U Zemuniku svečano otvorili Trg dr. Franje Tuđmana, a uskoro će i Trg mons. Prenđe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
USKORO I TRG MONS. IVANA PRENĐE
Za uređenje Trga dr. Franje Tuđmana u centru Zemunika Donjeg utrošeno je 650.000 kuna, od čega je od resornih ministarstva povučeno čak 403.000 kuna
Velimir Brkić
Novi trg u Zemuniku Donjem

Proteklog tjedna u centru Zemunika Donjeg, u okruženju općinske uprave, osnovne škole i župne crkve Kraljica mira- Kraljica Hrvata, uz klapu Rišpet, vatromet, brojne mještane i goste otvoren je središnji trg koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Osim prvog predsjednika RH i HDZ-a trg će dobiti i zemunički sin Ivan Prenđa, blagopokojni zadarski nadbiskup.

- U tijeku su pripreme za izgradnju Trga mons. Ivana Prenđe u Zemuniku Gornjem. Svečano otvaranje trga upriličit će se iduće godine, obznanio je Ivica Šarić, načelnik, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine održane protekle srijede.

Mons. Ivan Prenđa sasvim iznenada je preminuo 25. siječnja 2010., u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva.

Siguran znak najuzvišenijih vrijednosti

- Zadarski nadbiskup Prenđa, rođen je na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem kao prvo, najstarije dijete Jure i Ike Prenđa, navodi Šarić.

Rodio se u kamenoj kućici na mjestu sadašnjeg Sonikovog dućana, pokraj raskrižja državne ceste Zemunik - Obrovac te istočnog i zapadnog dijela Zemunika Gornjeg.

- Bilo nas je sedmero braće i sestara: Ivan, dr. Marko, Anđelko, Ante, č.s. Marija, Zorka i Miljenka, rekao je Ante Prenđa, nadbiskupov brat, ispred kuće u Zemuniku Gornjem.

U nadbiskupu su njegovi Zemuničani, vjernici kao i svi ljudi dobre volje imali siguran znak svih najuzvišenijih nacionalnih, moralnih i duhovnih vrijednosti.

- Župnu crkvu Kraljice mira - Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem sagrađenu 1995. godine posvetio je tada nadbiskup-koadjutor Ivan Prenđa. Otvorio je i blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju, ističe Šarić.

Veliki dio sebe je ugradio i u izgradnju crkve sv. Josipa Radnika u rodnom Gornjem Zemuniku koja je bila izgrađena 1977., a miniranjem 1992. godine potpuno razorena.

- Izgrađena je nova crkva, koju je, 27. travnja 2002., posvetio nadbiskup Prenđa, podsjetio je Šarić.

Trg mons. Ivane Prenđe izgradit će se nedaleko rodne kuće, jugoistočno od državne ceste koja Zemunik Gornji presijeca na dva dijela.

- Ostat će mi u sjećanju kao jedna iznimno draga, pametna i plemenita osoba, crkveni pastir koji je puno dao za naš, svoj rodni Zemunik, poručio je Šarić.

Pametna klupa

Inače, za uređenje Trga dr. Franje Tuđmana u centru Zemunika Donjeg utrošeno je 650.000 kuna, od čega je od resornih ministarstva povučeno čak 403.000 kuna.

- Općini je putem raspisanih natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobreno 303.000 kuna, dok Ministarstvo graditeljstva sudjeluje sa 100.000 kuna. S oko 240.000 kuna sudjelovala je Općina. Zahvaljujući radovima općinskih komunalcima troškovi izgradnje su znatno smanjeni, naglašava Šarić.

U sklopu sveobuhvatnih radova podignuta je fontana i instalirana pametna klupa.

- Pametna klupa proizvodi energiju iz solarnih modula te omogućava bežično punjenje uređaja, besplatni pristup internetu, noćno svjetlo, zaključio je Šarić.

 

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno