Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul Sukošan, kulinarskog meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su ekipe Pivčeva kala i Ribari težaci iz Opuzena koji su spremali na daleko poznat neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike
Sukošanska obala Donjeg mora i Ruševca treću godinu zaredom miriše po svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod budnim okom turističkih djelatnika Mirjane Nadinić Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i KUD-a Zlatna luka održana je “Brudetijada”, treće po redu natjecanje u pripremanju brudeta.
Turistička promidžba
– Radi turističke promidžbe želimo pokazati raznolikost i posebnost brudeta pojedinog kraja i mjesta. U brudet je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara. On govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazala je Mirjana Nadinić Veleslavić.
Dobro organizirana manifestacija u smiraj glavne turističke sezone u nedjelju navečer je privukla čak četiri-pet tisuća mještana, znatiželjnika i turista, koji su se uz degustiranje brudeta i palente mogli dobro i zabaviti uz zadarsku grupu Calypso Ive Županovića. Voditelji programa su bili Toto i Marina Rogoznica.
Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul Sukošan, kulinarskog meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su ekipe Pivčeva kala i Ribari težaci iz Opuzena koji su spremali na daleko poznat neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike. Ekipa Papaline galovačko-sukošanskog meštra Marina Burčula odnijela je titulu najveselije i “najanimatorskije” brudet ekipe.
– Najvažniju ulogu tu igra dobra, ‘friška’ riba i to po mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo. Riba koja je definitivno bolja je škarpina, grdobina i pauk, no u obzir dolaze i sve vrste školjki i rakova, kazao je slavodobitnik Mladen.
Raskošno jelo
Ocjenjivački žiri koji su predvodili mentor kuhar Pave Valeri iz Srednje škole Biograd, Frane Kaštelan, Božidar Dijan Tonov, bio je zaista na velikim mukama kako izabrati najbolji brudet od svih brudeta za “prste polizati”. Veliki pehar u obliku ribe i novčane nagrade za drugo mjesto podijelile su također sukošanske ekipe, Belle nonne meštrice Mire Pavić Krasonja i Torcida Nikole Pavića Kalića.
Treće mjesto je otišlo “priko mora” u Kali za neodoljivi kualjski brudet.
Ništa manje slasni brudet nije pripremila ekipa Cicokrasno Arifijada alla Kesa, koja je brudet pripremala uz pomoć “Božje ruke” brudet meštra, sukošanskog župnika Bibinjca don Tomislava Sikirića.
Dakako, odlični brudeti bili su oni Braće Labus (Božo i Miro) meštrice Dade, Trija gušti Marina Franića Kamure, Gemišta Antonija Pavića Pauka, Dude&Maće Denisa Krešana te Marinera, Sukošanskih galebova, Losture i Nevista sukošanskih. Kualjski meštar Šišmar u zajedništvu sa Sukošancima pripremao je nekoliko stotina litara brudeta po stoljetnoj sukošanskoj recepturi.
– Rijetko se viđa ovako fino i raskošno jelo, a tako jednostavno za pripremu. Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra i to je sve, uvjerava nas Šišmar.
najnovije
najčitanije
Županija
DJEČJI VRTIĆ
[FOTO] Pogledajte kako je bilo na tradicionalnoj uskršnjoj radionici u Dječjem vrtiću Smješko u Viru
Hrvatska
EDUKACIJE
Edukacije policije za veću sigurnost na prometnicama
Ostali sportovi
Druga liga
Korak unatrag igrača Svetog Ante i Škabrnje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Hrvatska
HTZ
Snažan interes Francuza za Hrvatsku potaknuo uvođenje sedam novih avio linija
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
Plan B