Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Samac za stan mora raditi devet godina

22.08.2010. 22:00
Samac za stan mora raditi devet godina


Kalkulacija je rađena na temelju prosječne plaće, za stan od 50 četvornih metara prosječne cijene od 1.600 eura, i ne uključuje nikakvu drugu potrošnju
Prošlo je zlatno doba posjedovanja vlastite nekretnine u Velikoj Britaniji, jer si milijuni mladih, obrazovanih ljudi iz tamošnje srednje klase stan više ne mogu priuštiti – pokazala je ovih dana objavljena studija nezavisne analitičke ustanove Chartered Institute of Housing. Mladi Britanci, koji su si nekad nekretninu mogli priuštiti plaćati ju vlastitim radom, sada će, kaže analiza, biti osuđeni na podstanarstvo, možda čak i doživotno. Za prosječan stan s dvije spavaće sobe treba im, naime, 40.000 funti samo za polog, odnosno plaća od minimalno 50.000 funti godišnje, odnosno 36.250 kuna mjesečno!
Mladom, visokoobrazovanom čovjeku u Velikoj Britaniji, stan je, unatoč većim primanjima od hrvatskih, postao čak i nedostižniji negoli je to hrvatskom kolegi. Potonji si, sa vlastitom plaćom, kupnju stana također može teško priuštiti, pa i jednom i drugom preostaje ili podstanarstvo kroz duži period života, ili kupnja stana uz pomoć roditelja, ukoliko si i roditelji sami to još uvijek mogu priuštiti.
Bez jela i pića
Visokoobrazovani hrvatski znanstveni novak na fakultetu, primjerice, zaradi mjesečno oko 5.500 kuna, što znači da mu za kupnju stana od 50 četvornih metara na prosječnoj lokaciji, i prosječne opremljenosti i starosti, po cijeni od 1.600 eura za kvadrat, treba ukupno 79.600 eura. To znači da bi taj mladi čovjek, s plaćom koja se neće mijenjati kroz čitav period od pet, šest godina “novačenja” na fakultetu, trebao samo za stan raditi neprekidnih devet godina, bez ikakve druge potrošnje. Općenito, prosječni radnik u Hrvatskoj, s plaćom od trenutačnih 5.200 kuna, za stan od pedesetak četvornih metara treba raditi 9,1 godina da pritom ne jede ili pije. S tom plaćom mjesečno kupiti može tek 0,46 kvadrata.
Kad bi se ambiciozni hrvatski znanstveni novak, koji mjesečno, preračunato, primi oko 750 eura, opredijelio pak za stan u središtu Zagreba, od 50 četvornih metara i po cijeni od 2.000 eura, za njega bi raditi morao više od 11 godina.
Najpovoljnije u Njemačkoj
Ništa lakše, dapače, nije niti njegovom britanskom kolegi. Njegova je plaća, nakon odbijenih poreznih i drugih davanja, oko 2.400 eura, no za stan u širem centru Londona treba mu nevjerojatnih 450.000 eura (izvor, Global Property Guide). To znači da britanski znanstveni novak raditi treba čak 15,6 godina samo za stan, čija cijena značajno premašuje cijenu stana u Hrvatskoj.
U Frankfurtu za, primjerice, 50 četvornih metara stana izdvojiti treba 138.450 eura, dok, kako kaže podatak Europskog sveučilišnog instituta, znanstveni novak u Njemačkoj, nakon što se odbiju svi porezi, mjesečno zarađuje 1.639 eura. To znači da za takav, manji stan, tamošnji mladi intelektualac treba raditi manje od hrvatskog kolege, ukupno sedam godina. To je pak ništa naspram mladog pariškog znanstvenog novaka, koji na ruke primi oko 1.250 eura, a za pedesetak četvornih metara u širem središtu Pariza treba nevjerojatnih 480.000 eura! Po toj računici, on bi samo za taj stan raditi morao 32 godine, gotovo čitav svoj radni vijek!
 


U Varšavi kao u Parizu


U Rimu, u kojem stan od 50 kvadrata košta oko 230.000 eura, znastveni bi novak s plaćom od 1.375 eura trebao raditi nešto malo manje od 14 godina. U Varšavi, čiji znanstveni novak mjesečno “barata” s oko 2.600 kuna, odnosno 360 eura, za stan od 50 četvornih metara u središtu grada izdvojiti treba čak 140.000 eura, što znači da bi poljski znanstvenik samo za svoj dom raditi morao pune 32 godine, koliko i mladi, “perspektivni” Parižanin.