Koncelebrirano slavlje i procesiju na Stanovima predvodio biskup Tomislav Rogić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
KRALJICA MIRA
Autor: 
Sve možemo brže i lakše nego generacije prije nas, a mi smo sve nezadovoljniji, rastreseniji, zapravo nosimo nemir u srcu. Zbog brzine i nemira koji u sebi nosimo pokušavamo naći mir, ali i to činimo na brzinu. Nema strpljivosti, poniznosti, nedostaje velikodušnosti i razumijevanja, sebedarja i spremnosti na žrtvu za drugoga, upozorio je mons. Rogić
Ines GRBIĆ
Procesija s Gospinim kipom ulicama gradskog predjela Stanovi
Blagdan Marije, Kraljice Mira, u srijedu 22. kolovoza svečano  je proslavljen u župi Kraljice Mira na Stanovima u Zadru. Večernje koncelebrirano slavlje u istoimenoj župnoj crkvi, potom i procesiju s Gospinim kipom ulicama tog gradskog predjela, predvodio je šibenski biskup  Tomislav Rogić. 
 
- Sve možemo brže i lakše nego generacije prije nas, a mi smo sve nezadovoljniji, rastreseniji, zapravo nosimo nemir u srcu. Zbog brzine i nemira koji u sebi nosimo pokušavamo naći mir, ali i to činimo na brzinu.  Nema strpljivosti, poniznosti, nedostaje velikodušnosti i razumijevanja,  sebedarja i spremnosti na žrtvu za drugoga. Želimo sreću i mir za sebe.  Kao da se čovjek može sam radovati i nositi mir u sebi ako i drugi oko  njega nisu radosni i u miru, upozorio je mons. Rogić. 
Marija - nepresušni izvor nade 
 
Naglasivši kako čovjek traži mir u svačemu, pri čemu se dogode i ovisnosti svake vrste, biskup je rekao da je potraga za mirom zapravo drugo  ime želje za srećom. Pritom se u toj potrazi ne spominju Bog, Božja volja,  Božji naum s mojim životom. U propovijedi je biskup govorio o suvremenom trendu da sve brzo ostvari i rješava. 
 
- Današnje vrijeme tehnologije i standard koji živimo kao da ne trpi  mir. Sve se odvija na brzinu. To mi treba, za koliko mi to možeš napraviti? Prvo pitanje kod gradnje nekog zdanja je 'Kad će biti gotovo?'. Za koliko minuta, ne sati, možeš stići? Boli me, daj mi brzo neki lijek da mi odmah prođe. Hoćeš li mi pomoći, ali molim te, odmah! Koliko traju razgovori u obitelji? Ima li dugih razgovora? Brzi odgovori, kratke poruke, u  kraticama. Bilo što ostvariti, sagraditi, kuću, karijeru, postići zvanje, domoći se nekog još boljeg standarda, sve mora biti na brzinu, odmah, ako  je moguće još jučer. Zarobljeni brzinom prolaznosti, na kraju nemamo  vremena. Možemo više i uvijek hoćemo još više, upozorio je biskup Rogić, dodavši kako je pomoć u takvim situacijama Marija,
Kraljica Mira. 
 
- Da bi Marija postala i naša kraljica mira, valja nam se suočiti s našim  tminama i nemirima. Marija je bila i danas je početak boljeg svijeta i nepresušni izvor nade, radosti, oslobođenja Božjeg naroda koji je u timini  hodio. Po njoj koja je postala put Svjetla, narod je vidio svjetlost veliku.  Kamo to žurimo, gdje ćemo završiti? Božja riječ nudi nam odgovor i pokazuje nam Kraljicu Mira“ poručio je biskup Rogić.
 
"Zazirite od zla, prijanjajte uz dobro"
 
U pismu Rimljanima apostol Pavao konkretno piše kako će čovjek ostvariti sreću i kako će život biti ispunjen, rekao je mons. Rogić.
 
- Zazirite od zla, prijanjajte uz dobro, izbjegavajte bilo što što savjest  prigovara, što je zlo. Srdačno se ljubite bratoljubljem, pretječite jedni  druge u poštovanju. To je garancija mira s braćom. Budite istomišljenici  među sobom. Kako je to danas teško postići? To je jasan put mira, nutarnjeg zadovoljstva, mirnog sna i savjesti. Marija je to ostvarila snagom  vjere i svoga predanja Gospodinu. Ona je milosti puna jer je Gospodin s  njom, jer nije dala razloga da je Gospodin napusti ni u jednom trenutku.  Božju blizinu u svojoj duši i životu nikad ničim nije umanjila. Bog je s  njom jer ona prihvaća biti njegovom službenicom. Prihvaća da se u njenom životu izvrši Božja volja. Daruje Bogu svoju slobodu, ne Bože kako  hoću ja, nego Bože, kako ti hoćeš, poručio je mons. Rogić, istaknuvši da  nam nedostaje Marijine poniznosti pred Bogom da bismo ostvarili mir  duše koji je kadar nositi život. 
 
- Nakon Marijinog prihvaćanja anđelove poruke, nakon njenog 'Evo  službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi', iza toga Mariji nije  bilo lako u svemu. Ali Marija je sve prihvatila, podnijela i ispunila, vjerujući da je Božje spasenje u njenom Sinu koji se daje za spas svijeta, za  spas svakog čovjeka. Zato je proslavljena, zato je Kraljica Mira! Molimo je  da nam isprosi kod svoga Sina tu snagu vjere, to predanje u konačno  spasenje i blaženu vječnost. Odbacimo što je nedostojno kršćanstva, da  mirne savjesti možemo pred Gospodina. Oslobodimo se zarobljenosti  brzinom i ovisnosti o brzim, kratkoročnim, prolaznim, najčešće varljivim rješenjima koja ostavljaju još veću prazninu i nemir. Pronađimo mir  u Gospodinu živeći svoje predanje, vjeru. Unesimo u svijet mir koji uskrsli Gospodin dade svojim apostolima. To je velika zadaća svih kršćana,  Kristovih učenika“, istaknuo je biskup Rogić.
 
Koncelebriralo je desetak svećenika, među kojima i  vlč. Dubravko  Lauš, čazmanski župnik, koji je uoči  blagdana predvodio trodnevnicu u  župnoj crkvi Kraljice mira. Svima je na sudjelovanju zahvalio don Tomislav Sikirić, župnik Župe Kraljice Mira.
 
 
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno