Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vuković: Stranka je pred izumiranjem!

23.08.2020. 08:34


Mjesec dana nakon što je predsjednik zadarske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, Duško Vuković, najavio zahtjev za ostavkom predsjednika Silvana Hrelje, inicijativi su se pridružile i podružnice po terenu. Već ovoga utorka o njihovu će zahtjevu stoga odlučivati Središnjeg odbor stranke:
– Smatramo da predsjednik snosi odgovornost te da je stranka na određeni način pred izumiranjem budući da smo nečija moneta za potkusurivanje, a nikad sami sa svojim idenitetom. Stoga je zaključak Županijskog odbora da se podnese zahtjev za smjenom predsjednka sranke i da se on pročita na sjednici Središnjeg odbora. Napravili smo analizu i sada čekamo odgovor Središnjice, a većina članova po podružnicama apsolutno podržava naš prijedlog o njegovoj smjeni – ističe čeknik Gradskog odbora stranke.


Loši rezultati na izborima
U utorak će se znati što je rukovodstvo stranke odlučilo o zahtjevu članstva županijske oganizacije, kao i to hoće li biti eventualnih konzekvenci zbog ovakvog zahtjeva. No, ovaj potez lokalne organitacije ne začuđuje s obzirom na rezultate što su ih ostvarili na nedavnim parlamenetarnim izborima.
Naime, HSU je u srpnju ostvario jedan od najlošijih rezultata. Iako su na izbore izašli u okviru Restart koalicije, zbog 1,24 milijuna umirovljenika računali su na veliku podršku svojih glasača. Naime, umirovljenička populacija njihova je sigurna baza svih izbora, zahvaljujući kojoj su i participirali u radu parlamenta. No, ni tako velik broj birača nije im omogućio rezultat kakvom su se nadali, pa je čak i predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja, u osmoj izbornoj jedinici dobio tek 3,48 posto ili 2.395 preferencijalna glasa. Zapravo mu se posrećilo što ga je Restart koalicija uvrstila na treću poziciju liste s koje je uspio i zadržati saborsku klupu.


Izgublii umirovljeničku bazu
Poražavajuća je ovo situacija za stranku koja se promovira kao ona koja se najviše bori za prava umirovljenika, osobito za mirovinsku reformu. I Silvano Hrelja dolazio je u Zadar predstavljati peticiju za veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje. Njome su tražili kvalitetnije zdravstveno osiguranje i zdravstvenu skrb starijih i siromašnijih građana, apelirajući i na podršku udruga, matica i sindikata kako bi prepoznali vrijednost zajedničkog cilja i podržali njihovu inicijativu.
No, čak ni ova inicijativa za bolju zdravstvenu skrb umirovljenika očito nije privukla glasove niti njihovih kolega umirovljenika te je HSU ostvario poražavajući rezultat u utrci za Sabor.
S obzirom da se bliže lokalni izbori te da su se stranke već naveliko počele pripremati za ulazak u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, razumljivo je zašto Vuković kao najprepoznatljivi predstavnik stranke u županiji traži smjenu predsjednika Silvana Hrelje. HSU je imao svoj ugled među jednom od najbrojnijih populacija u državi, onom umirovljeničkom, te je logično da takav rejting žele vratiti. S druge strane, netko ipak treba odgovarati za ovako katastrofalne rezultate na izborima za parlament, a rukovodstvo je to koje određuje politiku stranke.




ZNAT ĆE SE U UTORAK
U utorak će se znati što je rukovodstvo stranke odlučilo o zahtjevu članstva županijske oganizacije, kao i to hoće li biti eventualnih konzekvenci zbog ovakvog zahtjeva. No, ovaj potez lokalne organitacije ne začuđuje s obzirom na rezultate što su ih ostvarili na nedavnim parlamenetarnim izborima