Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjetnici sa svih strana svijeta su karakterističnost i odlika ovog projekta

22.08.2011. 22:00
Umjetnici sa svih strana svijeta su karakterističnost i odlika ovog projekta


Umjetnici okupljeni iz različitih svjetskih destinacija na neki su način karakterističnost i odlika ovog projekta


Prošlog je tjedna u Muzeju grada Zadra, odjelu Narodnog muzeja  postavljena i javnosti  otvorena izložba nazvana „Interkulturalna art promocija”.  Ujedno vrijedi istaknuti kako  je riječ o petom sazivu te  međunarodne izložbe što je  mali jubilej, te kako likovna  udruga „Art forum Zadar” koja stoji iza inicijative za pokretanjem ove izložbe slavi  dvostruki jubilej. Osim petog  saziva „Interkulturalne art  promocije” slavi i petnaest godina svog djelovanja. Ovim se  povodom na izložbu i njezin  odjek osvrću Boris Žuža, likovni umjetnik i pedagog, voditelj udruge „Art forum Zadar” i nositelj projekta „Interkulturalne art promocije”,  te Rade Zrlilić, likovni umjetnik, član organizacijskog  odbora izložbe i komisije njena postava.
Multikulturalna  suradnja
O tomu na koji su se način  povezali umjetnici iz čak 11  zemalja zastupljenih na  izložbi Boris Žuža kaže:
– Umjetnici okupljeni iz različitih svjetskih destinacija  na neki su način karakterističnost i odlika ovog projekta.  Umjetnici uspostavljaju kontakte na različite načine, makar najčešće to čine osobnim  kontaktima na različitim  svjetskim izložbama, kolonijama i sl. šireći tako na neposredan način krug poznanstava što nam je omogućilo  brojnost zastupljenih zemalja  i onu finu notu multikulturalne suradnje u globalnom  ozračju. Tu svakako treba  spomenuti i najzastupljeniji  medij – internet – čija je korištenost u ovom slučaju vidljiva iz neobično velikog  broja ulaza na naše stranice.  Čak se može kazati kako se i  kroz umjetnički dio svijet sve  više iskazuje kao „globalno  selo” što je pozitivno jer neposredna komunikacija  među umjetnicima, ljubiteljima umjetnosti, ali i ostalim  zainteresiranima ima etičku i  edukativnu notu – put prema  usklađenijem svijetu.
Rade Zrilić se, pak, osvrnuo na vlastito shvaćanje  stvaralaštva:
– Prije svega uvijek volim  istaknuti kako je to nešto što  nije odvojeno od svijeta i  života kao što se često zna  shvatiti. Naime, slobodno  mogu reći kako kako se riječ  “umjetnost” što se mene tiče,  može čitati i kao “život”, što  upravo upućuje na shvaćanje  stvaralaštva. Recimo to ovako, svaki čovjek kao različiti  pojedinac ima istu ljudsku  poziciju, a to znači da nema  bitne odgovore vezano za  vlastitu egzistenciju (to su  odgovori na pitanja kao što  su; odakle ljudsko biće, kako  je moguće novo ljudsko biće,  kako je moguć život, što je  život, kako je moguć “nestanak” ljudskog bića…). Naravno, stvaralaštvo dođe kao  rezultat pokušaja ne bi li se  došlo do neke bitne istine s  tim u vezi. To nastojanje u  cilju shvaćanja sebe, svoje  pozicije u vremenu i prostoru  dovodi do pitanja što mi je  činiti dok sam “tu”, što  sačinjava etičku komponentu  koja se onda na sadržajnoj  razini provlači unutar likovnog jezika koji se pojavljuje  kao neka vrst “alata” i odgovor na pitanje “kako”, mada  kao što je Kandinsky na jednom mjestu napisao “pitanje  forme u načelu ne postoji…”
Umjetnost ispred  vremena
Svojevrsna zanimljivost  “Interkulturalne art promocije” je da je do sada bila postavljena u gotovo svim poznatim izložbenim prostorima  našeg grada – dva puta u galeriji Arsenal, po jednom u  Gradskoj straži, Gradskoj  loži i, sada, u Muzeju grada  Zadra.
– Važnost umjetnosti koja je  utemeljena na estetičkim  suoodnosima istraživanja likovnih elemenata i kompozicijskih suoodnosa je i u tomu što je uvijek bila ispred  svog vremena i poticala one  kreativne impulse koji su čovječanstvo usmjeravali naprijed. U naše je vrijeme vrlo  izrazita potreba za prožimanjem i zajedničkim nastupanjem svih umjetničkih područja u tzv. totalnu umjetnost kako bi u svijetu oko nas  došlo do izvjesnije mogućnosti da pojedini djelovi i cjelina  djeluju harmonično kao npr.  izgled modernog grada i svih  preostalih unutrašnjih i vanjskih prostora.
Pitanje estetike i etike redovito se vezuje uz sve sazive  “Interkulturalne art promocije”, a Rade Zrilić o tomu iznosi svoj sud:
– Etičko i estetičko kao pitanje mjere. Zapravo da, i kada se to živi i stvara tada  potvrđuje autentičnost likovnog jezika određenog pojedinca jer smo svi različiti i  ukoliko živimo tu različitost  unutar iskrenosti prema sebi  onda smo istiniti i za cijeli  svijet nema “laži” kao neke  “inflacije”. Time je očuvano  dostojanstvo i samodostojanstvo. Sve skupa na tragu onog  “spoznaj sebe sma” i “postani  ono što jesi”.
Najzad Žuža ističe nesebični odaziv svih umjetnica i  umjetnika koji sudjeluju na  izložbi, članove organizacijskog odbora i prosudbene komisije koju su pored Zrilića i  Žuže činili Ante Grancarić i  Silvija Perović. Također, nije  zaboravio zahvaliti se odgovornim osobama iz upravnih  odjela Grada i Županije koji  redovito svesrdno pomažu  izložbu, medijima, posebice  Zadarskom listu, na suradnji.  „Interkulturalna art promocija” već je, osim naravno Zadra, obišla županijski centar  Benkovac, a bit će postavljena i u Biogradu na moru, te,  vjerojatno, u Preku na otoku  Ugljanu.