Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Završio festival Nosi se 2020. – Mediteran kao napet

23.08.2020. 08:55


U petak navečer predstavom "Doviđenja na nebu" nastaloj prema motivima knjige Predraga Matvejevića "Razgovori s Krležom" završio je festival Nosi se 2020. – Mediteran kao napet. Nakon predstave održan je razgovor pod nazivom Krleža i podvojeni Zadar uz predstavljanje knjige Gorana Pavlića "Glembajevi i dvojno čitanje" koji je moderirala Nataša Govedić, uz sudjelovanje samog autora.
"Kultna knjiga Predraga Matvejevića "Razgovori s Krležom" predstavlja antologiju književno-povijesne publicistike čije stranice već punih pola stoljeća odišu jednakom intelektualnom svježinom. Predstava "Doviđenja na nebu" nastala prema motivima knjige "Razgovori s Krležom" prenosi nam dvostruko svjedočanstvo – Matvejevićevo svjedočanstvo o Krleži kao neukrotivom sugovorniku te Krležino svjedočanstvo o vlastitom umjetničkom i političkom životopisu. Kroz Matvejevićeva prisjećanja o Krležinim "odgovorima na koja je tek trebalo postaviti pitanja"; kroz filmske epizode iz Krležinog života, kao što je susret s Josipom Brozom Titom 1939. godine u zagrebačkim "Mikulićima"; kao i kroz originalne tonske zapise Krležinog specifičnog govora vode nas, na Festivalu Miroslav Krleža nagrađeni glumci, Hrvojka Begović i Luka Bulović. "Doviđenja na nebu" pozdrav je koji je Krleža uputio Matvejeviću na rastanku neposredno prije smrti. Matvejević dodaje da je Krleža ovo "ne-bu" izgovorio posebno ironično. Ostavši sebi vjeran i na vlastitom kraju Krleža nam nije poklonio samo naslov, nego nam je otkrio i kazališni jezik kojim je predstava "Doviđenja na nebu" progovorila," napisano je o predstavi o kojoj je kasnije tijekom razgovora govorio i redatelj Ivan Planinić.
-Postavimo Krležu u fokus prema Zadru, kazao je na početku razgovora Juraj Aras, nakon čega je uslijedila diskusija u kojoj je sudjelovao i Marko Vučetić, a razmijeni mišljenja doprinijeli su i sudionici iz publike.