Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Veliki troškovi male škole

22.08.2011. 22:00
Veliki troškovi male škole


Ravnateljice gradskih dječjih vrtića Biserka Belić i Ana Dunatov pojašnjavaju da se predškolski program, iako je obvezan mora plaćati jer subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nisu dostatne za pokrivanje cjelokupnih troškova


U zadarskim vrtićima 1. rujna počinje nova  pedagoška godina. Gradske  dječje vrtiće “Radost” i “Sunce” polazit će oko 1.800 mališana različitih uzrasta, od  godine dana pa do polaska u  školu.
Bogatija “Radost”
Odgojno-obrazovna ustanova “Radost” u pedagošku  2011./2012. godinu ulazi  “bogatija” za novi objekt,  Dječji vrtić “Višnjik”. U  “Višnjiku” je upisano 105 djece. Biserka Belić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost”,  pojašnjava da s “Višnjikom”  sada imaju devet objekata.  Njih će ove godine polaziti  938 djece, od kojih je njih  156 upisano u predškolski  program.
– Nova pedagoška godina u  dječjim vrtićima tradicionalno počinje 1. rujna. U sklopu  ‘Radosti’ otvara se novi vrtić  na ‘Višnjiku’. Zahvaljujući  ‘Višnjiku’ upisali smo više  djece nego ranijih godina,  njih 938, govori Biserka Belić, dodajući da je među njima 156 predškolaca koji će  polaziti popodnevni dvoipolsatni program, odnosno program male škole.
U Dječji vrtić “Sunce”, koji  ima osam objekata, novu pedagošku godinu polazit će  oko 790 mališana. Među njima je 120 predškolaca, koji  su upisani u popodnevni program. Ana Dunatov, ravnateljica Dječjeg vrtića “Sunce”, navodi da su uskoro moguće manje korekcije navedenih brojki jer se roditelji do  5. rujna trebaju javiti ako  njihova djeca neće ići u vrtić.  Odustajanjem od vrtića otvaraju se slobodna mjesta za  upis dosad neupisane djece.
– Za razliku od ‘Radosti’  koja je dobila novi objekt,  kod nas je situacija ostala  ista, tako da smo upisali oko  790 djece. Razlika je jedino u  njihovoj životnoj dobi jer ove  godine imamo jednu jasličku  skupinu više nego lani. Jedna  skupina jaslica više podrazumijeva jednu vrtićku skupinu manje, govori Ana Dunatov, dodajući da za malu  školu, odnosno popodnevni  predškolski program, koji je  obvezan, uvijek ima mjesta.
Što se tiče cijena, one se  nisu mijenjale. Desetosatni  program mjesečno stoji 700  kuna, a dvoipolsatni popodnevni program male škole,  koji traje od 15.30 do 16 sati  100 kuna. Ravnateljice gradskih dječjih vrtića Biserka  Belić i Ana Dunatov, pojašnjavaju da se predškolski  program, iako je obvezan,  plaća jer subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nisu dostatne za  pokrivanje cjelokupnih  troškova. Stoga u financiranju programa male škole  osim Ministarstva participiraju roditelji i Grad Zadar.
Nedovoljno izdvajanje  Ministarstva
– Novac koji resorno Ministarstvo izdvaja za  predškolski program dovoljan je za 150 do 200 sati. Kod  nas se taj program provodi  cijelu godinu, od 1. rujna do  1. lipnja, zbog čega roditelji  moraju participirati u troškovima sa 100 kuna. Minimum  od 150 do 200 sati koji predviđa resorno ministarstvo u  principu se provodi u manjim  sredinama, koje nemaju uvjeta za cjelogodišnji  predškolski program, kaže  Biserka Belić, pojašnjavajući  da se u takvim slučajevima  predškolski program provodi  svega par mjeseci, a roditelji  ga ne plaćaju.
S Biserkom Belić slaže se i  Ana Dunatov.
Za razliku od manjih sredina u Zadru ima uvjeta za  provođenje devetomjesečnog predškolskog programa, pa se on i prakticira, što  roditelje mjesečno stoji 100  kuna.
– Djeca u gradskim vrtićima devet mjeseci polaze  program predškole. Svakodnevno su u vrtiću dva i pol  sata, a na raspolaganju im je  sva oprema koju koriste i mališani u desetosatnom programu, tako da se i tu stvaraju znatni troškovi. Ono što  Ministarstvo daje za program  male škole nije dostatno za  cjelogodišnji program koji mi  provodimo, pa roditelji moraju participirati u troškovima, zaključuje Belić.