Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bijelo grožđe 5, a crno 5,5 kuna po kilogramu

Autor: Dragana Glavočić

22.09.2008. 22:00
Bijelo grožđe 5, a crno 5,5 kuna po kilogramu

Foto: Adam VIDAS



S obzirom da je ove godine rodilo više bijelog, nego crnog grožđa ono je i jeftinije. Kilogram bijelog grožđa može se kupiti za 5 kuna, a kilogram crnog za 5,50.Od jednog kupca doznali smo da se u Trogiru i Splitu kilogram bijelog grožđa prodaje za 5 kuna, a za crno je potrebno izdvojiti od 3,50 do 4 kune
Početkom mjeseca rujna zadarsku Veletržnicu okupirali su brojni kamioni i kombiji prepuni grožđa. Kako ističu prodavači, ovogodišnja berba bila je vrlo slaba. Naime, vremenski uvjeti te brojne bolesti i štetnici koji su zahvatili vinograde, prouzročili su slab urod bijelog i crnog grožđa.
Traženije crno grožđe
– Vinova loza rađa kao i žena – kako joj se “potrefi”. Ove je godine manje grožđa u ponudi pa kupci baš i nisu zadovoljni jer su očekivali bogatiju ponudu, komentira ovogodišnji urod jedan od prodavača.
S obzirom da je ove godine rodilo više bijelog, nego crnog grožđa ono je i jeftinije. Kilogram bijelog grožđa može se kupiti za 5 kuna, a kilogram crnog za 5,50.
Od jednog kupca doznali smo da se u Trogiru i Splitu kilogram bijelog grožđa prodaje za 5 kuna, a za kilogram crnog potrebno je izdvojiti od 3,50 do 4 kune. Osim toga, ponuda sorti grožđa je mnogo bogatija nego u Zadru.
– Ako će kupac kupiti veće količine grožđa tada mu se zasigurno financijski isplati poći u kupnju u Trogir ili Split, rekao je jedan od kupaca.
Kako ističu prodavači grožđa, proteklih godina sadilo se puno više bijelog grožđa nego crnog. Stoga je i crno, koje je u zadnje tri godine traženije, skuplje.
– Nadamo se da će pojačanom sadnjom crnog grožđa njegova cijena na tržištu pasti. Što se, pak, tiče ovogodišnjih cijena grožđa one su kao i lanjske. Kupci uglavnom kupuju od 500 do 1.000 kilograma grožđa i to za vlastite potrebe, kazao je jedan od prodavača.
Iz vrgoračkih vinograda
Grožđe, koje je u ponudi, uglavnom je uzgajano u zadarskom zaleđu, no u ponudi su sorte grožđa iz Vrgorca i Makedonije. Proteklih godina, kako komentiraju prodavači na Veletržnici, izostala je ponuda istarske malvazije. Od sorti bijelog grožđa u ponudi su debit i maraština, a od crnog sitna plavina i grenaš.
Kupca uglavnom zanima sorta grožđa i na kojem je području uzgajano te je vrlo važna i gradacija.
– Grožđe uzgajano na području Vrgorca jedno je od najtraženijih jer je vrlo kvalitetno i ima 18 gradi. To je inače područje na kojem ima poprilično sunčanih i kišovitih dana koji povoljno utječu na kvalitetu grožđa, kazao je Ante iz Škabrnje.
Kupci se uglavnom žale na visoke cijene grožđa, no kako ističu prodavači zaboravljaju na činjenicu da su sredstva koja se permanentno ulažu u održavanje vinograda vrlo skupa.
– Nitko mi ne može jamčiti da ću dogodine imati dobar urod i berbu, jer postoji rizik da će peronospora, nametnici ili nepovoljne vremenske prilike “pomesti” urod, pojašnjava Ante.
Osim prodavača na Veletržnici, često se događa da pojedinci prodaju svoje grožđe na samom ulazu na tržnicu te ne plaćaju prodajno mjesto.
– Mi se ne ljutimo na te “ilegalne” prodavače jer znamo da je riječ o pojedincima koji prodaju manje količine vlastitog grožđa koje im je ostalo nakon prerade. Neka ljudi prodaju svoje grožđe jer se od nečega mora živjeti, poručio je Ante.