Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

M. Kadija: Dosadašnji izvrsni rezultati sad su onemogućeni!

23.08.2020. 17:50


Dobro je sto možemo primijetiti nevelike promjene u statistici, prva je utješna konstatacija direktorice Turističke zajednice Zadarske županije Mihaele Kadije nakon odluka Italije i Austrije o zaoštravanju mjera prema povratnicima sa ljetovanja iz Hrvatske, te dodaje:


«Padajući vikend«
– Od 150.000 gostiju tijekom vikenda primjećuje se pad na cca 122.000. To je definitivno posljedica odlaska većeg dijela austrijskih gostiju, kao i talijanskih – iako to ne čini veću razliku, jer se tu u ovoj godini promet i prije ovog nije realizirao niti približno lanjskim brojkama. Zasigurno je došlo i do određenog odljeva gostiju povodom kasnog kolovoškog datuma, kada se približava kraj tradicionalnih ljetnih odmora i povratak u škole, a što se u ovo vrijeme događalo i svih prethodnih godina. Promjene sa slovenskim tržištem zasigurno će nas dodatno pogoditi i to značajnije, zaključuje Kadaija.
Kada je u pitanju cjelokupno dosadašnje odvijanje sezone:
– Situacija je trenutno nepovoljna zbog činjenice sa smo imali izvrsne rezultate koji su sada onemogućeni. No, vjerujem da uvijek postoji druga prilika i da ćemo, vođeni strožim mjerama Stožera, uspjeti svi zajedno smanjiti broj zaraženih, spriječiti tako promjene na trenutno »otvorenim« tržištima, povratiti odgovornost, povjerenje austrijskih u slovenskih vlasti, te tako otvoriti vrata dobroj posezoni, ističe nadajući se poticajni direktorica TZ Zadarske županije.


Dosadašnji izvrsni rezultati sad – onemogućeni
Iz pregleda dosadašnjih brojki istaći je kako smo od 1. do 18. kolovoza imali gotovo 280.000 noćenja sa preko 2,6 milijuna noćenja, odnosno 78% lanjskih noćenja u istom razdoblju, dok je kod stranih gostiju to bilo dobrih 72%.Sam komercijalni smještaj je bio na 74% prošlogodišnjeg. Istakla se nautika sa dosegom 91% lanjskog rezultata, a objekti u obiteljskom turizmu su sa preko 1,1 milijun noćenja bili najposjećeniji u segnuli do 76% lanjskog rezultata.
Austrija nam je do ovih mjera bila na 6. mjestu prema prometu, a u tom razdoblju bili su na 67,7% lanjskih noćenja, a Italija na 9. mjestu sa svega 34% lanjskog prometa. Odnosno, u 2,6 milijuna noćenja udjel ove dvije zemlje bio je na oko 150.000. Na razini od 1. siječnja do 18. kolovoza iz Austrije bilježimo 307 tisuća noćenja odnosno 54% lanjskih, dok iz Italije imamo 91.000 i svega 30% prošlogodišnjih noćenja iz istog razdoblja.




»Vidljivo je da u ponedjeljak i utorak, sa nastupanjem novih mjera, Austrijanaca, koji su na do tad bili 6. gosti u dolascima, nema niti u prvih 10 nacija.
Mihaela Kadija