Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Fantele 6. na testnoj olimpijskoj regati

23.08.2019. 08:06
Fantele 6. na testnoj olimpijskoj regati


Šime i Mihovil Fantela završili su nastup u japanskoj Enoshimi na testnoj olimpijskoj regati. Na mjestu gdje će se sljedeće ljeto jedriti za olimpijske medalje dvojac Sv. Krševana osvojio je ukupno šesto mjesto među 21 posadom u klasi 49er. Pobijedili su Novozelanđani Blair Tuke/Peter Burling. Nakon 12 plovova Zadrani, inače aktualni svjetski prvaci, uspjeli su ući u plov za odličja u kojem su bili peti. Ukupno su Fantele u Japanu proveli tri tjedna tijekom kojih su se mogli upoznati s uvjetima koji ih očekuju dogodine na Igrama.
– Uvjeti na moru su izuzetno zahtjevni zbog visoke temperature i vlažnosti zraka što će biti veliki napor jedriličarima. Možda će od presudnog značaja biti to kako ohladiti jedriličare između dva plova. Vjetra na regatnom polju ima dovoljno, ali je jako nestabilan.To će od jedriličara zahtijevati veliku umješnost uz neizostavan faktor sreće u datim uvjetima. Na regati u Enoshimi bili su svi najbolji jedriličari u svim klasama kako bi upoznali uvjete na regatnom polju Olimpijskih igara. Međutim, iskustvo posljednjih godina pokazuje kako je teško prognozirati kakvo će biti vrijeme u periodu kada se jedri olimpijska regata. Sigurno je da će biti vruće i vlažno, a koliko će i kakvog vjetra biti, to je teško predvidjeti – naglašava za portal 057info.hr Edo Fantela, otac i trener zadarskog dvojca, ujedno i hrvatski izbornik.
– Lijep i izazovan tjedan je iza nas, s odličnim uvjetima jedrenja u olimpijskim vodama. Hvala svima na podršci i veliko hvala našim partnerima na putu za Tokio 2020 – objavili su Šime i Mihovil na Facebook stranici.
U klasi 49er FX nastupile su Enia Ninčević i Mihaela Zjena de Micheli Vitturi, koje još love normu za Tokio. Uskokova posada nije uspjela ući u plov za odličja te je regatu završila na 15. mjestu.