Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

S radnog mjesta na groblje

Autor: Ljiljana Jurjević

22.08.2013. 22:00
S radnog mjesta na groblje

Foto: PIXSELL



Vijest da će za punu mirovinu biti potrebno 67 godina života i 41 godina radnog staža u ovom sparnom ljetnom razdoblju i nije privukla previše pažnje svekolike javnosti. Čini se čak ni onih na koje će se ovaj novi “izum” ministra Miranda Mrsića i odnositi, a to su oni koji su rođeni 1964. pa nadalje. Vrijeme je godišnjih odmora pa se ljudi ne žele opterećivati s ovakvim ozbiljnim temama, tim više što na takve odluke ni ne mogu utjecati. Zapravo, preostaje nam samo raditi i raditi sve do te famozne 67. godine života, ili kako netko reče “s posla na groblje”.
Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije ne slaže se s navedenim Prijedlogom zakona, štoviše, misli da je takav prijedlog – žalostan.
– Ukoliko taj zakon prođe, a hoće jer vladajuća koalicija većinom glasova će to izglasati, to znači da će umirovljenici s napunjenih 67 godina pred sobom imati maksimalno 10 godina života u kojem će uživati tu svoju teško stečenu mirovinu. Tih 10 godina odnosi se na ljude koji su zdravi, a ako su bolesni, znamo što slijedi – s radnog mjesta na groblje. To je svakako neprihvatljivo i nehumano, tvrdi Dujela.
Još nismo ni odškrinuli vrata Europe, nastavlja Dujela, a htjeli bismo biti iznad te Europe. Treba najprije stvoriti uvjete da bismo mogli i živjeti europski.
– Istina je da će predloženi zakon olakšati onima koji imaju dovoljno staža, ali što s onima koji nemaju ni dovoljno godina, a ni staža, a tih je velika većina, pita se Dujela i najavljuje kako će Matica umirovljenika na županijskoj razini zauzeti stav o ovom prijedlogu zakona, odnosno da ga ne bi trebalo podržati. Ipak svjestan je, kaže, da vladajuća stranka ima većinu u Saboru, a onda će naravno poštovati doneseni zakon. Po Dujelinom mišljenju optimalno bi bilo da se u mirovinu ide s 40 godina radnog staža i napunjenih 65 godina, ili onim drugim omjerom s napunjenih 55 godina života i 35 godina radnoga staža.