Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najbolji brudet Mladena Vezilja

22.08.2011. 22:00
Najbolji brudet Mladena Vezilja


Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul Sukošan, kulinarskog meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su ekipe Pivčeva kala i Ribari težaci iz Opuzena koji su spremali na daleko poznat neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike


Sukošanska  obala Donjeg mora i Ruševca  treću godinu zaredom miriše  po svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod  budnim okom turističkih  djelatnika Mirjane Nadinić  Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i  KUD-a Zlatna luka održana  je “Brudetijada”, treće po redu natjecanje u pripremanju  brudeta.
Turistička promidžba
– Radi turističke promidžbe želimo pokazati raznolikost i posebnost brudeta  pojedinog kraja i mjesta. U  brudet je uklesano znanje,  umijeće i trud kuhara. On  govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja  se prenosi generacijama od  stoljeća sedmog do današnjih dana, kazala je Mirjana Nadinić Veleslavić.
Dobro organizirana manifestacija u smiraj glavne turističke sezone u nedjelju navečer je privukla čak četiri-pet tisuća mještana, znatiželjnika i turista, koji su se  uz degustiranje brudeta i palente mogli dobro i zabaviti  uz zadarsku grupu Calypso  Ive Županovića. Voditelji  programa su bili Toto i Marina Rogoznica.
Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul  Sukošan, kulinarskog  meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su  ekipe Pivčeva kala i Ribari  težaci iz Opuzena koji su  spremali na daleko poznat  neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike. Ekipa  Papaline galovačko-sukošanskog meštra Marina  Burčula odnijela je titulu najveselije i “najanimatorskije”  brudet ekipe.
– Najvažniju ulogu tu igra  dobra, ‘friška’ riba i to po  mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo.  Riba koja je definitivno bolja  je škarpina, grdobina i pauk,  no u obzir dolaze i sve vrste  školjki i rakova, kazao je slavodobitnik Mladen.
Raskošno jelo
Ocjenjivački žiri koji su  predvodili mentor kuhar Pave Valeri iz Srednje škole  Biograd, Frane Kaštelan,  Božidar Dijan Tonov, bio je  zaista na velikim mukama  kako izabrati najbolji brudet  od svih brudeta za “prste polizati”. Veliki pehar u obliku  ribe i novčane nagrade za  drugo mjesto podijelile su također sukošanske ekipe, Belle nonne meštrice Mire Pavić  Krasonja i Torcida Nikole Pavića Kalića.
Treće mjesto je otišlo “priko mora” u Kali za neodoljivi  kualjski brudet.
Ništa manje slasni brudet  nije pripremila ekipa Cicokrasno Arifijada alla Kesa,  koja je brudet pripremala uz  pomoć “Božje ruke” brudet  meštra, sukošanskog župnika Bibinjca don Tomislava  Sikirića.
Dakako, odlični brudeti bili su oni Braće Labus (Božo i  Miro) meštrice Dade, Trija  gušti Marina Franića Kamure, Gemišta Antonija Pavića  Pauka, Dude&Maće Denisa  Krešana te Marinera, Sukošanskih galebova, Losture  i Nevista sukošanskih. Kualjski meštar Šišmar u zajedništvu sa Sukošancima pripremao je nekoliko stotina  litara brudeta po stoljetnoj  sukošanskoj recepturi.
– Rijetko se viđa ovako fino  i raskošno jelo, a tako jednostavno za pripremu. Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule,  soli i papra i to je sve, uvjerava nas Šišmar.