Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na četiri godine potpisan 19-godišnji bek Filip Vujičić

23.08.2019. 08:12
Na četiri godine potpisan 19-godišnji bek Filip Vujičić


Na Višnjiku su pod rubriku dolasci ovog ljeta uknjižili novo ime. Radi se o 19-godišnjem Dubrovčaninu Filipu Vujičiću koji je službeno potpisao ugovor s Košarkaškim klubom Zadar na iduće četiri godine. Ovaj mladi igrač je priključen klupskim pripremama od početka zajedno s mlađim bratom Jakovom Vujičićem, koji će se priključiti juniorskoj selekciji KK Zadar, što je hvalevrijedan potez klupske struke u smislu plana dovođenja mladih potencijala započet prošle godine kad je na Višnjik doveden također na četiri godine Jure Planinić.


Zabio 37 Soniku
Filip Vujičić je svoj sportski put započeo u rodnom Dubrovniku, gdje se u istoimenom klubu okrenuo košarci od najmlađih uzrasta. Prošle sezone paralelno je igrao za juniorsku i seniorsku momčad, a interesantan podatak je da je svoje ponajbolje partije pružio upravo protiv zadarskih momčadi. U uvjerljivoj pobjedi Dubrovnika nad Sonik Puntamikom na otvaranju Prve muške lige ubacio je 16 koševa uz čak 12 skokova, dok je još efikasniji bio protiv Jazine Arbanasa zabivši im 25 poena, čemu je dodao i osam skokova. Posebno je upečatljiva bila Vujičićeva partija s 37 poena u pobjedi juniorske momčadi Dubrovnika nad Sonik-Puntamikom kojom je izboren plasman na poluzavršnicu državnog prvenstva. Dobre igre na jugu Hrvatske nisu prošle nezapaženo ni kod izbornika mlađih reprezentativnih selekcija o čemu svjedoči i prošloljetni poziv u U-18 vrstu gdje je Vujičić s 9.6 poena, 5.4 skoka i 2.1 asistenciju u prosjeku pod vodstvom Vladimira Anzulovića bio četvrti najbolji strijelac Hrvatske, iza današnjeg člana San Antonio Spursa Luke Šamanića i novih suigrača na Višnjiku Jure Planinića i Jana Palokaja. Sezonu u Prvoj ligi zaključio je s prosjekom od 9.3 koša, 6.3 skoka i 1.9 asistencija. To je učinak s kojim je doprinio plasmanu u polufinale doigravanja za prvaka te na kraju trećem mjestu u povratničkoj sezoni Dubrovnika u drugi razred hrvatske košarke.


Dolaze mladi, ali ne iz vlastitog pogona
Ostaje za vidjeti hoće li se ovaj potentni mladi bek uspjeti nametnuti treneru Anti Nazoru i ući u rotaciju prve momčadi za nadolazeću sezonu ili će se pak u klubu odlučiti za posudbu kako ne bi uzalud potrošio sezonu sjedeći na klupi, noseći ručnike i vodu poput spomenutog Planinića koji se i nije baš naigrao proteklu sezonu i pol koliko je u Zadru. No, ne bi čudno bilo da se na Višnjiku nastavi politika, gledajući unatrag posljednjih nekoliko sezona, proslijeđivanja ovakvih mladih igrača na kaljenje u momčad Sveučilišta u Zadru, a iz neshvatljivih razloga se ne upućuju na posudbu u primjerice Sonik-Puntamiku (primjer Roka Stipčevića) gdje bi definitivno igrač ovakvog tipa dobio vrijedne minute u elitnom hrvatskom rangu, ili ako ne tamo onda u Jazine Arbanasi koje igraju u Prvoj ligi. Ostaje se tek nadati da se neće ponoviti propust koji je napravljen sa spomenutim Planinićem od kojeg se ove sezone očekuje bitnija rola u Nazorovoj rotaciji, a uz njega tu je još nekolicina dojučerašnjih juniora Zadra (Mario Fantina, Dominik Zelanto, Edis Korman, Roko Erslan, Duje Brala, Vito Barbaroša, Lovre Paleka) koji jesu trenutno na pripremama s prvom momčadi, no izvjesno je kako nijedan od njih neće dočekati početak sezone u prvom sastavu. Pitanje je to na koje će odgovor morati ubrzo dati sportski direktor Branimir Longin, jer pored pozitivnih trendova u posljednje vrijeme s potpisima mladih i potentnih prvotimaca na duži period (braća Vujičić, Uljarević, Palokaj, Gilbert, pa i Junaković) problem s mladim zadarskim igračima se ne može i ne smije više gurati pod tepih. Iako su Dalmacija i Hercegovina veliki bazen iz kojeg KK Zadar treba u budućnosti i više ‘grabiti’, u ovom smislu izrazito je bitno i popraviti situaciju u radu s mladim zadarskim igračima kako bi konačno nakon Lovre Bašića kao usamljenog primjera posljednjih sezona u prvoj momčadi osvanuli mladi igrači ponikli u klubu te naravno jednog dana postali nositelji igre. Ovako pred početak nove sezone navijači na Višnjiku će se morati zadovoljiti s poražavajućim podatkom da je tek jedan Zadranin u rosteru prve momčadi, sad već veteran Ive Ivanov, i naoružani s mnogo strpljenja čekati da se u narednim sezonama taj identitet »grada koji je stvorio košarku« preslika u realnosti i na teren gdje nažalost u ovom trenutku za mlade Zadrane realno nema mjesta.