Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvih 100 godina dida Šime

Autor: Velimir Brkić

22.09.2008. 22:00
Prvih 100 godina dida Šime

Foto: Velimir BRKIĆ



Šime Humbolt iz Suhovara u općini Poličnik, zajedno sa svojom mnogobrojnom rodbinom i prijateljima, u Humboltovim dvorima pod velikim šatorom proslavio je svoj 100. rođendan. Stoljetni Šime rođen je 21. rujna 1908. godine u Suhovarama gdje je proveo gotovo cijeli svoj život.
– Prošao sam brojne države i ratove. Mislio sam da 1987. godine neću preboljeti smrt moje supruge Stane s kojom sam dijelio dobro i zlo punih 55 godina. Nisam se ni oporavio i došao je Domovinski rat zbog kojega sam morao napustiti dom i provesti četiri godine u izbjeglištvu u Zatonu. Te četiri godine su mi se tada činile kao vječnost, prisjeća se najstariji Suhovarac Šime dodajući kako je cijeli svoj život podredio svojoj obitelji, radu i stvaranju kako bi njegovoj djeci bilo bolje.
– U braku sa suprugom Stanom iz Zemunika Gornjeg, sve životne probleme nastojali smo rješavati razgovorom, bez svađe, strpljivo, opraštajući jedan drugom, odaje nam dida Šime tajnu skladnog braka u kojem se rodilo devetero djece, šest kćeri: Ružica, Kata, Jela, Slavka, Zorka, Marija i tri sina Krešo, Tome, Krsto. Oni su mu podarili 28 unučadi, 36 praunučadi i dvoje prapraunučadi. Najmlađi prapraunuk ima dvije godine i živi u Australiji.
Šime je bio glava kuće čija se riječ u kući uvijek poštovala, dok je njegova Stana odgojala djecu i kao svaka naša žena, držala “tri kantuna” u kući. Živjelo se skromno, dan po dan.
– Sve se mijenja, i vrijeme i ljudi. Ja sam se zaista naživio, sto godina puno je i za reći, a kamoli za proživjeti, reći će slavljenik Šime koji živi u domaćinstvu sa svojim najstarijim sinom Krešom i nevjestom Katom. Ponosno pokazuje i 82-godišnjeg brata Josu.
Skroman cijeloga života, pa tako i u svojoj priči, kazao nam je da ga je najviše radovalo kada je vidio da njegov i suprugin posao u polju i kući napreduje, da djeca rastu i postaju svoji ljudi. Sav svoj radni vijek proveo je na polju, vinogradu, s brojnim stadom, radeći vrijedno i pošteno. Danas je već pomalo narušenog zdravlja, slabije čuje, a izdaju ga i noge. No ono što ga nikad nije napustilo je njegov vedar duh.
– Treba puno raditi te redovito, malo i zdravo jesti, što manje se živcirati, poštovati Božje zakone, otkrio nam je did Šime svoju formulu dugovječnosti, dok je oko bogatog stola na kojem se našlo deset pečenih janjadi i tri pečena odojka, harmonikaš Dado nizao pjesmu za pjesmom.
Pri odlasku s ove nesvakidašnje proslave poželjeli smo jednostavnom i skromnom, stoljetnom Šimi da doživi i svoj 110. rođendan.