Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vladimir Gašpar iz zadarskog Fortiusa u nedjelju nastupa na Europskom prvenstvu u Berlinu

24.08.2018. 07:00
Vladimir Gašpar iz zadarskog Fortiusa u nedjelju nastupa na Europskom prvenstvu u Berlinu


Osnovan je Atletski klub osoba sa invaliditetom "Fortius" Zadar. Klub je osnovan sa ciljem promicanja, poticanja i unapređenja atletskog sporta za osobe sa invaliditetom.
U klubu trenutno trenira Vladimir Gašpar, koji je u kratkom vremenu postao Hrvatski reprezentativac u disciplini koplje (kategorija F41, osobe niskog rasta do 145 cm visine). Usporedno sa kopljem Vladimir trenira disk i kuglu, te će na sljedećim natjecanjima nastupiti i u tim kategorijama. Do sad je Vladimir nastupio na otvorenom prvenstvu Hrvatske u Splitu, gdje je van konkurencije postigao daleko najbolji rezultat prvenstva (32.62 m), te se očekuje da će se na sljedećem prvenstvu Hrvatske okititi prvim mjestom u svojoj kategoriji.
– Vladimir se nedugo nakon uspjeha u Splitu pridružio Hrvatskoj reprezentaciji, te je kao član reprezentacije nastupio na Grand Prix u Parizu, gdje je na svom prvom službenom natjecanju osvojio drugo mjesto hitcem od 29.52 m. Ovu nedjelju Vladimir nastupa na svom prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom koje se održava u Berlinu. U F41 kategoriji i disciplini koplje pored našeg predstavnika nastupaju još i prvak Njemačke, Litve, Nizozemske, Slovačke i Turske, što su i ujedno sportaši sa najboljim rezultatima ove sezone u Europi. Iznimno smo ponosni na Vladin uspjeh i činjenicu što će u nedjelju predstavljati našu domovinu i naš grad, na najjačem i najvećem natjecanju u Europi, kažu iz kluba.
Napominju i kako je do osnivanja kluba došlo na inicijativu samog Vladimira, koji se obratio tajniku kluba Anti Rubeši, prijatelju iz osnovne škole znajući za Antina iskustva sa sportašima s invaliditetom, te pritom iskazao želju za treniranjem atletike.
– Sljedeći korak je bio pronalazak stručnog kadra, trenera koji bi Vladu naučio tehnici i upoznao ga sa pravilima i disciplinama u atletici. Praktički prvi trener kojeg smo pitali za pomoć je ujedno jedan od najboljih atletskih i kondicijskih trenera u Hrvatskoj, dobitnik nagrade Franjo Bučar za neizmjeran doprinos sportu i osvajač zlatne medalje sa zadnjih olimpijskih igara Gosp. Edi Stipić. Volimo kazati da se tada umiješao Svevišnji, jer koje su šanse da će se jedan od najkvalitetnijih sportskih djelatnika u Hrvatskoj odlučiti uskočiti u priču, koja tada nije imala ni jasne smjernice o atletskom sportu, a kamo li o disciplini koplje i to još na volonterskoj bazi, pogotovo danas kad znamo u što se pretvorio vrhunski sport u financijskom kontekstu. Bez obzira na rezultatski uspjeh ili neuspjeh, iznimno smo ponosni na činjenicu da smo u kratko vrijeme uspjeli klub postaviti na noge i na taj način pružili priliku svim osobama sa invaliditetom da se okušaju u kraljici svih sportova-Atletici. Ovim putem želimo pozvati sve osobe sa invaliditetom koje su se voljne baviti atletikom ili sportom općenito da nam se pridruže na treninzima koji se održavaju u ŠC Višnjik jer bez obzira postizali vrhunske rezultate ili samo održavali tjelesnu formu jedno je sigurno; bavljenje sportom je jedini ispravni odnos prema svom tijelu, a 80 posto uspjeha je pojaviti se!, napomenuli su iz AKOI "Fortius" Zadar.