Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Global Ports Holding, koncesionari Gaženice, ostvarili rekordno dobre rezultate u prvoj polovici godine

24.08.2018. 08:00
Global Ports Holding, koncesionari Gaženice, ostvarili rekordno dobre rezultate u prvoj polovici godine


Global Ports Holding (GPH), najveći svjetski operator luka za kružna putovanja objavio je na Londonskoj burzi (London Stock Exchange, LSE) privremene rezultate za proteklih 6 mjeseci, zaključno s 30. lipnjem 2018. godine.
Grupa je tako zabilježila izuzetno pozitivne rezultate u prvoj polovici godine, a poslovanje je i nakon spomenutog razdoblja u skladu s očekivanjima Uprave grupe. Global Ports Holding je većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. koja je izabrana na natječaju za koncesiju za novi putnički terminal luke Gaženica, a potpisivanje ugovora o koncesiji očekuje se u tjednima koji slijedeće.
Značajna nestabilnost turske lire tijekom navedenog razdoblja nije utjecala na rezultate GPH-a jer je poslovanje Global Ports Holdinga globalno, s više od 95% prihoda u stabilnoj valuti.
Sav navedeni rast je isključivo organski, a nedavno potpisani ugovor za upravljanje lukom za kružna putovanja u Havani nije još imao utjecaja na rezultate u prvoj polovici godine. Spomenuta prva polovica financijske godine za GPH je tradicionalno „slabija“ kad se uzima u obzir broj putnika na kružnim putovanjima zbog sezonski lošijih rezultata u prvom kvartalu (Q1). Pa ipak, GPH sa zadovoljstvom objavljuje da je dočekao 1.62 milijuna putnika na krstarenjima u lukama u kojima je jedinstveni vlasnik (isto razdoblje 2017.: 1,53 milijuna, cijela 2017.: 4, 1 milijun), što je organski rast od 6,2%. U svim je lukama, uključujući one u kojima GPH ima vlasnički udio – Veneciju, Lisabon i Singapur, GPH dočekao 2,7 milijuna putnika (isto razdoblje 2017.: 2,2 milijuna putnika; cijela 2017.: 7 milijuna).
„Svjedoci smo rekordnih rezultata u prvoj polovici godine koji su rezultat stabilnog organskog rasta kompanije. Naše luke i dalje uslužuju velik broj putnika, a rezultati pokazuju snažan rast u komercijalnom dijelu poslovanja. Kad je riječ o industriji kružnih putovanja, nedavno potpisivanje ugovora za luku u Havani ujedno predstavlja i naš ulazak na to tržište, a veseli nas i nedavni izbor na natječaju za koncesiju upravljanja novim putničkim terminalom u Zadru, što je u skladu s našom strategijom rasta. Zabilježen je i pozitivan rast dodatnih prihoda. EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za kružna putovanja porasli su za 45,5%, što odgovara rastu od 29% u stabilnoj valuti, a to je iznad naših očekivanja za navedeno razdoblje. Što se komercijalnog dijela poslovanja tiče, rezultati poslovanja luke Adria u Baru su obećavajući i prate naša ulaganja, a i luka Akdeniz u Antaliji nastavlja s dobrim poslovanjem. Valja naglasiti da se poslovanje i u našim putničkim i komercijalnim lukama i nakon ovog perioda nastavlja u skladu s očekivanjima. Značajna nestabilnost turske lire u ovom periodu nije utjecala na naše poslovanje, a to je zato jer je Global Ports Holding svjetska kompanija s čak 95% prihoda u stabilnoj valuti. Veseli nas što ćemo ove godine u našim lukama dočekati rekordan broj putnika i očekujemo da će godišnji rezultati poslovanja biti čak i iznad očekivanja“, zaključio je Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports.
REZULTATI


Ukupni konsolidirani prihodi porasli su značajno, za 13,7%, odnosno na 56,6 milijuna USD u navedenom razdoblju


Ukupan broj putnika u lukama kojima upravlja GPH porastao je za 6,2%




EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za kružna putovanja porasli su za 45,5%, što je iznad očekivanja


EBITDA, prihodi prije obračuna kamata i oporezivanja, vezani za poslovanje luka za teret i kontejnere (Cargo &Container) povećali su se za 9,3%, odnosno 16%, na 34,2 milijuna USD i 25,6 milijuna USD