Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izlaganja o ljudskoj seksualnosti, partnerskim odnosima, privlačnosti, emocijama…

23.08.2019. 08:36
Izlaganja o ljudskoj seksualnosti, partnerskim odnosima, privlačnosti, emocijama…


Na Sveučilištu u Zadru sinoć je otvoren svjetski međunarodni znanstveni skup ISHE Summer Institute, kojega organizira Odjel za psihologiju u suradnji s International Society for Human Ethology. Od 21. do 24. kolovoza u programu će sudjelovat oko 130 znanstvenika iz područja psihologije, biologije i antropologije, koji dolaze iz zemalja diljem svijeta, uključujući Kinu, SAD, Kanadu, Čile i Brazil, te zemlje Europe – Veliku Britaniju, Španjolsku, Češku, Njemačku, Poljsku, Nizozemsku i Mađarsku.
Nakon pozdravne riječi predsjedavateljice programskog odbora Elisabeth Oberzaucher sa Sveučilišta u Beču, uzvanicima se obratila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja ih je ukratko upoznala s tradicijom obrazovanja u Zadru dugom 600 godina te poručila da su im vrata širom otvorena i za buduće aktivnosti.
– Sretna sam što je naš Odjel za psihologiju uspio u skup uključiti ovoliki broj znanstvenika, ne samo psihologa, već i antropologa, biologa i druge. Dajemo veliki značaj okupljanjima poput ljetnih škola i znanstvenih skupova jer time doprinosimo ugledu našeg sveučilišta, ali i Zadra i Hrvatske, rekla je rektorica Vican.
Plenarno predavanje održao je dr. sc. Asmir Gračanin sa Sveučilišta u Rijeci, koji je iznio zapažanje o emocionalnom plaču, znanstveno dokazano samo kod ljudi, a kod odraslih je rijetko praćen glasnim plačem. Kod djece plač ima funkciju izražavanja gladi i želje za blizinom kod odrasle osobe, no nije jasno koja mu je uloga u odrasloj dobi. Postoje oprečna istraživanja o tome je li osobi bolje ili gore nakon plača. Inače, odrasli muškarci prema istraživanjima zaplaču dva do tri puta mjesečno, žene mnogo češće.
Zanimljivo je i istraživanje koje su radili na ispitanicima uz gledanje filma »Hachiko – priča o psu«. Tijekom filma ili nakon njega zaplakalo je 67 posto promatranih, no nakon završetka gledanja nije bilo razlike u toleranciji prema boli, što je bila postavka istraživanja.
– Kako nema jasnih naznaka koja je uloga suza u odrasloj dobi, jedna od hipoteza je da su one nusprodukt nekog drugog korisnog procesa, rekao je predavač.
Program skupa uključuje preko 100 priopćenja u sklopu pozvanih predavanja, pozvanih i prijavljenih simpozija, usmenih i poster priopćenja, te stručnih radionica. Obuhvaćene su teme u području ljudske seksualnosti, partnerskih odnosa, privlačnosti, emocija i sličnih.