Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I u uvali Jazine potonuo brod

Autor: Elza Radulić-Toman

22.09.2008. 22:00
I u uvali Jazine potonuo brod

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Trenutačno je čak 67 vlasnika brodova utuženo i čekaju sudsko rješenje. To su mahom oni koji godinama ne plaćaju vez, a inače, lista neplatiša se popela na 130 vlasnika brodova privezanih u zadarskim gradskim lučicama
Ni mjesec dana nije prošlo od potapanja zanemarenoga broda imenom “Mara” u Foši, a ovoga vikenda je na dno otišao još jedan brod na vezu, gajeta u uvali Jazine, nedaleko od gradskoga mosta. U Obali i lučicama, gradskoj tvrtki na čijim vezovima se zbivaju potapanja, našli su se na mukama kako i ovaj brod što prije podići i osposobiti za održavanje na površini. Ipak, ovo je znatno lakši slučaj, s obzirom da brod nije onečistio more, a i vlasnik je poznat i ovo je doživio kao vlastiti problem. Dapače, čovjek je uredno plaćao vez i može se pretpostaviti da se i brinuo o svome brodu. Vlasnik je zapravo trenutačno na putu, a njegova obitelj, koja se iznenadila događajem, jučer se odmah pobrinula za rješavanje problema.
Ali, nisu svi kao ova obitelj, jer dovoljno je prošetati obalom uvale Jazine, s obje strane i uvjeriti se kako se neki vlasnici ne brinu o svojim brodovima. Neke brodove je naprosto žalosno gledati, jer su obrasli travom, dagnjama i drugim morskim organizmima, na nekima se ogulila boja, drugi se rasušeni, jer ih kiša odavno nije oblijevala i prijeti im propuštanje mora, pa i potonuće, kao onome nedavno u Foši. Očito je da se njihovi vlasnici o njima ne brinu dovoljno. Razgovarajući sa Zadranima na ovu temu saznajemo da su pojedini vlasnici stari i nemoćni za pravu brigu o brodu, drugi iz sentimentalnosti ne žele brod prodati, treći su iz tko zna kojih razloga brod potpuno zanemarili.
Žalosno što je tako, jer znamo da je ovdašnji čovjek većinom emotivno vezan za brodove, da se mnogi drže poslovice da su brodovi isto što i ljudi i da im treba poklanjati sličnu pažnju.
No, neki Zadrani se toga, nažalost, ne drže, osobito oni koji niti ne plaćaju vez za svoj brod, pa je trenutačno čak 67 takvih vlasnika brodova utuženo i čekaju sudsko rješenje. To su mahom oni koji godinama ne plaćaju vez, a inače, lista neplatiša se popela na 130 vlasnika brodova privezanih u zadarskim gradskim lučicama. U taj broj nisu uključeni oni koji nisu platili tek poneki mjesec, već oni koji su dužni znatno duže i koje će sud natjerati da plate sve zaostatke, kamate i troškove suda, a to se uglavnom naplaćuje ovrhama.