Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poticaj razvoju otočne proizvodnje i ostanku stanovništva na zadarskim otocima

23.08.2019. 11:30
Poticaj razvoju otočne proizvodnje i ostanku stanovništva na zadarskim otocima


U organizaciji Udruge poslovni klaster "Hrvatski otočni proizvod" jučer je u Zadru svečano otvoren drugi Sajam "Hrvatskih otočnih proizvoda".
Sajam, koji se održava od 23. do 25. kolovoza u Ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku, ima za cilj poticati razvoj otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima, te brendiranje otočnih proizvoda prestižnom oznakom HOP koju svake godine dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
Kako je istaknula Julijana Radović Longin, voditeljica Udruga Poslovni Klaster HOP, ove je godine novih rekordnih 27 dobitnika oznake HOP s područja Zadarske županije i to 12 s otoka Pašmana, 5 s Ugljana, 3 s Iža, 3 s Dugog otoka, 1 s Rave i 3 s Paga, što pokazuje rast proizvodnje na otocima Zadarske županije i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP.
Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, a na njemu ove godine sudjeluje 20 izlagača.


27 novih oznaka izvornosti
Kako je na jučerašnjem svečanom otvorenju naveo zamjenik zadarskog župana Šime Mršić, veseli što je ove godine 27 novih oznaka izvornosti s područja Zadarske županije, što je, naveo je Mršić, dokaz da se na otocima uz puno rada može kvalitetno proizvoditi.
– Poticat ćemo i dalje sve aktivnosti Udruge Klaster i želimo im i dalje uspjeh u radu, kazao je zamjenik župana Šime Mršić.
Pročelnik Upravog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić, uz čestitke sudionicima sajma, istaknuo je također potporu Grada Zadra ovoj značajnoj manifestaciji koja obogaćuje zadarsku turističku ponudu, podsjetivši na svoje lanjske riječi kako se nada da će ovaj događaj postati tradicionalan.
– Pozivam sve ovogodišnje dobitnike oznake Hrvatski otočni proizvod da se jave na naš javni poziv za dodjelu potpora koji traje do kraja listopada, kazao je još Katić.
Otvorenju sajma nazočila je i Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koja je naglasila kako se oznaka HOP-a dodjeljuje od 2007. godine, te kako za to vrijeme imamo 342 proizvođača s više od tisuću proizvoda koji nose ovu oznaku izvornosti.
Na zadarskom sajmu predstavlja se tako bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga, kao i otoka Krka i Prvića, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razni likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine pleteni pramcobrani za brodove, te suveniri i nakit od prirodnog materijala.


"Iški lopiž"
Posebno se predstavlja HOP s otoka Iža sa svojom bogatom ponudom i tradicijom koji će u sklopu Sajma održati radionicu izrade suvenira od prirodnog konopa u izvedbi OPG Maje Sučić, radionicu izrade iških škarpina koju će voditi Sara Pavičić u ime Udruge "Iž u srcu", radionicu lončarenja u izvedbi Narodnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zadru s prikazom izrade Iškog lopiža, a svoju ponudu predstavlja i OPG Barić Denis koji je za sve posjetitelje s poznatim kuharom Renatom Kraljevim pripremio posebni Iški specijalitet "Iški lopiž" u tradicionalnoj glinenoj iškoj posudi lopižu.
Na Sajmu će se predstaviti i manifestacija Škraping s Pašmana kao nematerijalni nositelj oznake HOP i prvi put Turistička zajednica Općine Tkon koja je ovogodišnji dobitnik oznake HOP za suvenir Kunjska kunjkara, koja predstavlja tradiciju nekadašnjeg načina ulova školjki Kunjki po kojima je poznat Pašmanski kanal.
Na Sajmu prvi put nastupaju i novi nositelji oznake HOP: OPG Budislav Mađerić iz Pašmana s unikatnim suvenirima od maslinovog drveta i ekstra djevičanskim maslinovim uljem, te OPG Snježana Strihić iz mjesta Ugljan s ponudom maslinovog ulja.
U sklopu jučerašnjeg programa otvorenja nastupila je Klapa s Iža, a sajam je otvorio Denis Barić, dopredsjednik Udruge poslovni klaster "Hrvatski otočni proizvod".
Navedimo još kako su pokrovitelji Sajma Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Grad Zadar,Turistička zajednica Grada Zadra, Arheološki Muzej Zadar i Narodni muzej Zadar.