Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U KNJIŽARAMA Školski pribor do tisuću kuna, na prvašićima se ne štedi

23.08.2019. 08:27
U KNJIŽARAMA Školski pribor do tisuću kuna, na prvašićima se ne štedi


Iako se bliži početak nove školske godine, u zadarskim knjižarama nema gužvi. Uobičajena navala izostaje i zbog toga što će Grad Zadar za sve osnovce osigurati udžbenike i radne bilježnice, pa roditelji moraju nabaviti samo školski pribor. Tako za školski pribor za osnovne škole treba izdvojiti oko 700 kuna, bez školske torbe, doznajemo u zadarskim knjižarama.


Skupe torbe
– Za sada nema neke navale, kupuje se postupno i ne sve odjednom. Roditelji obilaze razne trgovine u potrazi za jeftinijim školskim priborom, pa tako u jednoj trgovini kupe torbu, u drugoj bilježnice i slično, kaže prodavačica u zadarskoj knjižari i dodaje da se kod njih cijena školskih torbi, uglavnom ruksaka kreće od 200-tinjak, pa do 400-tinjak kuna, ovisno o materijalu, ali i određenim likovima iz crtanih i ostalih filmova koji povećavaju cijenu ne samo torbi, već i ostalih potrepština za školu, poput pernica, bilježnica i sl.
Posebno se, doznajemo dalje, nastoji udovoljiti prvašićima, pa se ne štedi pri ispunjenju njihovih želja za određenom torbom koja na sebi ima omiljeni lik.
Neke od takvih »običnih« školskih ruksaka koštaju i do 600 kuna, dok cijene specijalnih školskih torbi s anatomskim pojačanjem na leđima za ravno držanje kralježnice, reflektirajućim trakama za bolju vidljivost u prometu, magnetskim zatvaračem, vodonepropusnim materijalom i sličnim posebnim dodacima koštaju znato više, pa i više od tisuću kuna.


Upitno je kakve kvalitete može biti bilježnica za jednu kunu
Cijena neizostavnih pernica u spomenutoj knjižari kreće se od 80 do 200 kuna, no pernica ima i u drugim trgovinama, po jeftinijim cijenama, pa se mogu kupiti od 20-tak do 70 kuna.
– Naravno, školskog pribora, a posebno bilježnica ima i u brojnim drugim prodavaonicama, kao i trgovačkim lancima po znatno jeftinijim cijenama, no upitno je kakve kvalitete može biti bilježnica za jednu kunu, kaže još prodavačica u knjižari. Naravno, pernice se razlikuju u cijeni i s obzirom na to jesu li s priborom ili su prazne, te što je na njima naslikano. I cijene bilježnica se razlikuju od trgovine do trgovine, i ovisno o debljini listića, jesu li s mekim ili tvrdim koricama, pa tako one najskuplje bilježnice tvrdih korica koštaju od 5 pa do 25 kuna, ovisno o formatu.
Uz navedeno, roditelji moraju kupiti i ostali potreban školski pribor poput likovne mape, vodenih bojica, kistova, tehničke olovke, geometrijskog pribora i drugih potrepština za školu.
Kad se sve zbroji kompletan osnovnoškolski pribor kupljen za neku prosječnu cijenu roditelje može stajati do tisuću kuna, ali i manje ako se želi kupovati cjenovno najpovoljnije. Za srednjoškolce školski pribor nešto je skuplji, no i on se uz jeftinije proizvode može nabaviti za sličnu, pa i nižu cijenu.
U knjižarama još dodaju da veći promet, kad su u pitanju kupci školskih potrepština, kao i svake godine očekuju nekoliko dana prije početka školske godine.