Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Procesija s kipom Kraljice Mira prošla ulicama Stanova

22.08.2011. 22:00
Procesija s kipom Kraljice Mira prošla ulicama Stanova


Treba sačuvati brak i obitelj u sreći i zadovoljstvu da bismo se mogli nadati boljoj budućnosti, istaknuo je don Srećko Frka Petešić


Na Stanovima je  jučer svečanim misama, procesijom i zabavnim programom obilježen blagdan  Kraljice mira. Središnju  večernju misu u prepunoj  crkvi Marije Kraljice Mira  predvodio je don Srećko Frka Petešić, a svojim prisustvom svečanosti su pridonijeli svećenici iz drugih zadarskih župa i ministranti.
Don Srećko je u propovijedi istaknuo veliku ulogu  Djevice Marije u životu Isusa Krista, širitelja mira.
Novo svijetlo svijeta pokazalo se u Nazaretovoj Djevici Mariji koja je iz vjere i  ljubavi prema Bogu prihvatila biti majkom novog  zaštitnika mira, Isusa Krista. Ona je pripravila djela i  prostor za djelovanje svoga  sina. Prati ga na životnom  putu da bude širitelj mira,  tako ga prati i u trenutku kad  se diže na križ, odakle nas  sve povjerava svojoj majci.  Tada postajemo svi njegova  braća i sestre. Djevica Marija i u zajednici s apostolima, u dvorani Posljednje  večere, čeka obećanog duha  kako bi apostoli, a poslije i  svi mi postali širitelji mira,  onoga kojeg ne može dati  svijet, već samo Bog, kazao  je don Srećko.
U propovijedi je ukazao i  na Marijinu ulogu u uspostavi mira u dosadašnjim ratovima, ali i u onome koji tek  slijedi.
Na zagovor pape 1917.  godine, na kraj Prvog svjetskog rata, moli se Djevicu da  kroz sina svog uspostavi mir.  Kad je naš narod išao u  obranu svoje domovine, na  ramenima je nosio znak Djevice, a puk odlazi u Marijina  svetišta, okuplja se na trgovima, u podrumima i moli  za slobodu od zla. I postali  smo slobodan narod njezinim zagovorom. No sotona  se ne zaustavlja. Sa svojim  suradnicima udara na temelje našeg društva, na  brak. Kroz drogu, alkohol,  seksualnost, neodogovrnu  slobodu uništava mladež da  narod ostane bez svog potomstva. Sotona sa svojim  suradnicima huška ljude jedne protiv drugih. Želi unijeti nemir. Potrebno je uočiti  taj novi rat, snažniji i sudbonosniji od svih, treba  sačuvati brak i obitelj u sreći  i zadovoljstvu da bismo se  mogli nadati boljoj budućnosti. Stanimo zato pred  Kraljicu Mira i uputimo joj  svoj vapaj, rekao je don  Srećko.
Nakon misnog slavlja stanarskim uličicama prošla je  procesija s kipom Kraljice  Mira. Svoju zaštitnicu slijedili su mnogi Stanarci, ali i  brojni drugi, moleći za mir u  ljudskim srcima.