banke, jer bez pristanka narodne banke i stranke na vlasti teško da se može osnovati banka u nekoj zemlji, rekao je Striedinger te dodao kako se pozivima pridružio i tadašnji guverner Hrvatske narodne banke.
Striedingera se sumnjiči i da je zajedno sa Vladimirom Zagorcem omogućavao pranje novca, no on u razgovoru opovrgava da je na bilo kakav način bio umiješan u ilegalne aktivnosti.
– Suradnja s generalom Zagorcem i hrvatskom državom temeljila se na procjenama da je riječ o utjecajnom generalu i da je Hrvatska država koja ima budućnost, rekao je Striedinger te dodao kako “2004. godine nitko nije znao što će se jednom dogoditi sa Zagorcem”. Bivši član uprave Hypo banke opovrgnuo je i navode da je osnovao tvrtku u Lihtenštajnu, koja se povezuje sa Zagorcem i preko koje se navodno prao novac za Hypo banku. Striedinger je naglasio kako se nada da će državno odvjetništvo objaviti informacije o bankovnim računima, i da će se vidjeti da su njegove tvrdnje točne.
Konačno, Striedinger tvrdi kako nije ništa zgriješio i da će prema potrebi na sudu dokazati svoju nevinost.
 


Fabijanić: Ne znamo točno o čemu se vodi istraga


Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić kaže kako nema saznanja o istražnim radnjama o kreditu kojeg je Grad Pag dobio od Hypo banke.
– Od nas nitko nije tražio dokumentaciju niti nas je netko pitao o bilo kakvom kreditu tako da ne znamo točno o čemu se vodi istraga, rekao je gradonačelnik Fabijanić.




 


Istražni postupak i u Sloveniji


U tijeku je policijska istraga oko poslovanja slovenskih podružnica austrijske Hypo banke, objavio je jučer slovenski poslovni dnevnik Finance. Policijska uprava Ljubljana potvrdila je kako je od srpnja u tijeku istražni postupak, no nisu željeli reći ništa više od toga, kao ni odgovoriti na pitanje je li zahtjev za istragu pokrenut iz Austrije, te tko je u krugu ispitanih, odnosno osumnjičenih.