Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svjetski šampion tovar Putko suvereno hara Dalmacijom

25.08.2018. 07:00
Svjetski šampion tovar Putko suvereno hara Dalmacijom


Tovar Putko, desetostruki šampion Sukošana, prošlogodišnji šampion Hrvatske i Sv. Filip i Jakova u utrkama tovara, nakon što je ovog ljeta postao šampionom svijeta, pobjednikom 13. po redu "Međunarodne trke tovarov" održane u Tisnome, suvereni je prvak i Pirovca.
Jahao ga je vrsni đokej, 19-godišnji Valentino Peljušić iz Debeljaka, pasionirani ljubitelj ove tisućljetne mediteranske plemenite životinje, koji na svojoj farmi brine od čak pet tovara.
– Putko ima urođenu snagu, vještinu i lakoću kaskanja i galopa, kazao je Valentino.
Šampionskog tovara Putka u vlasništvu Bože Devića jašu Andrija Smolić Smoljo, sakrestijan iz Sukošana, i Valentino Peljušić koji se ovog ljeta pretrčao i porazio Tisno i Pirovac.
Putko i Valentino su u brojnoj konkurenciji prvi ciljem prošli na 41. po redu pirovačkoj utrci tovara.
– Što reći, ostvaruju se moji snovi. Presretan sam, hvala vlasniku tovara Boži Deviću, hvala svima koji me podržavaju, poručio je Valentino.
Utrka tovara je manifestaciju koja u sebi ima najviše specifičnog dalmatinskog duha.
– Tovar ili magarac je živi simbol težačkog života u Dalmaciji, ponekad tvrdoglav tisućljetni čovjekov prijatelj, ističe Valentino.
Na dosad održanih 49. Noćnih trka tovarov Memorijal kenje Vijole u Sukošanu najviše, točno 10 titula je osvojio tovar Putko u vlasništvu Bože Devića koji je s njim osvojio pet, isto kao i šampion Hrvatske Andrija Smolić Smoljo.
– Na jubilarnoj, 50. Noćnoj trci tovarov Memorijal kenje Vijole, koja će se održati iduće ljeta na tovarećoj pisti u Sukošanu, u sklopu velike svečanosti otkrit će se i spomenik tovaru, više nego zasluženo, zaključio je Valentino.