Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dolazak turista i prometne gužve znače da je i »paukova« sezona

23.08.2021. 11:14


Dolaskom ljeta i sve većeg broja turista u Zadar u oči upada problem s kojim se Zadrani nose dugi niz godina, a to je manjak parkirališnih mjesta, što se posebno osjeti na Poluotoku. No, problema ima i drugdje u gradu, gdje neoprezni građani i turisti nepropisno ostavljaju svoja vozila. U ljetnim se mjesecima često stvaraju crvene zone, gdje je najveći broj nepropisno parkiranih vozila. Tu na teren izlazi Pauk služba koja uklanja nepropisno parkirana vozila. Premještanje osobnih automobila, koja su njihov najčešći plijen, stoji 300 kuna. Proveli smo neko vrijeme s djelatnicima Odjela za premještanje vozila, koji su nam na terenu pokazali kakvo je stanje ove sezone.


Kamperi sve češće u prekršaju
Prema podacima koje smo dobili od Odsjeka prometnog redarstva Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, od početka godine izdana je 2431 obavijest o počinjenom prekršaju nepropisnog parkiranja i to 309 u lipnju, 522 u srpnju i 311 u dosadašnjem dijelu kolovoza. Najučestaliji je prekršaj parkiranje na mjestu namijenjenom osobama s invaliditetom. Jedna od situacija, koje se sve češće događa je nepropisno parkiranje kamperskih vozila, ili na mjesta za osobe s invaliditetom ili na mjesta na kojima nije predviđen parking za kampere. U tom slučaju Prometno redarstvo izdaje obavijest o počinjenom prekršaju sukladno odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Nažalost, Pauk služba, zbog veličine kamp vozila, nema kapacitete za njihovo uklanjanje.
Direkcija za Prometno redarstvo obavlja poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljanja prometom s ciljem učinkovitog rješavanja prometnih problema u gradu, a time i povećanja kvalitete života. Prema članku 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u stavku 10. se propisuje da je zabranjeno parkiranje na nogostupu u pješačkoj zoni, dok se u stavku 13. jasno kaže da je parkiranje u toj zoni iznimno dopušteno »ako je za kretanje pješaka ostavljeno najmanje 1,6 metara na površini za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika. Pod istim uvjetima može se i parkirati ako je to dopušteno prometnim znakom.


Sve po zakonu, ali može se podnijeti žalba
– Što se tiče parkiranja na nogostupu, iako je to samo po sebi prekršaj, ako vozač ostavi dovoljno razmaka mi nemamo uvjete za njegovo premještanje. Prije premještanja svakog vozila, kojeg zateknemo u potencijalnom prekršaju nepropisnog parkiranja na nogostupu, moramo napraviti pripremne radnje. Najvažnije je mjerenje udaljenosti vozila od pločnika, kako bi prema pravilima Zavoda za mjeriteljstvo utvrdili je li počinjen prekršaj. Ako parkirano vozilo na razdaljini većoj od 1,6 metara mi ga ne možemo ukloniti, iako je parkirano na nogostupu. U toj situaciji postoje uvjeti za prekršaj, ali ne i za premještanje vozila, objasnio je Renato Jeričević, voditelj Službe za premještanje nepropisno parkiranih vozila, istaknuvši kako sve akcije obavljaju prema nalogu Prometnog redarstva.
– Ako uvjeti za podizanje vozila ne postoje, to ne znači da nema uvjeta za počinjenje prometnog prekršaja. Prometnom redarstvu možemo sugerirati da je neko vozilo u prekršaju, što naravno potvrđujemo fotografijama. Ukoliko dobijemo njihovo odobrenje, mi tek tada možemo premjestiti vozilo. Postoji naravno i mogućnost da nam Prometno redarstvo izravno pošalje podatke o vozilu koje treba premjestiti. Naša je najvažnija odgovornost da vozilo premjestimo bez oštećenja, naglasio je Jeričević.
Prometni redar, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima, naplaćuje novčanu kaznu za nepropisno zaustavljeno i parkirano vozilo, odnosno izdaje prekršajni nalog.
– Građani uvijek mogu podnijeti žalbu, no mi uvijek radimo ispravno i odrađujemo sve zakonom propisane radnje, kojima se utvrđuje prekršaj nepropisnog parkiranja, zaključio je Jeričević.