Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jesen nad gradom

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.09.2008. 22:00
Jesen nad gradom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jesen, koja nas najčešće podsjeća na odlazak ljeta i dolazak zime, počela je jučer u 17.44 sati, a trajat će 89 dana, 20 sati i 20 minuta, odnosno do 21. prosinca kada stiže zima. Nakon prvog jesenskog dana i noći, koji je prošao u znaku promjenjivog rujanskog vremena, dani postaju za minutu kraći od noći, a noći minutu duže od dana.
Kako jesen donosi berbu plodova, grožđa, šljiva, krušaka, jabuka…, poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, podsjetio je na narodnu poslovicu – jesen bogata, zima rogata – te najavio kako će se tijekom jesenskih mjeseci izmjenjivati razdoblja sunčanog, kišnog i vjetrovitog vremena, što je i karakteristično za kraj rujna, listopad i studeni te početak prosinca.
– Prema prvim prognozama, bura, koja puše posljednjih dana, oslabit će do kraja tjedna. Nakon slabljenja bure, očekujemo kišu, koja bi trebala prekinuti dugo sušno razdoblje, budući da prave kiše na zadarskom području nije bilo od lipnja, dakle, već tri mjeseca, govori meteorolog Kraljev, te dodaje kako su zbog suše u zadarskom kraju stradali brojni maslinici, a njihovi plodovi, masline sitni su i smežurani.
Iako maslinama više nema spasa, Kraljev očekuje kako će najavljena kiša pomoći drugim biljnim vrstama, odnosno kulturama. Nakon kišnih dana, Kraljev najavljuje razdoblje sunčanog vremena i relativno visokih temperatura, u narodu jesensko razdoblje poznatije kao bablje ljeto.
– Ni ove godine neće izostati bablje ljeto. Povratak sunčanih razdoblja očekujemo početkom listopada, uz dnevne temperature do 25 Celzijevih stupnjeva, govori Kraljev, zaključujući kako će i ovogodišnja jesen biti šarolika, uz kišu, koja je nakon tromjesečne suše i više nego dobrodošla, realno je očekivati i pregršt sunčanih dana.