Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KRV NIJE VODA U potrazi za zadarskim korijenima

23.08.2019. 12:53
KRV NIJE VODA U potrazi za zadarskim korijenima


Rođen je u Milanu prije 49 godina. Otac Tulio Dešpalj i majka Marija Mazija rođeni su Zadrani (Arbanasi) koji su nakon svršetka Drugog svjetskog rata, među brojnim iseljenicima iz Donatova grada, svoj životni put nastavili u Italiji.
Andrea je grafički inženjer, oženjen je Talijankom Maurom i ima dvoje djece, a svi žive u malom mjestu Pieve di Soligo nedaleko od Trevisa. Radi kao grafički dizajner, a u mlađim danima je bio zaluđen glazbom, točnije rockom (heavy metal!) tako da je nekoliko godina nastupao sa svojim bendom pod nazivom Mystika.


Živio u »svom filmu«
Kao tinejđer živio je u »svom filmu«, izlazio, studirao, svirao, putovao. Pitanje obiteljskog podrijetla nije ga previše zanimalo, a što i ne začuđuje s obzirom na preferencije mladića u dvadesetim godinama života. Sada međutim, kada se bliži svom 50. rođendanu, sve više je okupiran pitanjima tko je on zapravo, odakle potječe, kakva je bila sudbina njegovih roditelja, što je rat donio Zadru i njegovim žiteljima, kako je i zašto njegova baka s djecom zauvijek napustila Zadar u kojemu su se rodili svi njegovi predci, unatrag do sredine 18. stoljeća.
Ovih dana Andrea sa svojom suprugom Maurom ljetuje u Zadru. Rodne kuće njegovih roditelja odavno su nekim čudnim putevima završile u vlasništvu drugih ljudi. On je turist, ali se ne osjeća kao turist. Osjeća se, kaže, kao da ga neke daleke i jake sile vežu za ovaj grad, grad u kojemu bi želio živjeti i raditi.
Iako je cijelo djetinjstvo s roditeljima dolazio u Zadar na ljetovanje, jedan od najdražih susreta s ovim gradom bio mu je još u vrijeme trajanja Domovinskog rata kada je u veljači 1995. sa svojim bendom Mystika nastupao na Trgu Petra Zoranića u sklopu tadašnjeg prvog velikog i vrhunski organiziranog karnevala u gradu. Kada se sa svojim »teškašima« pojavio na sceni i krenuo s divljim rock izvedbama, publika je doslovce ‘pomahnitala’. Pratio ga je tada zabrinuti otac, sada pokojni Tulio Dešpalj, koji je u mladosti slovio kao perspektivni košarkaš koji će u Italiji postati trener ženske košarke.


Skuplja u sjećanje krhotine osobne i kolektivne prošlosti
Danas u Zadar dolazi ne kao roker, nego kao zreo muškarac, pun emocija za ovaj grad, opčinjen pričom o Zadru nekad i danas, obilazi zadarsko groblje, posjećuje malobrojne rođake, skuplja i slaže u svoje sjećanje krhotine osobne i kolektivne prošlosti. Tu priču želi prenijeti i svojim nasljednicima, kćeri (Misia) i sinu (Cesare) koji su danas negdje u životnoj dobi u kojoj je on bio u vrijeme rock nastupa na zadarskom Trgu Petra Zoranića.
Poznato i slavno zadarsko prezime Dešpalj koje su ponosno pronosili naši glazbenici Šime, Pavle, Valter i Maja, danas je u Zadru prava rijetkost. Dešpalji su se od kraja Drugog svjetskog rata razasuli po cijelome svijetu, od Amerike i Kanade do Francuske i Italije. Andrea je, kaže, u Zadru našao samo jednog Dešpalja, svog rođaka Dragana, pohvalivši se da njegov četverogodišnji sinčić predstavlja najmlađeg izdanka ove loze u rodnome Zadru.
Život je poput kruga. U životu Andreje Dešpalja, rođenog u Italiji, a koji podrijetlo vuče iz Zadra, putevi sve više i jače vode ovamo. Možda mu se jednom i ostvari želja da se nastani i ostatak života provede u Zadru – tamo gdje je sve i počelo još sredinom 18. stoljeća.