Završio festival Nosi se 2020. - Mediteran kao napet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Predstavom "Doviđenja na nebu" nastaloj prema motivima knjige Predraga Matvejevića "Razgovori s Krležom"
Arif SITNICA
Predstava "doviđenja na nebu" redatelja Ivana Planinića

U petak navečer predstavom "Doviđenja na nebu" nastaloj prema motivima knjige Predraga Matvejevića "Razgovori s Krležom" završio je festival Nosi se 2020. - Mediteran kao napet. Nakon predstave održan je razgovor pod nazivom Krleža i podvojeni Zadar uz predstavljanje knjige Gorana Pavlića "Glembajevi i dvojno čitanje" koji je moderirala Nataša Govedić, uz sudjelovanje samog autora.

"Kultna knjiga Predraga Matvejevića "Razgovori s Krležom" predstavlja antologiju književno-povijesne publicistike čije stranice već punih pola stoljeća odišu jednakom intelektualnom svježinom. Predstava "Doviđenja na nebu" nastala prema motivima knjige "Razgovori s Krležom" prenosi nam dvostruko svjedočanstvo – Matvejevićevo svjedočanstvo o Krleži kao neukrotivom sugovorniku te Krležino svjedočanstvo o vlastitom umjetničkom i političkom životopisu. Kroz Matvejevićeva prisjećanja o Krležinim "odgovorima na koja je tek trebalo postaviti pitanja"; kroz filmske epizode iz Krležinog života, kao što je susret s Josipom Brozom Titom 1939. godine u zagrebačkim "Mikulićima"; kao i kroz originalne tonske zapise Krležinog specifičnog govora vode nas, na Festivalu Miroslav Krleža nagrađeni glumci, Hrvojka Begović i Luka Bulović. "Doviđenja na nebu" pozdrav je koji je Krleža uputio Matvejeviću na rastanku neposredno prije smrti. Matvejević dodaje da je Krleža ovo "ne-bu" izgovorio posebno ironično. Ostavši sebi vjeran i na vlastitom kraju Krleža nam nije poklonio samo naslov, nego nam je otkrio i kazališni jezik kojim je predstava "Doviđenja na nebu" progovorila," napisano je o predstavi o kojoj je kasnije tijekom razgovora govorio i redatelj Ivan Planinić.

-Postavimo Krležu u fokus prema Zadru, kazao je na početku razgovora Juraj Aras, nakon čega je uslijedila diskusija u kojoj je sudjelovao i Marko Vučetić, a razmijeni mišljenja doprinijeli su i sudionici iz publike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)