Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cappelli u Zadru: Ove zime moramo žurno školovati turističke kadrove!

23.08.2018. 16:00
Cappelli u Zadru: Ove zime moramo žurno školovati turističke kadrove!


Nakon radnog sastanka u Turističko-informativnom centru s gradonačelnikom Brankom Dukićem, županom Božidarom Longinom i njihovim suradnicima te direktorima županijske i gradske turističke zajednice, Mihaelom Kadijom i Antom Radosom, ministar turizma Gari Cappelli opovrgnuo je informacije o podbačaju turističke sezone o čemu se sve češće govori i na što, konkretno u Zadru, upozoravaju i iznajmljivači. Kazao je kako brojke govore drugačije, te da se u dolascima i noćenjima bilježi rast od prosječnih 5-6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali je upozorio i na činjenicu da je turizam grana koja je podložna promjenama, zbog čega će sve nadolazeće izazove biti potrebno zajednički rješavati u sinergiji javnog i privatnog partnerstva.


Brojke potvrđuju uspješnu sezonu
– Pod hitno moramo školovati što kvalitetniji turistički kadar i za to iskoristiti zimu jer se vraćaju Grčka, Turska i okruženje zapadne Afrike. Bit će žestoka utakmica sljedeće godine. Mi imamo dobre igrače, ali će trebati veća ulaganja, dvostruka kako bi zadržali razinu turističkih brojki i prometa na ovogodišnjoj razini, kazao je ministar Cappelli te je istaknuo kako se sa ciljem podizanja kvalitete svakodnevno radi i promišlja dugoročno već sada, a dodao je i kako je u tijeku izrada strategije razvoja turizma do 2025. godine.
Kao najveći izazov istaknuo je problem nedostatka radne snage, ali i nužnost edukacije svih onih kadrova koji čine sustav turizma. Naveo je i kako je jedna od tema razgovora s domaćinima bila i potpora koja bi s udruženim oglašavanjem išla k povezivanju morem, konkretno talijanske obale i Zadra, odnosno vraćanjem linije Ancona-Zadar.
– Na taj način ćemo napraviti iskorak i u zračnom prometu. Uložili smo 30 milijuna kuna ove godine, a sada idemo na dvostruki iznos, na 60 milijuna kuna, izjavio je ministar Cappelli dodajući kako upravo zbog tog modela jadranske zračne luke ove godine bilježe porast prometa između 10 i 15 posto. Novinare je zanimala borba sa sivom ekonomijom koja je prisutna, usprkos naporima nadležnih institucija.


Rekategorizacija starijih objekata
– Zakonom o ugostiteljskim uslugama koji je sada u drugom čitanju u Saboru ići ćemo u rekategorizaciju. Oko toga je bilo dosta otpora jer imamo sigurno nekih 20 tisuća objekata koji su registrirani 70-ih, velik dio ih se nije rekategorizirao, a imaju tri zvjezdice. Ući ćemo u te objekte, rekategorizirati ih i dobiti pravičniju sliku o tome koliko je bilo tog sivog tržišta, odgovario je Cappelli te dodao kako ipak neće biti novih zapošljavanja u inspektoratima, već samo preinaka iz administrativne u inspektorsku službu.
– Hrvatska će ove godine imati 12 milijardi prihoda od turizma, 10-ak posto više u odnosu na prošlu godinu. Siguran sam da bi tu još bilo velikog prostora te da dosta gubimo zbog sivog tržišta, rekao je ministar turizma te je najavio otvaranje turističkih ureda ove zime u Kini (Šangaju), Koreji i Los Angelesu "jer su te daleke zemlje naša rezervna tržišta".
Župan Longin složio se s ministrom o potrebi edukacije turističkih kadrova i najavio da već od jeseni kreće jedna šira edukacija svih kadrova u turizmu kako bi postigli ono nužno – podizanje ljestvice puno više nego je sada i podizanje kvalitete u svakom segmentu.
– Razgovarali smo i o novim tržištima koja bi trebali otvoriti i koja bi trebala privući kvalitetnije turiste na područje županije i grada, a to su najprije azijsko pa onda talijansko koje ćemo nastojati ove godine vratiti, poručio je župan Longin napominjući da se s ministrom jučer razgovaralo i o avionskim linijama i projektima u Zračnoj luci za koje je naglasio da se nada kako će biti što prije realizirani.
Gradonačelnik Dukić kao prioritet je istaknuo podizanje kvalitete smještaja u Zadru, a posebno onog hotelskog.
– Hotelijerstvo podiže kvalitetu, razinu turizma kako u Hrvatskoj tako i u Zadru. Toga smo svjesni i na tome ćemo intenzivno radit, poručio je Dukić nakon sastanka s ministrom Cappellijem.




Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija
– Kvaliteta i raznolikost turističke ponude, ali i sigurnost svakog posjetitelja, trebala bi biti u fokusu djelovanja svake naše turističke destinacije. Jedno ne može bez drugoga. Veselim se stoga što je je Hrvatska prepoznata kao sigurna turistička destinacija. Ovim putem zahvaljujem svima, od sigurnosnih službi do turističkih djelatnika i građana, koji brinu o sigurnosti hrvatskih državljana i njihovih gostiju. Riječ je o cjelodnevnom napornom i nadasve odgovornom poslu kojim se osigurava siguran i ugodan boravak svima, što je iznimno bitan faktor u razvoju turizma, istaknuo je ministar Cappelli prilikom obilaska nacionalnog Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone pozicioniranog u Zadru kojem je glavna aktivnost prikupljanje, analiza i obrada obavijesti od značaja za sigurnu turističku sezonu.
U pratnji zamjenika glavnog ravnatelja policije Dražena Viteza, pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta te načelnika PU zadarske Antona Dražine, ministar se upoznao s radom ovog stožera povezanog s više drugih sustava od obalne straže, pomorskog prometa, nadzora cesta, kamerama HAK-a i HAC-a do kaznene evidencije MUP-a.
Ovo prigodom ministar Cappelli podsjetio je i na dugogodišnji projekt „Sigurna turistička sezona“ Ministarstva unutarnjih poslova kojem su i ove godine financijsku podršku u iznosu od 750.000 kuna pružili Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Riječ je o jedinstvenom projektu u Europi, koji Interpol preporučuje i svojim članicama, značajnim turističkim odredištima. U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. Ove je godine u projekt je uključeno rekordnih 86 policajca iz 18 država koji od 1. lipnja do 15. rujna borave u Hrvatskoj i pomažu lokalnim predstavnicima unutarnjih snaga, a ove godine u Hrvatskoj po prvi puta rade i policajci iz Kine, koji borave u Splitu, Dubrovniku i Plitvicama.