Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Noina arka na Vrgadi

22.08.2010. 22:00
Noina arka na Vrgadi


Na otoku Vrgadi se od ovoga tjedna počinje održavati manifestacija pod nazivom “Pop Art Total Art Vrgada”. Kako nam je kazao jedan do organizaotra, Eriden Livić, program će obuhvatiti niz aktivnosti u kojima će sudjelovati i mještani, a pod svojvrsnim vodstvom akademskog slikara Branimira Ćilića.
– Želimo oživjeti razdoblje od prapovijesti do otprilike vremena kralja Tomislava i to na specifičan način, hagioterapijom, terapijskim crtanjem i risanjem, ekstremnim sportovima, ronjenjem, škrapingom, ali bos po škrapama. Pogotovo za mlađe generacije, da vide da postoji i nešto izvan računala, nešto što im računalo ne može dati, istaknuo je Livić.
– Projekt se zove ART 888, Škola starih zanata, Pop art, Total art, Vrgada Zadarski arhipelag i Noina Korablja – otok Vrgada – povratak na Itaku, kazao nam je Branimir Ćilić i nastavio:
– Već treću godinu sam stacioniran u Hanu, a sad sam trenutačno na ovoj Vrgadi, kako kažemo otok Vrgada Itaka, a tu su i ostali sadržaji koje bismo trebali napraviti u ovom vremenu i prostoru.
Organizatori najavljuju izgradnju Noine arke, slikarske multimedijske dramulate djece Vrgade, Vrane, Pakoštana i Draga, križni put na spomen svih žrtava hrvatskog naroda, školu starih zanata, osnivanje Odbora za inicijativu Vrgadinskih Ilira, monografiju, multimedijsku izložbu, istraživanje povijesne dimenzije otoka Vrgade, ronilačke aktivnosti, pučki teatar s predstavom “Kraljica Teuta”, didaktično-edukativne ekstremne sportove…
Organizatori ističu da nisu htjeli stavljati nikakva vremenska ograničenja ni posebno određivati trajanje ove manifestacije.
– Ovo traje čitavu godinu, koristit ćemo i sv. Nikolu, Božić, Uskrs, roniti po zimi, što budu ekstremniji vremenski uvjeti to će nam biti veća inspiracija.