Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Karika koja je nedostajala

Autor: Edi Prodan

22.09.2008. 22:00
Karika koja je nedostajala


Sinonim za trajnost i sposobnost snalaženja na teškim terenima, švedski Volvo kupcima od sada nudi i kompaktni SUV XC60
Mnogi su od Volva očekivali kompaktni SUV i mnogo ranije, no Šveđani su se na taj korak odlučili među posljednjima. Vođeni razmišljanjima kako u svom proizvodnom programu itekako imaju što ponuditi svima zainteresiranima za karavanske pa i offroaderske opcije te kako i XC90 nije pretjerano glomazan a da se ne bi mogao snalaziti u gradu, na komapktni se SUV nipošto nisu odlučivali. No kada se uočilo da se velik dio tržišnog kolača odlijeva u tom smjeru te da su kupci sve manje spremni na karavane s integralnim pogonom, čekat se više nije moglo: nastao je XC60. Da, uočljvo je to i s fotografija: nije se pretjerano “filozofiralo” već se uzelo kao predložak, i to odličan svakako, XC90, te napravilo njegovu moderniziranu, umanjenu presliku. Dimenzije “malog” Volvovog SUV-a su D/Š/V 4628/1891/1672 mm uz međuosovinski razmak od 2774 mm. Vidljivo je dakle da je to automobil respektabilnih mjera a budući da mu je prtljažnik zapremine čak 495 litara, jasno je da ga se može koristiti i za zahtjevnije, i ne samo hobističke prohtjeve. Pogledmo li malo prema “većem bratu”, uočit ćemo da je njegova dužina 4798 mm, odnosno 17 centimetara više, pa se neiskusnijem promatraču čak može učiniti da pred sobom ima redizajniranu verziju XC90.
XC60 dolazi s poznatom gamom motora: dizelaši su 2,4 snage 163 KS te D5 sa 185 KS dok je benzinac po svemu sudeći predviđen za prekoatlantske kupce: T6 snage 286 KS. Oprema u kojoj dolazi je također sveobuhvatna i poznate podjele: “kinetic” “momentum” i “Summum”, a dok su dizelašima namijenjeni ručni mjenjači sa šest stupnjeva prijenosa, benzinac za tu namjenu ima automatiku.
Cijene za hrvatsko tržište još su nepoznate, no prodaja se uskoro očekuje, dok se na zapadnoeuropskim tržištima XC60 kreće u rasponu od 38 (“kinetic” 2,4 D) do 52,3 (“summum” T6) tisuće eura.