Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

DIJASPORA: Veliki susret Hrvata iz europskih zemalja u Sv. Filip i Jakovu

23.08.2018. 17:14
DIJASPORA: Veliki susret Hrvata iz europskih zemalja u Sv. Filip i Jakovu


 


SV. FILIP I JAKOV – U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, a u organizaciji KUD-a Sv. Roko i pod pokroviteljstvom  Općine te visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar Kitarović u ovom općinskom središtu održana je impresivna, veličanstvena peterodnevna manifestacija pod nazivom Prvi susret Hrvata iz europskih zemalja "Do budućnosti tragovima vlastite  prošlosti".


 




Na manifestaciji koja je okupila i zbližila predstavnike hrvatskih nacionalnih manjina sudjelovali su predstavnici Hrvata iz 7 zemalja: Austrije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Crne Gore, Bosne Hercegovine  (oba entiteta), Vojvodine i Srbije.


 


-Sa svojim posjetima, nastupima u inozemstvu KUD Sv. Roko ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza  Hrvata izvan RH sa matičnom domovinom. U svakom mjestu gdje smo  imali nastup nagrađeni smo aplauzom i srdačnošću svoje braće i sestara Hrvata izvan domovine, kazao je Ivan Eškinja Lantana, predsjednik  KUD-a Sv. Roko.


KUD Sv. Roko je bio njima u posjetu i održao prigodni program,  većina njih je bila i kod nas, a sad su se okupili svi zajedno.


 


Ustrajni čuvari hrvatskog jezika


 


-Udarili smo temelje za početak tradicionalnih susreta na kojim će se  pridružiti i Hrvati iz Italije, Slovenije i drugih europskih zemalja. Svim  nazočnim predstavnicima prvenstveno čestitam što su ustrajni čuvari  hrvatskog jezika, različitih dijalekata i korijena, tradicije i lijepih nošnji  svoga kraja. Velika im hvala, osjećajte se kao kod kuće, poželio je Lantana.


Na ovoj iznimnoj manifestaciji s ciljem očuvanja hrvatske tradicije i  svega onog što su Hrvati u domovini i dijaspori primili u zalog od svojih predaka sudionicima programa i posjetiteljima obratio se Zoran Pelicarić Peco, načelnik.


 


-Naša je dužnost i obveza da na ovaj način uputimo naše mlade kako  se cijeni i voli domovina. Na ovoj se manifestaciji i te kako vidi važnost  očuvanja tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama Europe, ta  baština je izvanredno vrijedna. Ovo je jednom riječju "Neopisivo", prepun emocija će Pelicarić.


 


Petar Hacegan, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Rumunjskoj, rekao je kako u rumunjskom Banatu, u dvije općine, Karaševo i  Lupak, živi oko 6.000 Hrvata. Oni žive u sedam sela u kojima Hrvati  čine preko 90 posto stanovništva.


 


-Ne preostaje ništa drugo osim nadati se, da kao što smo opstali više  od 600 godina zahvaljujući vjeri, ufanju i ljubavi, opstat ćemo i nadalje  potpomognuti trajnim vrijednostima i jačanjem veza s domovinom, ističe Hacegan, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Rumunjskoj.


 


Svaka pomoć matične zemlje, kaže Hacegan, je ne samo dobrodošla,  nego i ključna za opstojnost Hrvata u Rumunjskoj i drugim državama u  Europi.


 


-Ovdje svjedočimo božjem daru pojedinaca i skupina koji nisu zaboravili ono što su nam preci ostavili i čime su nas zadužili. Svi zajedno  smo svjesni svojeg hrvatskog identiteta, naglasio je Hacegan.


 


Veličanstveni mimohod sudionika


 


Prvi dio manifestacije je održan na blagdan sv. Roka na Rogovu kod  istoimene crkve iznad Sv. Filip i Jakova na kojem su između ostalih nazočili Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednice RH, hrvatski veleposlanici u Crnoj Gori i Slovačkoj Republici, Veselko Grubišić i Aleksandar Heina, gradonačelnik mađarskog Mohača Jozesf Szeko, brojni  uglednici iz društvenog i gospodarskog života, crkveni veledostojnici i  drugi.


 


-Drugi dio manifestacije u subotu navečer započeo je mimohodom  sudionika u narodnim nošnjama kroz Sv. Filip i Jakov, dok se spektakularni program održao u dvorištu Stare škole, navodi voditeljica Branke  Pelicarić, novinarke Radio BnM.


Prigodnim programom i obraćanjem predstavili su se svi predstavnici nacionalnih manjina iz deset europskih zemalja. S pjesmama "Ljubija se bili golub" i "Konoba" te plesovima otoka Murtera predstavio se i  domaći KUD Sv. Roko. Fascinantni program izveo je i KUD Sv. Juraj iz  Draganića u Karlovačkoj županiji, nositelj kulturnog rada i vjernog  čuvara od zaborava izvornih običaja, plesa i pjesme njihovog kraja.


 


U dugo pamtljivoj noći prije zajedničke pjesme, fotografiranja i domjenka razmijenjeni su prigodni darovi i uručene zahvalnice.