Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ZADAR ORGAN FESTIVAL Igrom protiv okova poznatog

23.08.2019. 12:00
ZADAR ORGAN FESTIVAL Igrom protiv okova poznatog


»Igrom protiv okova poznatog« naslov je koncerta i performansa održanog 20. kolovoza u sklopu Zadar Organ Festivala unutar i ispred zadarske katedrale. Radi se o kruni kreativnih radionica koje su se održavale na tri fronte – glazbenoj, likovnoj i plesnoj. Prvu su vodile Tea Kulaš, zadarska orguljašica i organizatorica festivala, zatim slovenska orguljašica Tjaša Drovenik te ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin, inače trio glazbenika mlađe generacije koji se zadarskoj publici predstavio na koncertu 18. kolovoza u atriju palače Cedulin.
Rezultat njihova truda upriličilo je ukupno šesnaestero djece i mladih muzicirajući na orguljama samostalno ili uz pratnju, a prisutni su uz orgulje slušali Vicu Ražova na saksofonu, Antoniju Tudorović na violini, Niku Ražov na flauti te Rebeccu Vidajić na violi. Osim čuti, publika je imala priliku i vidjeti marljive i talentirane mlade izvođače budući da je organizatorica pripremila platno na koje je projicirano sviranje s kora crkve. Likovne radionice održane su pod vodstvom slikarice i profesorice Irene Baković Marušić, koja je pak dječju kreativnost iskušala s izazovom crtanja orgulja, iznjedrivši cijeli niz impresivnih radova izloženih ispred katedrale sv. Stošije. Konačno, plesnu je radionicu vodila plesačica Anđela Bugarija, osmislivši performans osmero djevojaka i troje dječaka unutar okvira likovnih radova.
Radionice su se održavale punih pet dana, okupivši ukupno tridesetero djece i mladih u prostorijama Glazbene škole Blagoje Bersa. Rezultati i dojmovi, prvenstveno od strane polaznika, a onda voditelja te roditelja, dali su do znanja da je Zadar Organ Festival na pravom tragu osluškivanja potreba mještana Zadra i njihovih gostiju, budući da su polaznici došli iz cijele Hrvatske.
Festival nastavlja 2. rujna, a tom će se prilikom na orguljama zadarske katedrale predstaviti sama organizatorica Festivala, Tea Kulaš.
Nedugo zatim, u crkvi sv. Mihovila nastupat će duo najtišeg i najglasnijeg instrumenta, u izvedi renomiranog gitarista Petrita Çekua te orguljaša Pavla Mašića.
Posljednji koncert održat će se 16. rujna, vraćajući Festival na moćne katedralne orgulje. Riječ je o jednom od, široj publici, najzanimljivijih koncerata, budući da će njemački orguljaš Ulrich Walter improvizirati glazbu uz projekciju nijemog filma »Zvonar crkve Notre Dame«. (Dora DUNATOV)