Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NP Paklenica najomiljenija županijska destinacija

23.08.2020. 08:59


Turistička sezona za čiju uspješnost su mnogi strahovali pokazuje se da, na kraju krajeva i nije toliko loša. Svim izazovima unatoč turisti su ipak došli i dolaze, makar i u manjim brojevima. Može se to primijetiti i na stranici TripAdvisora posvećenoj Zadarskoj županiji na kojoj je posjećenost manja nego prijašnjih godina, ali i dalje stabilna.
Među atrakcijama koje privlače goste u našu županiju i dalje je najpopularniji Nacionalni park Paklenica s ocjenom 4,5 i preko osam stotina osvrta i komentara. Polovica ih je na engleskom, ali dobro su zastupljeni i drugi jezici, prvenstveno njemački i nizozemski.
Sharon iz Las Vegasa posjetila je Paklenicu prije nekoliko dana i ima samo riječi hvale, kako za prirodu, tako i za organizaciju i turističke sadržaje, a posebno su je dojmili Ramići. Kevin iz Hailshama u Velikoj Britaniji također je posjetio Nacionalni park ovih dana i bio oduševljen onim što je vidio, a komentirao je i da su cijene veoma prihvatljive. Upozorio je i druge goste da je kafić veoma rustikalan i da ne očekuju previše, ali da to još više doprinosi općem dojmu mjesta i savršeno se uklapa.


Hoće javni prijevoz
Michael iz New Havena u Connecticutu u SAD piše da je posjet NP Paklenica za njega bio vrhunac čitave ture po Hrvatskoj. Također je upozorio druge goste da trebaju ponijeti čvrstu obuću.
RN40 iz Gummersbacha u Njemačkoj posjetio je Paklencu na pola dana i svakako se namjerava vratiti za dulji posjet. No ima i prigovor, a to su autmobili koji voze sve do ulaza u NP te predlaže da bi bilo bolje uvesti neki vid javnog prijevoza.
Na rang-listi znameniosti Zadarske županije po izboru korisnika TripAdvisora slijedi Modrič spilja, zadarske Morske orgulje, rijeka Zrnanja, plaža Ručica (koja nije u Zadarskoj županiji, nego na dijelu Pga koji spada pod Ličko-senjsku), plaža u Šimunima te različite zadarske kulturne znamenitosti.
Na sekciji foruma može se vidjeti koja pitanja postavljaju turisti prije nego se zapute put naših krajeva, kao i što ih zanima kada su već stigli. Dio se odnosi na praktične stvari: je li bolje plaćati karticama ili gotovinom, gdje se može naći besplatno ili makar jeftinije parkiranje, koliko se prtljage može uzeti kada se putuje katamarinima na otoke, kako u jednom danu putovati od Zadra do Plitvica i natrag te koliko su popunjeni zadarski turistički kapaciteti obzirom na krizu oko covida.


Maslinovo drvo
Zanimljivo pitanje postavila je melissav1000 iz Toronta koja se upravo nalazi u Zadru i htjela bi negdje nabaviti komade maslinovog drva od kojeg bi sama napravila dar svojim priateljima. Kako je napisala, ne želi gotove suvenire, nego samo drvo koje bi onda sama obradila. Problem je jedino što je svoje pitanje postavila na više hrvatskih foruma na TripAdvisoru što su joj neki korisnici zamjerili. Tako je umjesto odgovora na pitanje dobila srdite komentare drugih korsnika i sve se izrodilo u manje više besmislenu raspravu. Prava priča s Interneta.




Nitko nije savršen
Nitko nije savršen pa tako ni TripAdvisor. Na stranici Zadarske županije se tako našla i Novalja i to ilustrirana fotografijom zadarskog Foruma. Zadar i Biograd su također dobili neodgovarajuće fotografije kao ilustraciju