Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Revolucionarni uređaji za mjerenje glukoze konačno u Zadru

25.08.2018. 07:45
Revolucionarni uređaji za mjerenje glukoze konačno u Zadru


Kao što je i najavljivano u Hrvatskoj je u kolovozu započela distribucija uređaja FreeStyle Libre za bezbolno kontinuirano mjerenje glukoze. Ovaj suvremeni uređaj tako će osiguranici HZZO-a koji na njega imaju pravo jer ispunjavaju određene uvjete, moći preuzeti u specijaliziranim trgovinama tvrtke Bontech, koja se u Zadru nalazi na adresi Poljana pape Aleksandra III 1.


Cijena još nije formirana
– Uređaj FreeStyle Libre je stigao i za njega vlada veliki interes oboljelih od dijabetesa, a posebno članova Udruge Cukrići, doznajemo od Anite Jadreško iz Bontech poslovnice u Zadru, koja dodaje kako za sada nije moguće kupiti uređaj zbog nedovoljnog broja zaliha, jer prednost imaju osobe koje uređaj dobivaju preko HZZO-a odnosno na recept, no s vremenom će FreeStyle Libre biti i u slobodnoj prodaji. Njegova cijena još nije formirana, ali se pretpostavlja da se biti dostupan po sličnim cijenama kao i u drugim europskim državama.
Stavljanje ovog uređaja na listu HZZO-a je, među ostalim, rezultat dugotrajnih napora udruga koje skrbe o osobama sa šećernom bolesti, prije svega zadarske Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići.
Ova udruga je prije par godina, na čelu s nažalost prerano preminulom predsjednicom i jednom od osnivača Cukrića Danielom Cvitanović, pokrenula potpisivanje peticije s ciljem stavljanja na hrvatsko tržište uređaja FreeStyle Libre koji omogućava i olakšava kontinuirano praćenje i bezbolno očitavanje razine glukoze u krvi.
U ovoj udruzi stoga su iznimno zadovoljni što je FreeStyle Libre konačno dostupan korisnicima koji ispunjavaju kriterije za dobivanje ovog revolucionarnog uređaja preko liste HZZO-a. Naglasimo kako je uređaj besplatan za svu djecu s dijabetesom tipa 1 od četvrte do osamnaeste godine, uz obaveznu preporuku stručnjaka, te za odrasle osobe s dijabetesom koje ispunjavaju stroge kriterije za dobivanje uređaja preko HZZO-a.


Uređaj zamjenjuje desetak bockanja dnevno
– Dostupnošću uređaja FreeStyle Libre poboljšana je zdravstvena skrb oboljelih od dijabetesa, prvenstveno djece koja se sada ne moraju buditi tijekom noći da bi izmjerili razinu šećera u krvi, kaže predsjednica zadarske Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Doris Bailo, te pojašnjava da uređaj radi na principu stalnog očitavanja glukoze preko senzora koji se obično nosi na stražnjoj strani nadlaktice. Uređaj glukozu mjeri u međustaničnoj tekućini svake minute pomoću malenog filamenta koji se umeće ispod kože i pričvršćuje pomoću malene ljepljive podloge. Za brzo dobivanje rezultata glukoze, senzor se skenira čitačem u manje od jedne sekunde, a skeniranje je moguće i preko odjeće, što testiranje čini jednostavnim i diskretnim. Svakim skeniranjem na čitaču se pojavljuje rezultat glukoze u stvarnom vremenu, pregled prethodnog kretanja glukoze, te strelica koja pokazuje smjer kretanja glukoze, što je velika pomoć roditeljima djece oboljele od dijabetesa, a paramentri se mogu očitavati i putem mobitela. Uređaj zamjenjuje desetak bockanja dnevno i veliko je olakšanje posebno za male bolesnike, stoga ne čudi velika potražnja koja je nastala već prvih dana njegova pojavljivanja na hrvatskom tržištu. Navedimo još kako kako HZZO za korisnike koji ispunjavaju uvjete za dobivanje uređaja FreeStyle Libre financira start paket, te 8 senzora i čitač, dok tvrtka Abbott poklanja još 150 mjernih trakica.